Vanhojen henkilöllisyystodistusten käytöstä luovutaan OP:n konttoreissa. Tämä tekee pankkikonttoreissa asioinnista entistä turvallisempaa.

Muutos koskee asiakkaita, joilla ei ole uudenlaista ajokorttia, passia tai henkilökorttia. Esimerkiksi asiakkaita, joilla on kuvallinen Kela-kortti. Se ei enää pian käy henkilöllisyystodistuksena asioidessa OP:n pankeissa. Kela lopetti kuvallisten Kela-korttien valmistuksen vuonna 2008. Kaikki kuvalliset Kela-kortit ovat siten yli 10 vuotta vanhoja ja siksi niistä voi olla vaikeaa todentaa henkilöllisyyttä.

Muutos astuu voimaan uusien asiakkaiden osalta helmikuussa. Olemassa olevia asiakkaita palvellaan heinäkuun loppuun saakka nykyisten ohjeiden mukaan. Heille jää hyvin aikaa varautua muutokseen ja hankkia passi tai henkilöllisyystodistus, jos asiakkaalle ei sellaista vielä ole.

Vanha pahvinen ajokortti poistuu

Myös vanha ennen 1.10.1990 myönnetty pahvinen ajokortti ei enää kelpaa henkilöllisyystodistuksena pankissa. Nämä ajokortit ovat yli 30 vuotta vanhoja ja niitä on helppo väärentää, siksi ne eivät enää sovi henkilöllisyyden todentamiseen.

Muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja eivät myöskään muutoksen jälkeen kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen. Maahanmuuttovirasto on listannut nämä matkustusasiakirjoiksi. Muukalaispassin omistaneet asiakkaat voivat hakea esimerkiksi väliaikaista henkilökorttia henkilöllisyyden todentamiseen.

Ota mukaan passi tai henkilökortti asioidessasi pankissa

Jos sinulla vain vanha kuvallinen Kela-kortti, sinun tulee hankkia uusi henkilöllisyystodistus, jotta voit asioida pankissa siirtymäajan jälkeen. Passi tai henkilökortti kelpaavat henkilöllisyystodistuksena myös monessa muussa paikassa, kuten asioidessa Postissa tai avatessa uutta puhelinliittymää.

Kela voi huomioida henkilökortin hankintakulut perustoimeentulotuessa menona. Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Henkilökortin on oltava vuoden 1999 jälkeen myönnetty henkilökortti. Myös väliaikainen henkilökortti kelpaa.

Ajokortin pitää olla 1990 jälkeen myönnetty suomalainen muovinen ajokortti. Paperinen tai sähköinen ajokortti ei kelpaa tunnistautumiseen.

Myös suomalainen merimiespassi sekä diplomaattipassi kelpaavat henkilöllisyyden todistamiseen.

Mitä asiakkaan pitää tehdä?

Jos olet uusi asiakas ja asioit OP:ssa helmikuun jälkeen, sinulla tulee olla OP:n hyväksymä henkilöllisyystodistus.

Jos olet OP:n asiakas entuudestaan, sinua palvellaan normaalisti heinäkuun loppuun saakka. Heinäkuun loputtua sinulla tulee olla asianmukainen henkilöllisyystodistus. Kun siirtymäaika on ohi, sinun ei tarvitse erikseen käydä pankissa näyttämässä uutta henkilöllisyystodistusta, mutta seuraavan asioinnin yhteydessä sitä voidaan sinulta kysyä.

Sähköiseen tunnistautumiseen ei tule muutoksia. OP-mobiiliin ja verkkopankkipalveluihin kirjaudutaan kuten ennenkin.

Jos haet ensimmäistä kertaa OP:n verkkopalvelutunnuksia, todistat henkilöllisyytesi voimassaolevan passin tai henkilökortin avulla.

Asiantuntijana jutussa toimi OP:n Inkeri Jalonen.