Matkailuala on mullistunut viimeisten vuosien aikana, ja kohteista on suoranainen runsaudenpula. Edellisen vuosikymmenen matkailutrendejä olivat esimerkiksi ylelliset risteilyt sekä maan kulttuuriin tutustuminen syvemmin paikallisten kautta. Uusi vuosikymmen puhaltaa jälleen uusia tuulia matkailun saralle. Kokosimme neljä kiinnostavaa matkailutrendiä, jotka polkaisevat 2020-luvun matkailun käyntiin.

Vastuullisuus

Moderni matkailija on yhä kiinnostuneempi ekologisuudesta sekä vastuullisuudesta, ja lomalta toivotaan nyt ympäristöystävällisyyttä. Matkaa suunnitellessaan reissaaja haluaa lukea, millaisia ekotekoja hotellit sekä lentoyhtiöt tekevät, ja moni saattaa valita täyteen ahdettujen suosikkikohteiden sijaan vähemmän tunnettuja kaupunkeja. Niihin matkustaminen tukee pienempien paikkojen asukkaita sekä yrittäjiä. Hotellien ravintoloiden puitteet kierrätyksestä ruokavalikoimaan kiinnostavat nykymatkailijaa, ja esimerkiksi vegaanisia ruokavaihtoehtoja kysytään nyt sekä hotelleilta että lentoyhtiöiltä.

Huoneesta altaaseen

Viime vuosikymmenellä haluttiin majoittua esimerkiksi ylellisten muotimerkkien, kuten Bvlgarin tai Armanin, hotelleissa. Nyt matkailijat ovat palaamassa niin ruokaa, juomaa kuin ohjelmaakin sisältävien all inclusive -hotellien pariin, joihin majoittuessa lompakon voi jättää huoletta vaikka matkalaukun uumeniin.

Uusi hotellitrendi on niin kutsutut swim-up-huoneet, joissa asukas pääsee pulahtamaan huoneesta suoraan altaaseen. Ihanien uintihuoneiden kysyntä on niin kovaa, että hotellit rakentavat niitä tiluksilleen lisää.

Sielua ja sisältöä

Osa matkailijoista kaipaa sykettä nostattavia kokemuksia itsetutkiskeluun sekä uusiin elämyksiin. Terveyttä, hyvinvointia sekä liikuntaa sisältävät matkat ovat entistä kysytympiä, ja mindfullness-lomalla lomamuistot tallennetaan jatkuvasti puhelimen sijasta mieleen. Kukapa ehtisi näpertää käynnykkää aktiivilomalla?

Monessa matkakohteessa on tartuttu hyvinvointitrendiin, ja mahdollisuuksia on tarjolla esimerkiksi vaelluslomaan, joogaretriittiin tai hotellin lähellä odottaviin lenkkeily- tai pyöräilymaastoihin. Myös safarilomat kiinnostavat suomalaisia matkustajia.

Yksin tai porukalla

Perinteinen reissu kumppanin tai perheen kanssa on aina hyvä ajatus. Nykymatkailija saattaa lähteä reissuun myös suuremmalla porukalla, jolloin lentokoneeseen nousevat ydinperheen lisäksi vaikkapa isovanhemmat, läheiset ystävät, kummit tai jopa perheen lemmikki. Ulkomaille suunnataan entistä useammin merkkipäivän viettoon, ja isojen huoneiden kysyntä hotelleissa kasvaa.

Uusia asioita voi myös kokea mainiosti siinä parhaassa seurassa – eli omassa. Porukkaloman ääripää onkin soolomatkailu, ja hotelleista kysytään yhä enemmän yhden hengen huoneita.

Lähteet: Aurinkomatkat, Tjäreborg sekä TUI Finland.

Matkalla arki jää kauas taa ja lomasta on lupa nauttia. Jos jotain sattuu, on Pohjola Matkavakuutus apunasi.