Matkavakuutuksiin liittyy yhä joitain vääriä ennakkoluuloja. OP Ryhmän vakuutuspäällikkö Leena Ettilä ja korvauspäällikkö Nadja Karppinen vastaavat matkailijoita usein mietityttäviin kysymyksiin.

Kuinka yleistä on, että ihmiset matkustavat ilman matkavakuutusta?

Valitettavasti se on melko yleistä. Finanssialan keskusliiton tutkimuksen mukaan 31 prosenttia suomalaisista uskaltautuu matkaan ilman asianmukaista vakuutusta. Opiskelijoista peräti 45 prosenttia matkustaa ilman vakuutusta.

Olisi tärkeää huolehtia myös siitä, että vakuutukseen on valittu koko matkan pituuden kattava voimassaoloaika ja tarpeelliset laajennukset sellaisiin riskialttiisiin aktiviteetteihin, joita on suunnitellut matkalla kokeilevansa, esimerkiksi laitesukellukseen tai vuorikiipeilyyn.

Miksi matkavakuutuksen ottaminen on tärkeää?

Yllättävän moni uskoo yhä virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kansalaisilleen kotiinkuljetuksen sairauden tai tapaturman kohdatessa – tämä on pelkkä myytti. Esimerkiksi ambulanssilento kaukokohteesta voi maksaa jopa 150 000 euroa. Länsimaista tasoa vastaavan hoidon saaminen voi edulliseksi mielletyissä matkakohteissa olla myös yllättävän kallista: osastohoito sairaalassa voi esimerkiksi Thaimaassa maksaa 2000 euroa vuorokaudessa.

Yksi keskeinen matkustajavakuutuksen etu on mahdollisuus hyödyntää vakuutusyhtiön matkahätäkumppanin palveluita hoidon ja maksusitoumusten järjestämiseen ja kohteessa tarjolla olevan hoidon arvioimisessa. Vieraassa ympäristössä navigoiminen voi olla yllättävän vaikeaa, etenkin jos vointi on sairauden tai loukkaantumisen vuoksi heikko.

Matkustajavakuutus on hyvä olla olemassa myös vähemmän dramaattisissa tilanteissa. Valmismatkoja koskevan lainsäädännön muuttumisen myötä matkanjärjestäjän velvollisuus palauttaa matkan hinta tai osa siitä on entisestään kaventunut. Jos matkalle ei pääse esimerkiksi sairastumisen vuoksi, ei matkan hinnasta välttämättä saa takaisin mitään, ellei ole ottanut itselleen peruuntumisturvaa matkustajavakuutuksella.

Milloin kannattaa ottaa määräaikainen matkavakuutus, milloin jatkuva vakuutus?

Määräaikainen vakuutus tulee edullisemmaksi jos asiakas tekee vain muutaman matkan vuodessa tai harvemmin. Muulloin jatkuva matkavakuutus on järkevämpi vaihtoehto.

Huomionarvoista on se, että jatkuva matkavakuutus täytyy ottaa kaikille vakuutettaville erikseen, myös lapsille. Mahdollisten vakuutettavien ikäskaala on jatkuvassa vakuutuksessa 0–100 vuotta. Määräaikaisen vakuutuksen hyvänä puolena on se, että vakuutuksenottajan kanssa samassa taloudessa asuvat, alle 15-vuotiaat perheenjäsenet voivat matkustaa samalla vakuutuksella.

Mitkä ovat yleisimmät asiat, joita matkavakuutuksesta korvataan?

Useimmiten korvausta haetaan matkalla alkaneista tulehdussairauksista, kuten hengitystieinfektioista. Myös matkalla alkaneet vatsavaivat ovat hyvin yleisiä. Seuraavaksi eniten korvataan lievähköjä tapaturmia, kuten nilkan nyrjähdyksiä piazzan mukulakivillä.

Myös matkan peruuntuminen on yleinen vahinkotapahtuma, useimmiten oman tai matkakumppanin sairastumisen vuoksi.

Korvaako matkavakuutus pitkäaikaissairauksiin liittyviä kuluja matkan ajalta?

Matkustajavakuutus koskee vain ennalta arvaamattomia sairauksia ja tapaturmia. Jos esimerkiksi vakava, tiedossa oleva sydänvika aiheuttaa ongelmia matkan aikana, siitä aiheutuvia kuluja ei korvata.

Missä kaikkialla matkavakuutus on voimassa?

Jatkuvan matkustajavakuutuksen voi ottaa joko pelkästään ulkomaanmatkoille tai sekä kotimaan- että ulkomaanmatkoille.

Kotimaanmatkoilla on olemassa sääntö, että kodin välittömässä läheisyydessä – noin 50 kilometrin säteella – vakuutus ei ole voimassa. Ulkomaanmatkalle lähtiessä vakuutus on voimassa heti kotiovelta lähtien.

Matkustajavakuutus ei kata matkoja kriisi- tai sota-aluille, joihin matkustamista Suomen ulkoministeriö on suositelut välttämään. Jos lähtee matkalle tällaisiin kohteisiin, vakuutukseen tarvitaan riskialuelaajennus.

Milloin peruutusturva korvaa matkakuluja?

Peruuntumisturva astuu voimaan, jos vakuutettu itse sairastuu tai hänelle sattuu äkillinen tapaturma niin, ettei matkalle lähtö onnistu. Myös matkakumppanin äkillinen sairastuminen tai tapaturma oikeuttaa korvauksiin peruuntuneesta matkasta. Hyvin merkittävä omaisuusvahinko, kuten kodissa sattuva tulipalo, voi myös olla oikeutus peruuntumisturvasta saatavaan korvaukseen.

Peruuntumisturvaan valitaan omiin matkustustottumuksiin soveltuva enimmäiskorvausmäärä. Suosituseuromäärä on 3 000 euroa.

Korvaako matkavakuutus, jos myöhästyn lennolta?

Riippuu myöhästymisen syystä. Jos vakuutettu myöhästyy lennolta, matkustajavakuutuksen myöhästymisturvasta korvataan kuluja ainoastaan niissä tilanteissa, joissa vakuutetun käyttämän yleisen kulkuneuvon matka lentokentälle viivästyy sään, luonnonmullistuksen, teknisen vian, rikollisen teon, liikenneonnettomuuden tai viranomaisen toimenpiteen vuoksi.

Vakuutuksesta ei korvata, jos myöhästyminen johtuu vakuutetun itsensä käyttämän moottoriajoneuvon viipymisestä matkalla sään takia. Myöskään normaaliin liikenneruuhkaan juuttuminen ei kelpaa korvaussyyksi.

Pitääkö lapselle ottaa oma matkavakuutus?

Kyllä pitää. Jatkuva matkustajavakuutus täytyy ottaa kaikille henkilöille, ja jo syntymättömälle lapselle voi ottaa erillisen vakuutuksen. Poikkeuksena on määräaikainen matkustajavakuutus, jossa vakuutetun alle 15-vuotiaat lapset voivat matkustaa vakuutettuina ilman lisäkuluja.

Tutustu matkavakuutukseen ja osta se verkosta.

Oletko yrittäjä? Tutustu yrityksen matkavakuutukseen ja pyydä tarjous.