Mitä lapsuudenkodissa opetettiin rahasta?

– Se, että raha on sivuseikka. Pääasia on, että ihminen on onnellinen. Äidin puolen isovanhemmat asuivat 1910-1920- luvuilla vallankumouksen aikaan Pietarissa. He menettivät vallankumouksessa koko omaisuutensa ja näkivät siellä todellista nälkää ja köyhyyttä. Tämä oppi on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Talouden varaan ei voi liikaa luottaa, vaan onni pitää rakentaa jostain muusta.

Mihin käytit ensimmäiset kesätyörahasi?

– Olin 14-vuotiaana kesätyöntekijänä Kalajoella, jossa oli saaressa kahvila ja pieni alus. Taisin käyttää rahani kaikkeen kivaan, vaatteisiin ja mihin teinit nyt rahansa laittavat. Säästin myös Interrail-matkaa varten.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

– En ole kovin säästäväinen, mutta en tuhlarikaan. Elän pikemminkin tilanteen mukaan, enkä koskaan yli varojen.

Mihin kannattaa aina investoida?

– Hyvinvointiin. Jatkuvasti ajattelen, että sijoittaminen olisi järkevä ja olen sijoittanutkin rahastoihin. Jossain vaiheessa oli tilanne, että jouduin myymään ne. Olen panostanut aina omiin ja lasten liikuntaharrastuksiin, en koe, että se on törsäämistä. Tuen lapsia myös rahallisesti heidän uriensa alkutaipaleilla. Molemmat ovat muuttaneet jo pois kotoa.

Paljonko on paljon rahaa?

– Se on suhteellista. Joskus 4,90 kahvista saattaa tuntua poskettomalta, mutta yritystä pyörittäessä 1000 euroa ei ole mitään.

Milloin tingit viimeksi?

– Varmaan nuorena matkustellessa. Huomasin silloin, että on huono asiakas, jos ei tingi. Suomessa huomasin pian, että se ei kuulu ollenkaan asiaan.

Kallein ostoksesi?

– Osuus purjeveneestä. Se on tosin myyty.

Maksaako jokainen ravintolassa oman laskun vai jaetaanko se tasan?

– Riippuu seurasta. Minulla on joitakin ystäviä, joiden kanssa tarjoamme vuorotellen, joillekin tarjoan aina. Olen asian suhteen suvaitsevainen kaikkiin suuntiin.

Voiko tehdä raha onnelliseksi?

– Ei voi, mutta rahan puute voi tehdä onnettomaksi.

Baba Lybeck, 52, on pitkän linjan toimittaja ja media-alan moniosaaja. Hän pyörittää omaa tuotantoyhtiötä sekä juontaa syyskuussa alkavaa Viiden jälkeen -ohjelmaa.