Mikä on tärkein rahaan liittyvä oppi, jonka opit vanhemmiltasi?

– Vanhemmat opetti, että rahan kanssa pitää olla tarkka. Kuvaavaa on, että tunnen välillä huonoa omatuntoa, kun ostan kaupasta joskus kokista. Mietin, että onko mulla tähän varaa.

– Meillä ei ollut paljon rahaa, mutta tulimme kuitenkin hyvin toimeen. Äiti työskenteli vientipäällikkönä Hackmanilla ja isä kuvasi elokuvia. Lapsena en usein saanut, mitä halusin. Opin, että rahan kanssa pitää olla tarkka ja olen toteuttanut tätä vaihtelevasti. Viime aikoina olen käyttänyt liikaa rahaa, kun taloa on remontoitu.

Mihin käytit ensimmäisen palkkasi?

– Mieleen on jäänyt se, kun veli oli mukana Iloinen Linnanmäki -elokuvassa ja sai palkaksi kaksi Leijona-kelloa, ja antoi toisen niistä minulle. Olin 16-vuotiaasta asti joka kesä töissä, ensin satamassa ja rakennustyömaalla. Mieleenpainuvin ostos oli kuplavolkkari, jonka ostin kokonaan omalla työllä ansaitsemillani rahoilla. Kuplavolkkarit olivat silloin 70-luvun alussa muodikkaita.

Tiedätkö paljonko lempiherkkusi maksaa?

– Olen kasvissyöjä ja ostan lähinnä kasviksia ja perunaa. Tiedän silti tarkemmin, paljonko jauhelihat ja muut maksavat, sillä ostan niitä pojille. Laatu on ravinnossa kuitenkin tärkeintä. Kokista ostan nykyään vain erikoistilanteisiin. Huomasin yhdessä vaiheessa, että se on aivan sama, paljonko sitä ostan, kun pojat juovat kavereineen päivässä kaikki tölkit.

Paljonko sinulla on käteistä rahaa lompakossa?

– Ei yhtään! Käytän kortteja, mutta tarvitsen välillä käteistä Danille, että tämä voi ostaa koulusta välipalaa.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

– Sekä että. En tuhlaa vaatteisiin tai sellaiseen. Enemmän tuhlaan kodin juttuihin ja parannan sen toimivuutta. Aion asua Sipoon kodissa loppuelämäni ja satsaan siihen.

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

– Ei tee onnelliseksi, mutta tuo turvaa. Tärkeintä on, että pojat ovat terveitä ja saan olla heidän kanssaan.

Milloin viimeksi tingit?

– Tingin kaikkialla, paitsi ruokakaupassa. Kysyn, että onko tämä viimeinen hinta vai onko jotain alennusta. Ja aina ne vähän antaa. Viimeksi ostin silitysraudan tekniikkakaupasta, niin myyjä sanoi, että hän tinkii kahvirahojen verran.

Paljonko maksoi viimeisin ostoksesi?

– Eilen ostin kotiin viinerit, piirakat ja juomat lähikaupasta. Ne maksoivat yhteensä seitsemän euroa.

Hoitaako jokainen ravintolassa oman laskunsa vai jaetaanko se tasan?

– Kyllä minä yleensä tarjoan.

Luotsaamasi Diili pyörii parhaillaan televisiossa. Mikä on elämäsi paras diili?

– Jethron kanssa tein hyvät diilin, kun myin sille veneen. Se vene upposi.

Hjallis Harkimo, 64, on suomalainen liikemies, kansanedustaja ja tv-esiintyjä. Harkimolla on kolme poikaa, joista Joel Harkimo on isänsä neuvonantajana uudella Diili-kaudella. Tällä kaudella Hjallis etsii markkinointijohtajaa esports-tapahtumia järjestävään yritykseensä. Ohjelma alkaa MTV:llä 23.9. klo 21.