Maksa matka tai majoitus työllä

Jos sinussa on merimiehen, keittiöapulaisen tai siivoojan vikaa, hae laivalle töihin. Risteilylaivoilla työskentelevien palkkioon kuuluvat majoitus ja ruoka – sekä tietysti matka sinne, minne työpaikka seilaa. Laivojen lisäksi hostelleihin voi maailmalla päästä töihin paitsi korvausta myös majoitusta vastaan. Jos olet talviurheilun ystävä, pyri hommiin laskettelukeskukseen: ne palkkaavat kausityöntekijöitä, jotka on varauduttu myös majoittamaan.

Find a Crew

Crewseekers

Super Yacht Jobs

Ya Crew

Hostel Jobs

Season Workers

Ryhdy vapaaehtoiseksi

Miltä kuulostaa kesä appelsiineja kasvattaen tai viiniä valmistaen? Tai lapsille englantia opettaen? Viininviljelijät, maatilalliset ja hyväntekeväisyysjärjestöt tarjoavat työtä majoitusta ja ruokailua vastaan. Järjestäjätahot saattavat periä pienen osallistumis- tai ohjelmamaksun. Se toimii myös vapaaehtoisen turvana, sillä silloin myös työnantajat ovat sitoutuneet reiluihin sääntöihin. Vapaaehtoistyö sopii myös perheille: maatiloille voi matkustaa vaikka perheen pienimpien kanssa.

Kansainvälinen vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyö luomutiloilla

Vahdi kotia tai eläimiä

Moni haluaa loman ajaksi jonkun vahtimaan kotiaan, kukkiaan ja eläimiään. Vastineeksi pääsee ilmaiseksi toisen kotiin asumaan ja aistimaan aitoa, paikallista tunnelmaa. Tärkeintä on, että pystyy pitämään kodin siistinä, puutarhan kunnossa ja tulee toimeen vahdittavien eläinten kanssa, jos sellaisia on.

Trusted House Sitters

Mind My House

Nomador

Tee vaihtokauppa

Mitä jos antaisit oman kotisi vaihtoon loman ajaksi? Sillä aikaa, kun asut itse toisten kodissa ulkomailla, voi joku muu majoittua sinun kodissasi. Kodinvaihtoa varten on olemassa järjestöjä, mutta voit myös käyttää omat verkostosi hyväksi: kysy kavereiden kavereilta, tuntevako he ketään, joka haluaisi lomalle omaan kotiisi. Kodinvaihdossa parasta on, että mukaan voi usein ottaa koko perheen. Ulkomailla asuvat suomalaiset matkustavat usein kotimaahan esimerkiksi jouluksi ja tarvitsevat silloin majoitusta. Helpointa on, jos etsit ensin sopivan ajankohdan ja katsot sen jälkeen, minne päin maailmaa silloin olisi mahdollista päästä.

Home Exchange

Love home Swap

Surffaa sohvilla

Majoituksen ei aina ole pakko olla ylellinen yksityisasunto. Sohvasurffaaminen on ilmaista, ja siinä tutustuu uusiin ihmisiin. Kun olet päättänyt minne mennä, etsi sohvaisäntä tai -emäntä netistä. Saat yöpyä ilmaiseksi hänen sohvallaan, tai jos käy munkki, saattaa tarjolla olla ihan oma huone. Voit vastaanottaa sohvasurffareita myös omaan kotiisi ilmoittautumalla emännäksi tai isännäksi. Ja mikä parasta, surffaamalla saattaa saada uusia kavereita maailmalta.

Couch Surfing

Tee matkasta sometapahtuma

Jos sinulla on bloggaajan tai somevaikuttajan taustaa, voit yrittää rahoittaa matkan yhteistyökumppanien avulla. Silloin matkaan kannattaa suhtautua kuin kiinnostavaan projektiin: tee tarkka suunnitelma, perusta sometilit, mainosta reissua ja herätä ihmisten mielenkiinto. Kerää rahaa vaikka joukkorahoituksella ja lupaa toteuttaa rahoittajien reittisuunnitelmia tai aktiviteettihaasteita tai perusta videoblogi ja hanki sponsoreita.

Ota esimerkkiä Meretniemen perheestä

Katso myös:

Gap Year

Work Away

World Packers

Projects Abroad

Au Pair

Au Pair Worl