Mikä on tärkein rahaan liittyvä oppi, jonka opit vanhemmiltasi?

Äiti on positiivisessa mielessä hyvin suurpiirteinen rahan suhteen. Jos menemme ravintolaan syömään, mitään ei lasketa tai jaeta pennilleen, ilmapiiri pysyy näin rentona. Asuin puoli vuotta Espanjassa, jossa oli sama kulttuuri; annokset jaetaan ja lopuksi kaikki heittävät euroja tiskiin.

Äitini on opettanut myös, että ota rahat sieltä, mistä saat, mutta missä sitä ei ole tarjolla, älä jää nipottamaan. Freelancer-näyttelijänä toteutan sitä niin, että kaupallisissa tarkoituksissa tehdyissä töissä puhutaan rahasta. Jos taas teen keikan vaikka vanhainkotiin, missä pennejä todella jaetaan, niin silloin palkkiot ovat toissijaisia.

Mihin käytit ensimmäisen palkkasi?

En muista! Olen työskennellyt lapsinäyttelijänä 11-vuotiaasta, enkä ole koskaan ollut kovin materiakeskeinen. En vieläkään osaa oikein haaveilla tavaroista, intohimoni on ollut teatterissa ja tanssissa. Ehkä olen myös etuoikeutettu, sillä en ole koskaan joutunut miettimään liiemmin rahaa. Tiedän ystävien kautta, millaista on kaapia vuokrarahoja kasaan tai yrittää keksiä rahat lasten talvihaalareihin.

Tiedätkö paljonko lempiherkku maksaa ruokakaupassa?

Yksi suosikki Prosecconi maksaa Alkossa aika lailla kympin.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

Säästäjä, vaikka en kovin tarkasti seuraa talouttani. Kun tulot ovat epäsäännölliset, laitan isommista töistä osan säästöön. Yleensä saan jonkun kuvan menoista suhteesta tuloihin siitä, olenko joutunut käyttämään säästötililtä rahaa. Pitkässä juoksussa sinne yleensä kertyy enemmän kuin sieltä menee.

Mikä ostos on tehnyt sinut erityisen iloiseksi?

Ostin miehelleni ja itselleni lahjaksi liput isoon konserttiin. Saan myös hyvän mielen, kun lahjoitan säännöllisesti rahaa kolmelle eri järjestölle. Jouluna lahjoitan rahaa myös tasapainottaakseni materiaalibakkanaaleja ja saan siitä iloa.

Mihin kannattaa aina sijoittaa?

Lasten hoitoon! Meillä on 2- ja 7-vuotiaat lapset, eikä juurikaan tukiverkostoja. Jos haluamme mennä teatteriin tai elokuviin, on palkattava lastenvahti. Muuten olisimme kaikki illat kotona. En halua pitää liian tarkkaa kirjaa, paljonko meillä menee lasten hoitoon rahaa. Ajattelen, että nyt on ne ruuhkavuodet, jolloin pitää välillä muistaa tehdä muutakin kuin hoitaa lapsia ja kotia.

Milloin viimeksi tingit?

Vaatekaupassa. Käyn paljon second hand -liikkeisssä ja viimeksi ostin useamman asian yhtä aikaa. Silloin pyydän yleensä könttähinnan.

Roolihahmosi voittaa Kaikki oikein –elokuvassa 15 miljoonaa. Mitä tekisit sillä summalla? Tai miljoonalla eurolla?

Miljoonalla ostaisin uuden asunnon, auton ja jonkun lomamatkan. Siitä jäisi vielä säästöön. 15 miljoonaa on taas aivan eri summa. Se on niin paljon, että vaikka ostaisi millaisen asunnon tai auton, rahaa jäisi sijoitettavaksi ja velvoittaisi antamaan myös hyväntekeväisyyteen. Se toisi myös paljon vastuuta. Ehkä alkaisin pyörittämään omaa teatteria tai perustaisin säätiön.

Paljonko sinulla on käteistä lompakossasi juuri nyt?

Varmaan joku viiden euron seteli. Käytän lähinnä kortteja.

Mikä on kallein asia, jonka olet ostanut?

Asunto, joka on kyllä tuntunut kannattavalta sijoitukselta.

Paljonko on paljon rahaa?

Tämä on todella suhteellista, ehkä satatuhatta? Toisaalta aika moni pienempikin summa on paljon rahaa. Vaikea kysymys.

Onko raha joskus tehnyt sinut onnelliseksi?

Tietty määrä rahaa helpottaa elämää ihan hirveästi. On luksusta, kun voi mennä ravintolaan syömään, kun siltä tuntuu.

Elsa Saisio, 36, on freelancer-näyttelijä, joka tähditti vuoden alkupuolella elokuvaa Kaikki oikein. Elsa on naimisissa näyttelijä Timo Välisaaren kanssa. Pari asuu kahden lapsensa kanssa Helsingissä.