Mikä on tärkein rahaan liittyvä oppi, jonka opit vanhemmiltasi?

-Aina kannattaisi olla vähän säästössä pahan päivän varalle. Sisäistin tämän pienenä niin, että laitoin 50 pennin kolikoita ja piilotin ne takapihalle. Säästäväisyydestä on ollut hyötyä myöhemmässä elämässä opiskelijana ja yrittäjänä.

Mihin käytit ensimmäisen palkkasi?

-Menin aikoinaan suoraan peruskoulusta ravintolakouluun. Elin opintotuella –ja lainalla, kesät oli pakko tehdä töitä ja tein alan töitä plokkarina baarissa ja Suomen Pankissa kokkina. Nuo rahat menivät puhtaasti elämiseen ja opintolainan maksuun. Olin tosi ylpeä siitä, ettei tarvinnut hakea sosiaalitoimistosta rahaa ja sain heti lainat maksettua.

Tiedätkö paljonko lempiherkkusi maksaa ruokakaupassa?

-En ole makeansyöjä, mutta turkinpippurit ovat niin sanotusti paheeni, jos joskus tekee mieli makeaa. Myönnän, että ruoka on yleisesti sellainen asia, jossa en tuijota yksikköhintaa. Kilohintoja tosin seuraan. Usein pieni paketti voi olla näennäisesti halpa, mutta suhteessa isompi ja kalliimpi onkin halvempi.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

-Tuhlaajapuoli näkyy vain ruokakaupassa. Pienissä asioissa olen naurettavan säästäväinen. Jos menen vaikka ostamaan ruuvimeisselin, ostan edullisimman. En tykkää olla velkaa mihinkään ja maksan laskut ajallaan pois. Nyt olin kauhuissani, kun tulin viikon lomalta ja pankista soitettiin luottokorttini laskun ylittyneen. Säästäjänä minulla on aina puskurirahaa, jolla hoidan ylimääräiset ja yllättävät maksut pois.

Paljonko maksoi viimeisin ostoksesi?

-Isommista ostoksista viimeinen oli 3D –tulostin, joka maksoi 2700 euroa. Se mallintaa ja printtaa varaosia vaikka jälkiruokien silikonimuotteihin ja kännykänkuoreni olen uusinut siinä.

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

-Ei lähtökohtaisesti. Onhan tutkittukin, että määrätyn summan jälkeen onnellisuus ei enää kasva. Ihminen on sellainen, että jos hänellä on ensimmäinen milli tilillä, hän miettii, mistä saisi seuraavan. Raha tuo turvaa ja vapautta päätöksiin, mutta ei siis takaa onnellisuutta.

Olet ollut kahdeksan vuotta yrittäjänä. Mitä se on opettanut sinulle?

-Se on tuonut vastuuta, kun on monta ihmistä palkkalistoilla. Haluan hoitaa raha-asiat hyvin, mutta ravintola-alalla ei voi mennä numerot ja tulos edellä. Silloin alkaa herkästi karsimaan juttuja. Asiat pitää vain tehdä pirun hyvin.

Mikä on kallein ostoksesi?

-Olen autoharrastaja ja olen ostanut ensimmäisen Porscheni kymmenen vuotta sitten. Kunnostin sen ja myin pienellä voitolla eteenpäin. Uusin Porscheni maksoi 80-90 000 euroa. Minulla on kaksi kesäautoa ja tämä yksi talvelle. Periaatteeni on, että saan puuhastella niiden parissa, mutta lainaa ei niitä varten saa ottaa.

Milloin viimeksi tingit?

-Olen avaamassa uutta Ultima-ravintolaa ja kun neuvotellaan remonttifirmojen ja suunnittelutoimistojen kanssa, näkemykset ovat aina kaukana toisistaan. Lopulta lyödään kuitenkin kättä päälle.

Mitä tekisit, jos voittaisit miljoona euroa?

-Olen niin tylsä, että maksaisin pois asuntolainan ja ostaisin meren rannalta mökin. Meillä eikä oikein kenelläkään tutullakaan ole mökkiä, joten se voisi olla yksi unelmani.

Hoitaako jokainen ravintolassa oman laskunsa vai jaetaanko se tasan?

-Kavereiden kesken jaetaan tai yksikin voi maksaa, jos summa ei kummoinen. Nämä ovat asioita, jotka kiertävät aina takaisin. En kestäisi, jos laskukoneen kanssa pitäisi erotella, kuinka monta mehulasia kukakin joi.

Henri Alén, 40, on kokki ja ravintoloitsija, joka on nähty muun muassa MasterChef –ohjelmassa. Toukokuussa hän avaa uuden Ultima-ravintolan, joka tulee edustamaan ruuan hightechiä. Ravintolassa on muun muassa maailman suurin ravintolan yhteydessä oleva vertikaalinen puutarha.