Rinnetekniikkaa ja vaihtoehtoista tekemistä

Levillä laskettelijoita hemmotellaan Doppelmayr D-line -tuolihissillä, joka edustaa alan uusinta huipputeknologiaa. Länsirinteille asennetussa hississä on muun muassa lämmitetyt istumapaikat ja tuulelta suojaava kupu.

Hissihanke on osa Levin matkailun ennätyksellistä investointibuumia: käynnissä olevien hankkeiden yhteisarvo nousee ainakin 70 miljoonaan euroon.

Levi Hotel Span yhteyteen on avattu Kidsclub, jonne vanhemmat voivat jättää lapsensa leikkimään valvotusti ja ohjatusti laskettelun ajaksi.

Pyhä-Luosto -alueen rinteissä on satsattu kaikkien perheenjäsenten viihtyvyyteen – myös heidän, jotka eivät halua suksia jalkoihinsa. Rinnekeskuksissa on erilliset perhealueet, joilta löytyy taukotupia, tulipaikkoja ja pulkkamäkiä.

Revontulibongareille monipuolisia palveluja

Rovaniemellä revontulien bongausta voi harrastaa lasikattoisen linja-auton kyydissä. Taivaantulien valokuvaus on erittäin suosittua, ja Lapissa on monia valokuvauspalveluihin erikoistuneita yrityksiä. Tarjolla on revontuliretkiä edeltäviä workshoppeja, joissa matkailija saa neuvoja onnistuneiden kuvien ottamiseen.

Pyhän ja Luoston alueella on toista talvea käytössä paikallinen, maksuton revontulien hälytyspalvelu. Se toimii syyskuun alusta maaliskuun loppuun. Revontuli- tai pilkkiretkelle on mahdollisuus lähteä poron vetämänä.

Pohjoisen taivaan tarkkailumahdollisuudet on huomioitu myös majoituspalveluissa. Leville valmistuneen Northern Lights Villagen 40 majoitusyksikössä on lasikatto revontulten ihailua varten. Hotelli Taivaanvalkeiden viereen on noussut 11 lasikattoista Aurorapyramidia.

Pyhätunturin huipulla testataan kahta hirsirakennusta, joiden lasikattojen läpi voi ihailla Lapin taivasta tähtineen ja revontulineen.

Uusia ja uudistettuja majapaikkoja

Pyhä-Luosto -alueen majoituskapasiteetti on vahvistunut yli sadalla vuodepaikalla. Perherinteen äärelle valmistui joulukuun alussa kaksi uutta Pyhälinna-taloa, joissa on yhteensä 50 vuodepaikkaa. Samaan aikaan avautuivat Parkside Pyhän ensimmäiset neljä paritaloa.

Pyhän Sunday Morning Resort on remontoitu täydellisesti, samoin kuin Santa’s Log Villa Borealis Luostolla. Kestävä kehitys on huomioitu lämmitysmuotojen ja rakennusmateriaalien valinnassa.

Levillä uuden hotellikokemuksen tarjoaa 77 huoneen Levi Design Hotel. Igluja on valmistunut Leville täksi talveksi kolme lisää, joten niitä on nyt yhteensä 27. Levi Black Hotel on uudistunut totaalisesti skandinaavisen sisustuksen hengessä.

Rovaniemelle ei ole valmistunut uusia hotelleja tälle talvikaudelle, mutta laajennuksia on tehty. Nova Skyland -hotellin yhteyteen, Pajakylän keskustaan, on rakennettu 19 lasiseinäistä sviittiä lohikäärmeen hännän muotoon. Santa Claus Holiday Village on lisännyt majoituskapasiteettiaan 14 perhesviitillä. Ounasvaaran huipulla sijaitseva legendaarinen Lapland Hotel ja sen Sky-ravintola ovat uudistuneet.

Erilaista majoitusta tarjoavat Apukan komsio-sviitit, joista avautuu 360 asteen näköala. Ounasjokivarteen on pystytetty viisi jurttaa, joissa voi yöpyä paimentolaisten tavoin.

Ohjelmassa löytyy

Pohjoiseen matkaavien saatavilla on satoja erilaisia retkiä tai muita ohjelmapalveluita vuodessa. Talviseen tarjontaan sisältyy muun muassa husky- ja poroajeluita, lumikenkäilyä ja moottorikelkkailua sekä pilkkimistä ja avantouintia.

Loma-Paksussa maaliskuussa järjestettävä shamanismin peruskurssi myytiin loppuun pikavauhtia. Porotilallisten joukkoon on liittynyt yrittäjä, joka tarjoaa palvelua myös espanjaksi.

Luoston tunturikeskuksen vieressä, Lampivaaran huipulla, sijaitsee Euroopan ainoa toimiva ametistikaivos. Sinne on rakennettu uudet esittelytilat, joissa voi tutustua korukivien kiehtovaan maailmaan.

Talvipyöräilyn ja lumikenkäilyn suosio on kasvanut selvästi viime vuosina. Omatoimipyöräilijöillekin on reittejä ja pyöriä saa vuokrata paikan päältä. Sähköavusteisilla maastopyörillä voi nousta ametistikaivokselle.

Joulupukin virallisessa kotikaupungissa on luonnollisesti poikkeuksellisen hyvät edellytykset törmätä pukkiin. Joulukassa, parikymmentä kilometriä Rovaniemen keskustasta, on avattu joulupukin lelutehdas, jossa tutustumiskierros tehdään tervetuloseremonioiden jälkeen tonttujen opastuksella.

Joulumuori on saanut oman tuvan keskelle Pajakylää. Muorin kanssa voi vaikkapa leipoa musiikin säestyksellä.

Istanbul – Rovaniemi – Tromssa

Turkish Airlines lentää Istanbulista Rovaniemelle kolmesti viikossa läpi talven. Uusi yhteys tuo asiakkaita paitsi Turkista myös Bahrainista, Kuwaitista, Omanista ja Saudi-Arabiasta.

Jos haluaa tutustua samalla reissulla Ruotsin ja Norjan Lapin maisemiin, se onnistuu nyt helposti bussiin hyppäämällä. Arctic Route -linja-autot ajavat päivittäin Rovaniemen ja Luulajan sekä Rovaniemen ja Tromssan väliä maaliskuun loppuun saakka.

Lapin ravintoloissa paikallisuutta ja seudun omia raaka-aineita tuodaan esille yhä vahvemmin ja monipuolisemmin. Rovaniemellä ravintolatarjontaa täydentää kasvisruokiin erikoistunut Nabo; kasvispainotteiset menut ovat tosin yleistyneet muissakin ruokapaikoissa.

Vastuullisuus painaa paljon nykymatkailijoiden valinnoissa. Lomailun halutaan hyödyttävän paikallisia asukkaita ja elinkeinoja sekä kunnioittavan luontoa. Matkustamisesta ja liikkumisesta syntyviä päästöjä ollaan valmiimpia kompensoimaan.

Matkailuvinkkejä antoivat myyntijohtaja Enna Paavola Visit Levistä, toiminnanjohtaja Anu Summanen Visit Pyhä-Luostosta ja toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Visit Rovaniemestä.