1. Jalka vääntyi rinteessä

“Olin laskettelulomalla Sveitsissä. Liukas mäki teki tepposet, ja jalkani vääntyi mäessä. Särky yltyi kovaksi, ja lähdin näyttämään jalkaa lääkärille. Korvaako matkavakuutus hoitokulut?”

Yleisimmät kotimaisten vakuutusyhtiöiden tarjoamat matkustajavakuutukset korvaavat matkalla sattuneen tapaturman hoito-, tutkimus- ja lääkekulut. Useimmat vakuutukset korvaavat myös jatkohoidon kotimaassa.

Myös lasketteluonnettomuudessa sattuneet tapaturmat korvataan, ellei matkustaja kilpaile laskettelulajissa tai kyseessä ole riskialttiiksi katsottu laskettelulaji, kuten nopeus-, syöksy- tai off-pistelasku. Jos matkalla on tarkoitus harrastaa riskialtista liikuntalajia, kannattaa aina tarkistaa ennen lähtöä, kattaako oma matkavakuutus lajissa sattuneen vahingon vai onko vakuutusturvaa laajennettava lajia varten.

Tarkista myös vakuutusmäärän suuruus, sillä esimerkiksi sairaalahoidon kustannukset ulkomailla voivat olla yllättävän korkeat. Joissain talviurheilukohteissa sairaalassa vietetty vuorokausi voi maksaa useita tuhansia euroja. On hyvä, jos vakuutus korvaa hoidon ilman euromääräistä ylärajaa. Jos loukkaantuu vakavasti, voi ambulanssilento takaisin kotimaahan maksaa matkakohteesta ja terveydentilasta riippuen jopa 150 000 euroa. Ambulanssilento kuuluu useimpiin matkustajavakuutuksiin ellei euromääräinen yläraja tule vastaan.

Huomaa: Esimerkiksi monet ulkomaisten vakuutusyhtiöiden, lentoyhtiöiden tai muiden palveluntarjoajien verkkosivuillaan myymät tai jonkin palvelun kylkiäisenä tarjottavat matkavakuutukset saattavat poiketa huomattavasti perinteisistä kotimaisista matkavakuutuksista. Perehdy aina ennen matkaa oman matkavakuutuksen ehtoihin.

Vinkki: Varmista ennen matkaa, että matkustajavakuutuksesi on voimassa koko matkan ajan – myös jatkuvissa matkustajavakuutuksissa on rajoituksia matkan keston suhteen.

2. Vatsatauti vei sairaalaan

“Sain pahan vatsataudin Thaimaassa, ja kuntoni meni niin huonoksi, että jouduin sairaalaan tiputukseen kolmeksi päiväksi. Korvaako matkavakuutus sairaalakulut?”

Yleisimmät matkavakuutukset korvaavat matkalla alkaneen äkillisen ja odottamattoman sairauden, kuten vatsataudin, hoitokuluja vakuutuksessa määriteltyyn enimmäisrajaan asti.

Huomaa: Sairauden tulee olla uusi ja matkan aikana alkanut. Useimmat matkavakuutukset eivät korvaa jo ennen matkalle lähtöä olleen sairauden tai vamman pahenemista matkan aikana muuten kuin korkeintaan ensiapuluontoisesti.

Vinkki: Kirjoita ylös ennen matkalle lähtöä oman vakuutusyhtiön matkahätäpalvelun yhteystiedot. Matkahätäpalvelu neuvoo hädän hetkellä luotettavan hoitolaitoksen löytämisessä, järjestää tarvittaessa hoidon kustannusten kattamisen maksusitoumuksella tai auttaa matkasuunnitelmista poikkeavien paluujärjestelyiden tekemisessä.

3. Matka peruuntui kaverin sairastumisen takia

“Olin varannut kaverini kanssa golf-matkan Mauritiukselle. Kaverini soitti lähtöpäivän aamuna ja kertoi olevansa niin pahasti kuumeessa, ettei pääse lähtemään. En halunnut lähteä yksin matkaan. Korvaako vakuutus peruuntuneesta matkasta koituneet kulut?”

Useimmat matkavakuutukset korvaavat matkan peruuntumisesta aiheutuneet kulut, jos matka joudutaan perumaan oman tai matkakumppanin sairastumisen vuoksi.

Matka on peruttava heti matkanjärjestäjälle tai jos kyseessä on omatoimimatka, liikennöitsijälle ja muille palveluntarjoajille sekä haettava heiltä ne palautukset, jotka peruuntumistilanteessa on mahdollista saada.

Kannattaa tarkistaa jo matkaa suunnitellessa, onko omassa matkavakuutuksessa rajoituksia korvattavan matkan enimmäishinnasta. Vakuutusmäärää voi tarvittaessa korottaa tilapäisesti tai hankkia lisävakuutuksen poikkeuksellisen hintavan matkan peruuntumista varten.

Myös oman perheenjäsenen vakava sairastuminen, tapaturma tai menehtyminen saattaa oikeuttaa korvaukseen matkan peruuntumisesta. Se, kuka katsotaan perheenjäseneksi, on yleensä määritelty vakuutusehdoissa. Jotkin erityisesti matkan peruuntumisen turvaksi tarkoitetut vakuutukset saattavat korvata peruuntumisia hyvinkin laajasti – esimerkiksi lähipiirin häiden tai ristiäisten vuoksi.

Huomaa: Useimmat matkavakuutukset eivät korvaa luonnonmullistuksen, kuten tulivuoren aiheuttaman tuhkapilven, takia peruuntunutta matkaa. Matkavakuutuksesta ei ole myöskään apua, jos lentoyhtiö menee konkurssiin.

Vinkki: Konkurssin takia peruuntuneen matkan kuluja voi anoa takaisin luottokorttiyhtiöltä edellyttäen, että lennot on ostettu luottokortilla.

4. Varkaus – lompakko, puhelin ja kamera vietiin

“Jouduin Brasilian matkallani ryöstön kohteeksi. Varkaan mukaan lähti lompakko, uusi älypuhelin ja järjestelmäkamera. Lompakossa oli käteistä 40 euroa sekä luottokortti. Korvaako matkavakuutus?”

Matkustajavakuutukseen ei yleensä sisälly matkatavaroita, vaan niitä varten pitää olla erillinen matkatavaravakuutus. Matkatavaravakuutus korvaa matkalla varastetut matkatavarat vakuutusehdoissa määriteltyyn enimmäismäärään asti.

Käteistä rahaa korvataan yleensä sataan euroon asti, ellei rahaa ole varastettu lukollisesta tallelokerosta – silloin korvaussumma on yleensä suurempi.

Huomaa: Useimmat matkatavaravakuutukset korvaavat myös äkillisesti sattuneet matkatavaroiden, kuten kameran tai kännykän, rikkoutumiset matkalla vakuutuksessa määriteltyyn enimmäismäärään asti. Matkatavaroiden unohduksia ei kuitenkaan korvata.

Vinkki: Varmistaa ennen matkalle lähtöä, että oman matkatavaravakuutuksen enimmäismäärät riittävät kattamaan kaiken matkalla mukana olevan omaisuuden. Esimerkiksi 2 000 euron enimmäismäärä tulee nopeasti täyteen, jos mukana on kalliita laitteita tai koruja.

5. Matkatavarat saapuivat kolme päivää myöhässä

“Matkustin kahdella vaihdolla Australiaan. Perille päästyäni huomasin, että matkalaukkuni oli kateissa. Se tuotiin hotelliini vasta kolmen päivän kuluttua. Korvaako matkavakuutus laukun myöhästymisestä aiheutuneita kuluja?”

Jos laukku myöhästyy menolennolla, matkatavaravakuutus korvaa välttämättömyystarvikkeiden hankinnan. Välttämättömyystarvikkeiksi luokitellaan esimerkiksi henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet, lääkkeet ja vaihtovaatteet.

Huomaa: Matkatavaravakuutukseen on yleensä asetettu yläraja hankinnoille sen mukaan, kuinka pitkään laukku on myöhässä.

Vinkki: Muista säilyttää kuitit hankinnoista.

Lisätietoa OP:n matkavakuutuksista

Oletko yrittäjä? Tutustu matkavakuutukseen ja pyydä tarjous.

Asiantuntijat: OPn korvauspäälliköt Nadja Karppinen ja Vesa Apukka