Takapihalla nököttää vieri vieressä kaksi isoa trampoliinia. Puissa roikkuu kaksi riippukeinua. Uudenkarhea leikkimökki hohkaa punaisena. Kaikki nämä Salosten kotitalon pihalta löytyvät yksityiskohdat viittaavat lomailuun.

Trampoliinit ovat kuulemma upeita yösijoja. Uni on syvää ja luonnonäänet kuulee ihan eri tavalla kuin sisätiloissa.

– Kuulin pitkästä aikaa, kun käki kukkui! kertoo ”trampalla” uinaillut Anna Salonen.

Suurperheen äiti on nukkunut viime aikoina riippukeinussakin. Sillä tapaa hän valmistautuu vaativaan Lapin-vaellukseen, 82 kilometriä pitkään Karhunkierrokseen, jonne hän on pian lähdössä Hillan, 22, ja Kaapon, 13, kanssa. Koska trio ei varmuudella tiedä, ovatko autiotuvat Lapissa auki koronrajoitusten vuoksi, mukaan pakataan myös riippukeinut yöpaikan takuuksi. Molempiin mahtuu kaksi nukkujaa. On kai luotettava, että sopu antaa sijaa ”riipparissa”.

Leikkimökin tarina liittyy epäonniseen – tai miten sen nyt ottaa – onnistumiseen. Salosten lapset osallistuivat kerran kesälomallaan Lappeenrannassa piirustuskilpailuun ja voittivat pääpalkinnon.

– Nyt kiellän osallistumasta enää mihinkään kilpailuun, perheenisä Antti Salonen murjaisee.

Mökin kuljetus Uudellamaalla sijaitsevaan Veikkolaan piti nimittäin maksaa itse ja kaiken kukkuraksi myös raahata sijoilleen omin voimin. Pihan vanha möksä jäi auttamattomasti uutukaisen varjoon.

Salosten perhepiirissä riittää lomamuistoja. Iso Karhunkierros valikoitui matkakohteeksi koronan vuoksi. Alun perin suunnitelmissa oli ollut matka Albaniaan tai Islantiin, mutta ulkomaat vaihtuivat kotimaan matkailuksi. Jo lähiseutu on vertaansa vailla. Kotinurkilta on vain kivenheitto Nuuksion kansallispuistoon, jonne voi poiketa niin jalan kuin pyörälläkin.

Hauskimmat reissut perhe on tehnyt kuitenkin asuntovaunulla, joka odottaa lähtökäskyä etupihalla. Äidin jalkapohjissa jo polttelee; viimeistään juhannuksena on päästävä tien päälle! Koronatilannekin hellittänee. Minnehän sitä lähtisi?

Hilla Salonen jynssää asuntovaunun kattoa puhtaaksi. Siivousurakka on varma merkki lähenevästä lomasta.

Vuokramökkien suurkuluttajat

Salosten perheen rennolle matkustustavalle löytyy hyvät perusteet. Minuutintarkka aikataulutus olisi tuomittu epäonnistumaan viisitoistalapsisessa perheessä. Osa perheen aikuisista lapsista on jo lentänyt pesästä, ja Veikkolan kodissa asuvat enää vain nuorimmat kuusi. Lapsenlapsia on seitsemäntoista, ja matkaa on tehty myös heidän kanssaan.

Haastattelupäivänä kotosalla ovat Hilla ja Alli, 17. Alli käy lukiota ja Hilla työskentelee väliaikaisesti hoivakodissa. Hilla on vastikään palannut puolitoista vuotta kestäneeltä reppureissulta Australiaan ja Aasiaan. Seikkailunhalu on yhä kova. Esimerkiksi oma mökki Suomessa ei häntä pahemmin innosta.

Toisin on Allin laita. – Mökit on kivoja! hän vakuuttaa.

Niin ne ovat vanhemmistakin. Omaa mökkiä perhe ei silti omista. Anna oli saanut lapsena tarpeeksi mökkeilystä; aina piti mennä Lappiin. Sen sijaan vuokramökit ovat Salosten juttu, ja niitähän Suomi on vääränään. Yksi erityisen mieluisa sijaitsee Porkkalanniemessä. Keväällä perheen piti mökkilomaviikon yhteydessä viettää Saana-tyttären 30-vuotispäiviä, mutta koronatilanteen vuoksi juhla oli siirrettävä turvallisempaan ajankohtaan. Mökille kuitenkin mentiin. Ison perhejuhlan sijaan lomailu kutistui muutaman perheenjäsenen yhdessäoloon tutuissa maisemissa.

Kärryteitä pitkin maakunnissa

Lomilleen Saloset starttaavat kahden tila-auton ja matkailuvaunun letkassa. Antti vetää vaunua ja Anna porhaltaa perässä. Ennen matkaa lapset ovat saaneet esittää omia toiveitaan ja vanhemmat omiaan. Toiveet myös toteutetaan. Ne ovat vieneet perheen muun muassa Vaalimaan uuteen ostoskeskukseen ja Ukkohallan hiihtokeskukseen Hyrynsalmelle, Loviisaan ja Haminaan. Perhe on kolunnut lähestulkoon kaikki Suomen maakunnat.

– Koulussa kävi ilmi, että Hilla on käynyt useammassa maakunnassa kuin maantiedon opettaja, Anna kertoo huvittuneena.

Ja jotta reissaamisessa säilyisi pieni jännitys, kuskit poikkeavat mielellään pääteiltä syrjäisille kärryteille.

Perhelomissa toistuu muutama vakionumero. Talvisin yksi viikko vierähtää pohjoisessa. Tänä vuonna Lappi vaihtui koronan pakottamana Porkkalanniemeksi. Kesäisin poppoo suuntaa lestadiolaisten Suviseuroihin, jos vanhempien lomat osuvat yksiin ajankohdan kanssa. Tänä vuonna seuroja ei järjestetä.

Yksi päivä pyhitetään kesäisin huvipuistolle. Isolla perheellä huvittelu ei liene ihan halpaa lystiä. Miten perhe pitää kukkaronnyöreistä kiinni matkaillessaan? Entä millä keinoin lomafiilis pysyy korkealla isossa porukassa?

Hyötykäytössä kirjastot ja koulunpihat

Salosten perheen lapsikatraaseen kuuluu seitsemän poikaa ja kahdeksan tyttöä: Joonas, Tuukka, Minttu, Saana, Peetu, Ilona, Samu, Fanni, Hilla, Oona, Alli, Aadam, Kaapo, Lyyli ja Eemeli. Esikoinen on syntynyt vuonna 1986 ja kuopus vuonna 2012. Lasten lisäksi jaloissa pyörii terhakka shetlanninlammaskoira Touko. Lemmikin perhe sijoittaa loman ajaksi jonkun jo omillaan asuvan lapsen kotiin tai vie hoitopaikkaan. Haastattelun aikana väliaikaisessa hoidossa on tyttären Saimi-koira.

Perheellä on yksi yhteinen intohimo: liikunta. Se näkyy lomapaikkojen valinnassa. Saloset ovat vaeltaneet Kolilla ja Hetalla, juosseet pitkospuita pitkin Hailuodolla ja kiertäneet Pienen Karhunkierroksen.

Pari kertaa matka on ulottunut Ruotsiin ja Norjaan. Pohjois-Norjaan tehty neljän viikon reissu on ikimuistoinen. Joka päivä satoi.

– En saanut vaatteita millään kuivaksi. Kun saavuimme Jäämeren rannalle, nuorimmainen juoksi heti veteen ja kasteli viimeiset kuivat haalarit. Silloin sanoin, että nyt takaisin kotiin, Anna kertoo.

Huumorintaju oli sateen ropistessa auton kattoon varmasti koetuksella. Hyväksi paineenpurkupaikaksi vanhemmat ovat havainneet koulujen pihat. Ne ovat kuntien yleisessä käytössä olevia tiloja, joille on lupa pysäköidä. Niiden leikkipaikoilla ja urheilukentillä lapset voivat purkaa energiaansa sillä välin, kun äiti käy ruokaostoksilla.

Koulunpihojen lisäksi Saloset viihtyvät hyvin leirintäalueilla sekä kirjastoissa.

– Kirjastot ovat upeita paikkoja. Minä luen lehtiä ja lapset varaavat heti peliaikaa tietokoneilta. Kirjastojen poistomyynnistä voi ostaa edullisesti kirjoja, ja sinne voi myös jättää omia, jo luettuja kirjoja, Anna kuvaa.

Kun äiti haluaa tuulettaa päätään, hän lähtee juoksemaan. Hän myös pyöräilee tiuhaan. Uudenvuodenlupaus oli eittämättä kunnianhimoinen: Anna aikoi pyöräillä kevään ja kesän aikana tuhat kilometriä. Helppo nakki; kesän alussa tavoitteesta oli toteutunut jo yli puolet.

Parasta lomissa on perheen kanssa yhdessä oleminen, sanoo Anna Salonen

Lähimatkailua ja päiväretkiä

Suntiona työskentelevän suurperheen äiti odottaa lomilta eniten rentoutta ja oleilua perheen kanssa. Hän on havainnut itsessään myös hienoista nostalgian kaipuuta.

– Nyt kun olemme käyneet kaikkialla, tekee mieli palata tuttuihin paikkoihin ja muistella aiempia kertoja, Anna toteaa.

Muisteltavaa toden totta piisaa. Anttia naurattaa vieläkin ikivanhalla asuntoautolla tehty reissu.

– Yövyimme Vaskikellon leirintäalueella Suomen keskipisteessä. Aamulla avasin oven ja viisi lasta kömpi ulos. Vieressämme seisoi kaksi bussilastillista japanilaisia. He kysyivät, voisivatko lapset käydä auton eteen pituusjärjestykseen.

You are a rich man! japanilaiset olivat hokeneet ikuistaessaan vinoja lippalakkeja ja aamu-unisia kasvoja. A very rich man!

Japanilaisessa kulttuurissa lasten lukumäärä on varallisuuden mittari, Antti selventää.

Millaisiahan muistoja koronavuodesta jää? Ison Karhunkierroksen jälkeen perhe aikoo tehdä eri kokoonpanoissa lyhyitä päiväretkiä lähiympäristöön. Lomasta käy vaikkapa yhteinen pyöräretki lähikaupungin Mäkkäriin tai itse järjestetty jalkapalloleiri tai yöpyminen laavulla Nuuksiossa. Juhannuksena oli tarkoitus lähteä jonnekin. Ja synttärijuhliahan tässä perheessä riittää. Niissä fiilis on korkealla – vähän niin kuin lomalla.

4 vinkkiä, joilla kotimaanmatkailu sujuu mutkitta

• Maksa auton, mökin ja hotellihuoneiden vuokraukset turvallisesti luottokortillasi. Matkalla hotellihuoneen tai auton vuokraus voi olla mahdotonta ilman luottokorttia. 

Lue 5 järkisyytä käyttää luottokorttia

• Hyödynnä Siirto-maksua kesän tori- ja kirppisostoksissa. Siirto-maksulla raha siirtyy pelkän puhelinnumeron välityksellä tililtä toiselle, eikä käteistä tarvita. Jos kuitenkin tarvitset matkallesi käteistä, saat nostettua sitä automaateilta ja kaupan kassoilta.

Tutustu Siirto-maksuun

• Tilaa esimerkiksi mökkireissun ruokaostokset kätevästi etukäteen netistä. Ostoksien maksaminen netissä onnistuu kortilla tai verkkopankkitunnuksilla.

Lue lisää verkkomaksamisesta

• Huolettaako, että et ehdi maksaa postilaatikkoon tipahtavia laskuja ajallaan ollessasi pois kotoa? E-laskut tavoittavat sinut, vaikka olisit koko kesän mökillä eikä sinun tarvitse muistaa laskujen eräpäiviä.

Lue lisää e-laskusta