Käytä ensisijaisesti korttia

Maksa ulkomailla aina kortilla, jos mahdollista. Kortilla maksaessa vaihtokurssi on aina edullisempi kuin valuutanvaihtopisteiden käyttämä kurssi. Kortin käyttö on myös käteistä turvallisempi vaihtoehto: Jos käteinen varastetaan, et saa sitä takaisin. Kortin voi sen sijaan sulkea, ja pankki hyvittää väärinkäytöstä aiheutuneet kulut, jos korttia on säilytetty ja käytetty huolellisesti sekä korttiehtojen mukaisesti.

Maksa kortilla paikallisessa valuutassa

Kun maksupäätelaite tai kauppias kysyy, millä valuutalla haluat maksaa, oikea vastaus on paikallinen valuutta. Euroilla maksaessa kauppias saattaa veloittaa valuutanvaihdosta korvauksen, jolloin kokonaissumma tulee maksajalle kalliimmaksi.

Korota luottoraja sopivaksi

Reissussa voi tulla yllättäviä menoja, tai reissukassa tarvita muuten vain pikaista päivitystä. Voit tarkistaa ja tarvittaessa nostaa korttisi luottorajaa kätevästi op.fi-palvelun tai OP-mobiilin kautta. Saat päätöksen heti ja korotus on voimassa saman tien.

Säädä nostoraja sopivaksi

Tarkista korttisi päiväkohtainen maksu- sekä nostoraja ja laske niitä tarvittaessa ennen matkaa. Voit tehdä korttien nostorajoihin voi muutoksia op.fi-palvelussa ja OP-mobiilissa maksutta, ja ne tulevat voimaan reaaliaikaisesti, joten muutoksia voi tehdä myös matkan aikana. Halutessaan kortin käteis- ja luotto-ominaisuuksille voi määrittää erisuuruiset nostorajat. Voit myös sulkea väliaikaisesti verkkomaksut käytöstä, jos sinulla ei ole aikomusta tehdä verkko-ostoksia matkan aikana.

Tarkista maksukorttien voimassaolo ja kunto

Kun suunnittelet matkaa euroalueen ulkopuolelle, varmista hyvissä ajoin, että maksukorttisi on kunnossa ja että se on voimassa vähintään matkan päättymistä seuraavan kuukauden loppuun. Varaa mukaan myös toinen maksukortti varakortiksi, jos toiselle kortille sattuu jotain. Säilytä kortteja matkalla eri paikoissa. Varmista, että sinulla on muistissa myös varakorttisi PIN-koodi. Jos se on päässyt unohtumaan, voit uusia sen op.fi-palvelussa.

Nosta rahaa automaatista

Jos tarvitset matkalla käteistä, halvin tapa on nostaa sitä matkakohteessa automaatista. Maksuautomaattien käyttämä vaihtokurssi on sama kuin kortilla maksettaessa käytetään. Nostosta aiheutuva kulu on miltei aina pienempi kuin paikallisen rahanvaihtopisteiden perimä palkkio. Vaikka paikka mainostaisi palkkiotonta valuutanvaihtoa, kustannukset on ujutettu mukaan vaihtokursseihin.

Selvitä etukäteen pankista, millaisia kuluja käteisen nostamisesta ulkomailla veloitetaan. Huomaa, että jotkin pankkiautomaatit perivät nostosta kuluja. Jos nostomaksusta on maininta käteisautomaatissa, selvitä löytyykö lähistöltä toista automaattia. Nosta rahaa vain sen verran kuin tarvitset, jotta sitä ei tarvitse vaihtaa takaisin euroiksi.

Visan ATM Locator -palvelusta voit tarkistaa, mistä lähin automaatti löytyy.

Selvitä käykö kortti kohdemaassa

Selvitä etukäteen, mikä on matkakohteesi maksupolitiikka. Useimmissa maissa kortilla maksaminen on jo arkipäivää. Voi kuitenkin olla hyvä varata pieni määrä käteistä esimerkiksi taksimatkoja ja toriostoksia varten. Eksoottisissa matkakohteissa, kuten Thaimaassa, kortti ei yleensä käy maksuvälineenä kuin ketjuliikkeissä ja hotelleissa.

Tilaa valuutta ajoissa

Jos ilman paikallista valuuttaa reissuun lähteminen epäilyttää, voit vaihtaa valuuttaa esimerkiksi parin ensimmäisen matkapäivän varalle jo Suomessa. Käänny valuutanvaihtoyhtiön puoleen tilataksesi valuuttaa. Harvinaisten valuuttojen kohdalla on hyvä muistaa tehdä tilaus hyvissä ajoin, mieluiten paria viikkoa ennen noutoa. Vaihtoehtoisesti voit ottaa mukaan euroja tai dollareita ja vaihtaa ne paikalliseen valuuttaan matkakohteessa. Joissakin Karibian ja Kaakkois-Aasian maissa USA:n dollarit käyvät maksuvälineenä paikallisen valuutan ohella.

Turvallisen maksamisen muistilista

  1. Suojaa tunnuslukusi aina kortilla maksaessa.
  2. Pidä kortti näköetäisyydellä maksutilanteessa.
  3. Tarkista säännöllisesti, että korttisi on tallessa. Jos epäilet kortin kopiointia tai korttisi on kadonnut, ilmoita siitä heti pankkiin.
  4. Tallenna kortin sulkupalvelun numero puhelimeen kansainvälisessä muodossa +358 100 0555.
  5. Kanna vain vähän käteistä kerralla mukana ja säilö loput rahat esimerkiksi hotellin tallelokeroon.

Asiantuntija: OPn asiantuntijapäällikkö Katariina Säntti