Matkakuume helpottuu, kun pääsee toteuttamaan reissuhaaveensa, kokemaan elämyksiä ja uusia kohtaamisia. Matkakuumeen lisäksi moni matkailija potee nykyisin myös ympäristö- ja ilmastoahdistusta. Yksilöillä on mahdollisuus vaikuttaa ja toimia kestävän kehityksen arvojen mukaisesti ollessaan myös reissussa. Vastuullinen matkailija kunnioittaa kohdemaansa luontoa, sen asukkaita ja kulttuuria.

Kun suunnittelet unelmiesi reppureissua tai pientä arjen irtiottoa ulkomaille, etukäteen ja matkan aikana tekemät valintasi vaikuttavat moneen vastuullisuuden osa-alueeseen. Ekologisilla valinnoilla voi vaikuttaa ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omalla toiminnalla voi pyrkiä tukemaan paikallista taloutta ja käyttäytymisellä voi osoittaa arvostusta paikallisia ja heidän kulttuuria kohtaan.

Tee näillä valinnoilla matkailustasi ekologisempaa, eettisempää ja vastuullisempaa

1. Suosi suoria lentoja ja junamatkailua

Lentoliikenne saastuttaa ilmastoa. Suosi mahdollisuuksien mukaan suoria lentoja, junamatkailua, linja-autoa tai kimppakyytejä. Suosi kohteessa julkista liikennettä ja kävellen kulkemista.

2. Suosi paikallisia ja ekologisia vaihtoehtoja

Suosi paikallisia ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita ja palveluita, kun valitset majoituspaikkaa, tuliaisia perheelle tai illallisravintolaa. Matkailu on monelle maalle tärkeä elinkeino, joten tee valintasi sen mukaan, että tuet paikallista työtä ja taloutta, mutta myös ympäristöä.

3. Minimoi jäte

Useissa maissa kiertotalous ei ole lähelläkään pohjoismaista tasoa. Kuljeta mukanasi omaa kassia, jotta vältyt muovipusseilta. Vältä ostamasta kertakäyttöisiä tuotteita ja turhia pakkausmateriaaleja. Vältä ostamasta useita pieniä vesipulloja, mikäli kohteen vesi on juomakelpoista.

4. Ryhdy roskasankariksi

Jos vietät päivääsi rannalla, tee päivän hyvä teko snorklatessasi ja kerää roskia merestä tai hiekalta kävellessäsi rantaviivaa pitkin. Vapaaehtoisvoimin toimivat liikkeet motivoivat turisteja ja paikallisia siivoamaan rantoja ja katuja jätteistä. Esimerkin näyttämisellä on positiivinen vaikutus.

5. Tee vapaaehtoistyötä

Jos olet pidemmällä matkalla, voit etsiä vapaaehtoistyötä luonnonsuojelun tai vaikka englannin kielen opettamisen parissa. Vapaaehtoistyömahdollisuuksista voi lukea organisaatioiden nettisivuilta, Suomessa vastuullisia elämysmatkoja vapaaehtoistyön parissa tarjoaa Ekomatkaajat.

6. Vältä eläinviihdettä

Norsuilla ratsastaminen ja uhanalaisten eläinten kanssa otetut selfiet ovat out. Viihdekäyttöön tarkoitettuja eläimiä huumataan ja kahlitaan, sekä niiltä voidaan poistaa hampaita ja kynsiä, jotta ne olisivat turvallisempia turisteille. Suosi eläintarhojen sijasta suojelukeskuksia, mutta muista olla kriittinen. Luonto on kauneimmillaan luonnossa, ei kaltereiden takana tai kahlittuna.

Lue lisää: Onko ok paijata norsuja tai silitellä delfiinejä? Näin tunnistat eettisen eläinkohteen

7. Suosi lähimatkailua

Suosi kotimaan matkailua ja lähelläsi olevia kohteita. Läheltäkin useimmiten löytyy paikkoja, jotka saavat sinut irtaantumaan arjesta ja tuntemaan olevasi kauempana kuin oikeasti olet.

8. Muista huolehtia omasta turvallisuudesta

Vastuullista on pitää huolta myös itsestään ja matkatavaroistaan. Muista Suomen ulkoministeriön 4M:ää: matkustustiedote, matkustusilmoitus, matkavakuutus ja matkustusasiakirjat. Matkavakuutuksella voit tapaturman sattuessa säästää jopa kymmeniätuhansia euroja.

Todennäköisesti lähdet reissuun rentoutumaan ja nauttimaan, joten älä stressaa liikaa valinnoistasi. Kyse ei ole siitä, että muutamat ihmiset toimisivat täydellisesti, vaan siitä, että suurin osa toimisi omien resurssien puitteissa aiempaa vastuullisemmin. Kuluttajana vaikutat siihen, mitä yritykset sinulle tarjoavat, joten voit tehdä valintojasi sen mukaan.

Reissupostauksia ja kestävästä elämäntyylistä voit lukea lisää blogista Wilma Creates ja Instagramista @wilma.helmi.