Suomen suurimmat huvipuistot houkuttelevat joka kesä lomalaisia mielen määrin, mutta niiden hintoja usein kritisoidaan. Särkänniemen rannekkeesta saa tänä kesänä maksaa 41 euroa, alle 120 senttiset 35 euroa. Verkkokaupasta ostettuna rannekkeet ovat muutaman euron edullisempia kuin portilta jonotettuna.

Linnanmäen rannekkeet maksavat 39 euroa, mutta sisäänpääsy on ilmainen. Perheen pienimmille suositellaan puiston ilmaisia laitteita.

Suomesta löytää vaihtoehtoja suurimmille puistoille, mutta harva pärjää enää hintakilpailussa. Jos hinta ei ole kriteerinä, ruuhkattomuus ja lyhyet jonot houkuttelevat ajamaan myös maakuntiin.

Nokkakiven huvipuisto, Lievestuore

Lievestuoreella, lyhyen ajomatkan päässä Jyväskylästä pääsee henkimään vanhan ajan tunnelmaa. Vuonna 2007 avattu Nokkakiven huvipuisto on suunnittelussaan hyödyntänyt huvipuistojen kultakaudella amerikkalaisia edeltäjiään.

Puistossa on parikymmentä laitetta, joissa riittää vauhtia etenkin alakouluikäisille ja sitä nuoremmille. Vanhemmille vauhdin ystäville on tarjolla monien suosikkilaite Round Up, joka on vuosikymmenten varrella kiertänyt kaikki Suomen suurimmat huvipuistot.

Nostalgiaa kaipaavia ilahduttaa Suomen suurin vanhoihin peliautomaatteihin keskittynyt pelihalli, joka sisältää yli sata erilaista pelikonetta flipperistä pajatsoon.

Puistoon pääsee ilmaiseksi ja lasten lippu kustantaa pituudesta riippuen 25 tai 18 euroa. Huvipuisto tarjoaa ryhmälippuja, joilla puistoon pääsee edullisemmin isolla porukalla.

Tykkimäki, Kouvola

Kouvolan Tykkimäen 40 laitteen valikoimasta riittää hupia niin perheen pienimmille kuin varttuneemmillekin vauhtihirmuille. Laske vesiliukuradalla, tutustu ylösalaisin olevaan Yllätystentaloon ja ihaile maisemia Kouvola-pyörästä tai 72 metriin nousevasta Star Flyer -keinukarusellista.

Tykkimäellä pääsee nostalgiakierrokselle Linnanmäeltä poistetuissa laitteissa. Vanha kunnon Enterprise on tosin korvattu tänä kesänä Endeavourilla, joka lupaa olla jopa edeltäjäänsäkin villimpi.

Huvipuistosta aikuinen saa pulittaa 34 euroa ja lapsi 28 euroa. Jos haluaa tutustua myös vesipuistoon ja Actionparkin puoleen saa yhdistelmälipusta maksaa 41-47 euroa.

Tykkimäen tunnelmaa.

Vauhtipuisto, Oulu

Vauhtipuisto on sympaattinen, pieni huvipuisto Oulun keskustan tuntumassa Hietasaaren alueella. Puiston laitevalikoima kattaa reilut kymmenen perheen pienimmille sopivaa hurvittelulaitetta. Joukkoon mahtuu klassikkolaitteita karusellista junarataan ja pyöriviin kahvikuppeihin.

Lähde sähköautoajelulle, pelaa lapsille suunnitellulla minigolf-radalla tai laita leikit pystyyn Kakaravaaran leikkimökkikylässä.

Puiston hinnoittelussa on huomioitu aikuiset. Ranneke maksaa aikuisilta 13 euroa ja 19 euroa yli 110 senttisiltä lapsilta. Verkkokaupasta ostetuissa rannekkeissa on sää-takuu: jos sataa enemmän kuin tunnin ajan puistovierailulla, saa tulla uudelleen ilmaiseksi.

PowerPark, Kauhavan Alahärmä

Keskellä Pohjanmaan peltoja, Alahärmästä löytyy nelisenkymmentä huvipuistolaitetta, joiden kieputuksessa päivä kuluu rattoisasti. Monet PowerParkin laitteista ovat Suomen hurjimpia.

Joukkoon mahtuu Pohjois-Euroopan nopein vuoristorata Junker, joka kiihtyy nollasta sataan 1,9 sekunnissa. Kun huvipuistolaitteet on koluttu, lisäviihdykettä voi hakea esimerkiksi 5D-elokuvateatterista, karting-radalta tai ratsastuskeskuksesta.

Powerpark ei hintavertailussa pärjää enää Särkänniemelle tai Linnanmäelle. Aikuisten huvipuistoranneke maksaa 37 euroa ja alle 130 senttisten 25 euroa. Puistoon on sisäänpääsymaksu, joka sisältyy rannekkeeseen.

Powerpark Pohjanmaalla on kasvanut vuosien saatossa jo isoksi huvipuistoksi.

Zoolandia, Lieto

Huvipuistolaitteita ja eläimiä löytyy Zoolandiasta, joka sijaitsee Turun kupeessa Liedossa. Laitteita ei ole kovin monta, mutta puuhaa riittää pomppulinnoista kiipeilyseiniin, infrapuna-aserataan ja mönkijöihin.

Puistossa viihtyvät erityisesti ala-asteikäiset ja sitä nuoremmat lapset. Alun perin vanhalle maatilalle rakennettu puisto toimii noin 50 eläimen kotina. Muun muassa alpakat, minipossut ja kääpiövuohet ihastuttavat puiston vierailijoita.

Alle 3-vuotiaat pääsevät alueelle ilmaiseksi, muiden lippu maksaa 21,50 euroa.

Zones by Särkänniemi, Lempäälä

Lempäälän Ideaparkin toiseen kerrokseen on avattu helmikuussa Zones by Särkänniemi -nimellä kulkeva viihdekeskus. Alun perin samalla paikalla on toiminut sisähuvipuisto Funpark. Zonesin etuna muihin huvipuistoihin on katto – ei haittaa vaikka sadesää yllättäisi.

Viihdekeskus on nimensä mukaisesti jaettu zoneihin eli alueisiin. Kid Zone on 2–8-vuotiaille suunniteltu alue, josta löytyvät muun muassa keinukaruselli ja junarata.

Kiipeilyseikkailuradalla viihtyvät myös isommat lapset. Laitteiden lisäksi alueelta löytyy hurjia simulaattoreita ja 6D-elokuvateatteri. Action Zonella voi pelata lasersotaa tai kokeilla VR-pelejä.

Hinnoittelu on jaettu eri vyöhykkeille, mutta jos haluaa päästä kaikille zoneille, lipun hinta on 21 euroa. Alle 100 senttiä pitkiltä 11 euroa.

Tykkimäen Star Flyer