1. Luonnonystävälle: Reykjavik

Islannin karu ja kaunis luonto on jotain sellaista, mitä kaikkien soisi kokevan ainakin kerran elämässä. Missä muualla voi nähdä jäätiköitä, kuumia lähteitä ja tulivuoria saman päivän aikana?

Vaikka Islannin luonnossa riittää nähtävää kuukausiksi, pitkässä viikonlopussakin ehtii hämmästyttävän paljon: pääkaupunki Reykjavikiin lentää suoraan Helsingistä reilussa kolmessa tunnissa, ja suuri osa Islannin hienoimmista luontokohteista sijaitsee vain vajaan tunnin matkan päässä kaupungista.

Ihmettele mahtipontista Gulfossin vesiputousta, maan sisästä suihkuavia Haukadalurin geysirejä eli kuumia lähteitä, ja pulahda turkoosin väriseen höyryävään mineraaliveteen Blå Laguunilla.

Mieleenpainuvin tapa tutustua Islannin luontoon on hypätä islanninhevosen selkään ja lähteä ratsastusretkelle. Niillä pärjäävät aloittelijatkin.

2. Kulttuurimatkailijalle: Berliini

Oletko aina halunnut tietää kaiken Currywurstista, kokea, minkälaista elämä oli DDR:n aikana tai nähdä omin silmin antiikin Kreikan aikaisen alttarin? Berliinissä tämä kaikki on mahdollista.

Jos olet museoiden ystävä, Berliini on sinulle paratiisi: yli 200 museon tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Kolmen päivän museokortti on kannattava sijoitus, jos tarkoitus on tutustua moneen museoon samalla reissulla.

Museoiden lisäksi kaupungista löytyy poikkeuksellisen kattava galleriavalikoima ja huikea keikkatarjonta.

Ilmaistakin nähtävää löytyy: Käy ihastelemassa yhä pystyssä olevaa Berliinin muurin palasta, tutustu Saksan historian synkkään puoleen ulkoilmamuseo Topography of Terrorissa tai osallistu tippausperiaatteella toimivalle kaupunkikierrokselle.

3. Hemmottelulomailijalle: Budapest

Lyhyttä hemmottelulomaa kaipaavan kannattaa toisinaan katsoa Tallinnan ja Pärnun spa-hotelleja pidemmälle. Hyvä vaihtoehto on matka Budapestiin.

Kaupungissa on yli 50 luonnon kuumavesilähteitä hyödyntävää kylpylää, joista tunnetuimpia on satavuotias Széchenyi. Sen 18 erilaisesta altaasta ja 10 saunasta kannattaa poiketa nauttimaan etenkin iltaisin: mikä olisikaan rentouttavampaa kuin kellua höyryävän kuumassa vedessä tähtitaivaan alla?

Kylpylälomaan voi yhdistää ylellisiä hoitoja, jotka eivät Unkarin edullisen hintatason ansiosta tee isoa lovea matkabudjettiin. Perinteisten hierontojen ja mutakylpyjen ohella kaupungin kylpylöiden valikoimasta löytyy erikoisempia terveyttä edistäviä hoitoja. Miltä kuulostaisi sähköhoito tai kylpy lievästi radioaktiivisessa vedessä?

4. Kulinaristille: Nizza

Ranskalainen vai italialainen keittiö? Kun matkustat Nizzaan, sinun ei tarvitse valita. Kahden maan keittiöt yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla Etelä-Ranskan perinteikkäässä rantakohteessa, sillä valtioiden raja kulkee vain 30 kilometrin päässä kaupungista.

Nizzan vanha kaupunki pikkukujineen yllättää ravintolatarjonnallaan. Yksi nizzalaisen keittiön kulmakivistä ovat merenelävät, joista parhaat maistiaiset tarjoaa Cafe de Turin. Muita paikallisia herkkuja, kuten petits farcisia, lihalla täytettyjä kasviksia, tarjoaa autenttinen Acchiardo.

Kun haluat saada kerralla kaiken irti provencelaisesta keittiöstä, 3,5 tunnin opastettu ruokakierros vanhassa kaupungissa on sijoituksen arvoinen. Jos päätät tehdä ruokaseikkailuja omin päin, aloita kaupungin kuuluisalta Cours Saleyan kukka- ja ruokatorilta. Paikallisempaa menoa löydät Libérationin pienemmältä ja vähemmän turistiselta torilta.

Älä unohda maistaa paikallisia katuruokaerikoisuuksi soccaa, eli kikhernepannukakkua, ja pissaladièrea, eteläranskalaista sipuli-sardellipiirakkaa.

5. Shoppailijalle: Dublin

Yhtä näppärää viikonloppukohdetta kuin Dublin saa hakea. Irlannin pääkaupunki on kuin Lontoo minikoossa, ja usko tai älä, siellä on pitkäksi viikonlopuksi lähes yhtä hyvät mahdollisuudet shoppailuun kuin naapurimaan metropolissa – matkat vain taittuvat helposti jalan.

Ostostarjontaa kaupungissa on moneen makuun ja jokaiselle budjetille. Halpavaateketjuista pitävä löytää suosikkinsa Grafton Streetin ja O’Connel Streetin varsilta, joissa myös tunnetuimmat merkkivaateliikkeet sijaitsevat. Luksuksen perässä kannattaa suunnata johonkin kaupungin monista tavarataloista, kuten hulppeaan Brown Thomasiin.

Jos pidät vintagevaatteista, retrosisustuksesta tai vanhoista levyistä, suuntaa Temple Barin pikkuputiikkeihin. Trendikäs Creative Quarter ilahduttaa hipsteriä paikallisten suunnittelijoiden putiikeilla ja viihtyisillä kahviloillaan.

Kun shoppailu uuvuttaa, on aika pysähtyä skonssille esimerkiksi vanhaan raitiovaunukahvilaan tai nauttia pintti vaahtoavaa guinnessia jossakin kaupungin tunnelmallisista pubeista.