Tarkkaile

Oikea ajoitus on kaikkein tärkeintä. Moni ajattelee, että lento sitä halvempi mitä aiemmin sen varaa. Tämä ei aina pidä paikkaansa. Lentojen hintoja kannattaa toki tarkastella tasaisin väliajoin, mutta tutkimusten mukaan ostaminen on halvinta 121—14 päivää ennen matkaa. Aloita hintatarkkailu hyvissä ajoin, jotta tiedät, miten hinnat vaihtelevat ja kehittyvät.

Ole joustava

Lennot ovat aina kalleimpia yleisten lomien tai kohteen kuumimman sesongin aikaan. Vältä noita matkustusaikoja, jos mahdollista. Helpoin ja toimivin tapa löytää halvat lennot on käyttää verkon vertailupalveluita. Älä kuitenkaan syötä tarkkoja päivämääriä, vaan katso lentojen hinnat koko kuukaudelta tai useammaltakin kuulta. Halvinta on matkustaa sesongin ulkopuolella ja arkisin. Vertailusivustoilta voi tilata myös hintahälytyksiä sähköpostiin.

Voit säästää isoja summia joustamalla myös kohteen valinnassa. Monet vertailusivustot tarjoavat mahdollisuuden selata halvimpia lentoja kaikkialle maailmassa.

Älä pelkää budjettilentoyhtiöitä

Halpalentoyhtiöt lentävät nykyisin myös mannertenvälisiä matkoja. Lentoon kannattaa varautua omilla eväillä ja vesipullolla, sillä budjettilennoilla kaikki maksaa. Myös matkatavaroiden painorajoihin kannattaa suhtautua vakavasti, sillä ylimääräisistä kiloista saatetaan rokottaa tuntuvasti.

Jos budjettilentoyhtiöllä lentäminen mietityttää, voit tarkistaa sen turvallisuusluokituksen esimerkiksi Airlinerating.com-sivustolta.

Unohda myytit

Moni uskoo, että incognito-selailutilan käyttäminen ja lentojen hankkiminen tiettynä viikonpäivänä (yleisin oletus on tiistai) tekisivät lentojen ostamisesta halvempaa. Näillä ei kuitenkaan ole tutkittua vaikutusta lentojen hintoihin.

Hyödynnä matkamessut

Pohjoismaiden suurimmat matkamessut järjestetään 18.-20.1.2019 Helsingin Messukeskuksessa. Messuilta voi löytää paitsi tietoa ja reissuinspiraatiota, myös loistavia matkatarjouksia. Matkamessujen tiedottaja Eva Kiviranta vinkkaa, että messuohjelmaa ja näytteilleasettajia kannattaa tutkia ennakkoon netissä.

Matkamessujen sivuilla on erillinen osio, josta löytyvät messutarjoukset. Osa tarjouksista on myynnissä vain messuilla, mutta ainakin suurempien matkanjärjestäjien ja lentoyhtiöiden messuhintoja pääsee hyödyntämään verkkokaupassa, Kiviranta sanoo.

Messuklubiin kannattaa liittyä. Sitä kautta saa matkamessujen uutiskirjeen, joka sisältää tarjouksia ja muita etuja.

Matkamessujen teema on tänä vuonna Hidden treasures, matkailun kätketyt helmet. Täysin uusia kohteita ovat esimerkiksi Angola, Iran sekä Turks- ja Caicossaaret, mutta myös tutummista kohteista on kaivettu esiin yllättäviä paikkoja ja kokemuksia.

– Messukävijä saa käsiinsä aarrekartan, johon on merkitty kaikki näytteilleasettajat, jotka esittelevät kohteestaan jotakin uutta ja yllättävää.

Kivirannan mukaan messuille kannattaa tulla avoimin mielen hakemaan inspiraatiota. Silloin saattaa saada hyvän tarjouksen kohteesta, jota ei ole osannut aiemmin ajatellakaan.

– Uudet ja eksoottiset kohteet saatetaan kokea hankaliksi varsinkin silloin, jos on lapsia. Messuilla on paljon puheenvuoroja lasten kanssa matkustamisesta. On haluttu nostaa esiin sitä, että maailma on avoin perheellisellekin.