”Jos etsit kodikasta, rauhallista, luonnollista tunnelmaa vastapainoksi ja viimeisen päälle hiotuille turistikohteille ja kahvilakokemukselle, on Tuhannen tuskan kahvila paikka, jonka haluat nähdä ja kokea.”

Näin kuvaili Lisbeth Konttinen Loviisassa sijaitsevaa Tuhannen tuskan kahvilaa, kun OP Media pyysi Facebookissa lukijoilta vinkkejä Suomen piilotetuista kesähelmistä. Lähes neljäsataa lukijaa vinkkasi paikoista, joissa kannattaa vierailla ohikulkumatkalla tai jonne kannattaa retkeillä ihan asiakseen.

”Nimi tulee rakennuksen historiasta. Talossa oli kieltolain aikaan salainen "teehuone". Kahvilan isännän, taiteilija Taisto Huttusen maalaukset ja teokset sisäpihalla täydentävät elämystä”, Konttinen jatkaa.

Kekseliäästi nimetyn loviisalaiskahvilan salaisuus piilee hyvän tarinan lisäksi emäntä Leena Huttusen taitavissa käsissä: hän herää aamuneljältä leipomaan kesäiset lähiruokaherkut. Raparperit ja omenat ovat peräisin ystävien ja naapureiden pihoilta, mustikat lähimetsistä. Kakut ja tortut syntyvät gluteenittomista jauhoista.

– Erityisen tykätty tuote on suolainen munkki, jonka asiakkaat ovat nimenneet sunkiksi. Täytän munkin vasta paiston jälkeen, vaikka asiakkaan toiveiden mukaan, Leena Huttunen sanoo.

Liisantalossa, Mariankadulla sijaitsevan kahvilan ensimmäinen päivä vappuna 2010 on pyörittäjälle ikimuistoinen.

– Olin saanut naapurilta taikinakoneen, mutta en ollut kokeillut sitä etukäteen. Laitoin sitten aamulla ison taikinan tulemaan ja koneen päälle. Kaikki lensi kattoon ja seinille. Päivä oli muutenkin kaaosmainen. Tiskikone ei toiminut ja kakut loppuivat, Huttunen muistelee.

Asiakkaita alkuhämmennys ei haitannut. Samat herkkusuut kahvittelevat edelleen vanhankaupungin idyllisellä taskupihalla.

5 loistavaa kesäkahvilaa – poimintoja lukijoiden Facebook-vinkeistä

1. Tie 62, Mikkeli–Puumala

”Mikkeli–Puumala välillä, Lietveden sillalla upealla näköalapaikalla oleva kesäkioski / -kahvila ja sen yhteydessä oleva jäätelökioski. Parasta palvelua, edulliset hinnat ja suussa sulavat tuotteet. Ja koirat ovat sinne tervetulleita jätskille.” Heli Peltola

2. Nelostie, Sodankylä–Ivalo

”Nelostiellä matkalla Sodankylästä Ivaloon on joen rannalla kahvila Harianna. Ihan mahtismaisemat käydä syömässä lättykahavit jäätelöllä ja kermavaaholla! Ja heleppo siitä jatkaa matkaa kohti Vuotsoa ja kääntyä oikealle valloittamaan Pyhä-Nattasen huippu palovartijan mökkeineen.” Maarit Tolppanen

3. Tampere

”Tampereen Pyynikin näkötornin kahvila. Sieltä saa herkullisia munkkeja.” Jyri Nääjärvi

4. Konnevesi

”Paras kesäkioski, josta saa hyvää jäätelöä, on Konneveden latokahvila. Ihana maalaismaisema ja oikea elokuvateatteri navetassa.” Eija Syrjälä

5. Raahe

”Langin kahvila Raahessa on oikea kesähelmi. Alkujaan 1816 kauppias, laivanvarustaja Johan Langin rakennuttama talo henkii historiaa. Tarjolla on aina tuoretta maistuvaa, niin suolaista kuin makeaa. Kuppiin kahvia, teetä tai limukkaa, ken haluaa, santsikuppi tarjotaan.” Arja Ojala

Nämäkin kesäkahvilat ja -kioskit mainittiin

Bosundin kahvila, Kokkola

Kahvila Ansari, Tampere

Koiramäen Pajutalli, Tuusula

Siltasaari & Cafe Kailas, Heinola

Lippakioski, Savonlinna

Leppäkosken kioski, Janakkala

Makia Otto Karhin puistossa, Oulu

Naisvuori, Mikkeli

Kievarila Kissankello, Himanka

Pinkki Kesäkioski, Haapajärvi

Pulkkilanharjun kioski

Kahvila Kampela, Aurinkolahti, Helsinki

Karoliinan Kestikievari, Leivonmäki

Huuskolan tilajäätelo Huuskonniemellä, Vuokatti

Café Mellstein Haukilahden rannassa, Espoo

Cafe Amandis, Naantali

Vesikioski, Joensuu

Café Aurlahti, Lohja

Café Jokiranta, Porvoo

Cafe Carusel, Helsinki

Harjupaviljonki, Heinola

Laiturikahvila, Sastamala

Lue myös lukijoiden vinkit Suomen parhaista uimarannoista ja jäätelökioskeista.