Matkustuslupa

Yhdysvaltoihin matkustavalta vaaditaan matkustuslupa eli ESTA. Se on taustatietolomake, joka pitää täyttää huolellisesti ennen matkaan lähtöä. Lupamaksu on 14 dollaria, mutta jos hakemuksen tekee epävirallisen sivuston kautta, saattaa joutua maksamaan kymmenien tai jopa satojen dollarien käsittelymaksut. Tee hakemus vain Yhdysvaltain tulli- ja rajaviranomaissivuston kautta. Sen tunnistaa parhaiten .gov-päätteestä.

Rahanvaihto

Jos matkalle tarvitsee vaihtaa valuuttaa, ainakin kohtuullinen summa on hyvä vaihtaa jo kotimaassa ennen lähtöä. Eri firmat ja pankit tarjoavat erilaisia kursseja, ja jotkut veloittavat niin suuria palvelumaksuja, että edullisenkin kurssin hyödyt katoavat. Muista, että joidenkin harvinaisten matkakohteiden valuutta täytyy tilata valuutanvaihtopisteisiinkin etukäteen. Matkakohteessa rahaa kannattaa vaihtaa vain virallisten rahanvaihtajien välityksellä.

Automaattinostot

Jos nostat tililtäsi rahaa automaatilta ulkomailla, joudut usein maksamaan siitä sekä kiinteän kertamaksun omalle pankillesi että mahdollisen maksun paikalliselle pankille – ja lisäksi vielä prosentuaalisen palvelumaksun kotimaahan. Jos rahaa täytyy nostaa, on siis järkevämpää nostaa kerralla suurempi summa kuin usein ja vähän kerrallaan.

Korttimaksut

Valuuttasäädön vuoksi kortilla maksaminen tuntuu joskus vaivattomammalta. EU-alueen ulkopuolella kortilla maksamisesta veloitetaan kuitenkin myös pankin maksu, ja joissakin liikkeissä tai ravintoloissa itse kauppias saattaa ottaa prosenttisiivun maksusta. Siitä ilmoitetaan yleensä etukäteen. Jos maksulaite tai asiakaspalvelija kysyy, haluatko maksaa paikallisella valuutalla vai euroilla, valitse aina paikallinen valuutta. Vaihtokurssi voi olla sinulle epäedullinen.

Hotellimaksut

Viime vuosina monissa hotelleissa etenkin Yhdysvalloissa on yleistynyt tapa periä yöpyjältä uloskirjautuessa lomakeskusmaksu tai “resort fee”, joka voi olla monta kymppiä yöltä. Resort feet eivät kuulu huoneen listahintaan, mutta niistä pitää ilmoittaa varauksen yhteydessä. Lopullinen summa maksetaan kuitenkin vasta paikan päällä. Maksu sisältää palveluita, joita hotellivieras saa käyttää, kuten nettiyhteys, parkkipaikkamaksu, kylpytakit – ja niistä pitää maksaa, vaikkei käyttäisi niitä lainkaan.

Aamiainen

Hotellia varatessa kannattaa tarkistaa, kuuluuko aamiainen pakettiin. Edulliselta tuntuva majoitus saattaa tulla kalliiksi, jos joutuu joka päivä maksamaan ylimääräisiä kymppejä aamupalasta.

Tipit

Joissakin maissa tippi on pakollinen, vaikkei sitä lisätä automaattisesti hintaan. Ota selvää etukäteen, kuuluuko matkakohteessa tipata – ja onko se vain kohteliasta vai pakollista. Henkilökunta saattaa juosta perääsi, jos jätät pakollisen tipin maksamatta.

Turistiverot

Monissa kaupungeissa peritään turistivero, joka voi olla per yö ja per yöpyjä mitä tahansa 50 sentistä 7 euroon riippuen majoituksen tasosta. Turistiveroja ei voida veloittaa etukäteen varauksen yhteydessä, vaan ne pitää suorittaa paikan päällä suoraan majoituksen henkilökunnalle.

Siivousmaksu

Joissakin hotelleissa huoneen siivous ei kuulu sen hintaan. Varaudu siihen, että joudut maksamaan vuoteen petaamisesta ja huoneen siistimisestä erikseen. Lue varaamasi hotellihuoneen ehdot tarkkaan etukäteen välttyäksesi yllätyksiltä.

Taksin lisämaksut

Joissakin maissa taksikuski veloittaa matkustajista tai matkatavaroista niiden lukumäärän mukaan. Lentokentälle tai siltojen yli ajamisesta saattaa myös tulla lisämaksua. Joskus taksi maksaa eri verran riippuen siitä, mistä se ottaa asiakkaan kyytiin. Yleensä asianmukaisen taksin sisältä löytyy lista taksoista ja maksuista.

Puhelimet ja tabletit

Euroopassa kotimaisen puhelinliittymän käyttö voi olla suhteellisen edullista, mutta kaukomailla pelkästään puheluun vastaaminen voi tulla kalliiksi. Tarkista kohdemaan puhelu- ja datansiirtohinnat netistä etukäteen ja kytke laitteen verkkoasetukset niin, että nettiä voi käyttää vain langattomissa verkoissa.

Lue myös:

Entä matkavakuutus ja matkakassa? Tutustu matkustamisen vinkkeihin op.fi-palvelussa.