Mikä on tärkein rahaan liittyvä oppi, jonka sait vanhemmiltasi?

– Vanhempani pakottivat meidät lapset aina säästämään. Jokaisesta ansiosta tai kesätyöstä piti laittaa rahaa sukan varteen, ja tallettaa se sitten korkeakorkoisille tileille. Kiittelin tätä mielessäni opettajaksi valmistuttuani: minulla oli valmiina pieni summa ensiasuntoa varten.

Paljonko lempiherkkusi maksaa?

– Pepsi Maxin hinta vaihtelee. Viimeksi ostin sitä tarjouksesta, jolloin isot pullot maksoivat yhteensä reilut 2,5 euroa. Olen kehittänyt lievää Pepsi Max -riippuvuutta.

Mitä tekisit, jos voittaisit lotossa miljoonan?

– Olisin lainaton ihminen... Vaikea kysymys, sillä minulla on kaikkea, mitä tarvitsen. En määrittele itseäni auton tai purjeveneen kautta. Yrittäjäperheen lapsena olen tottunut siihen, ettei rahaa ollut liikoja. En ole rahan tai tavaran perään.

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

– Tutkimusten mukaan tiettyyn pisteeseen asti voi. Jos kaikki energia menee siihen, että pitää miettiä riittääkö raha, niin rahan puute vaikuttanee päinvastaisesti.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

– Olen hyvinkin pihi ja nuuka. Jos mietin jotain vaatehankintaa, minusta on turhaa maksaa merkistä mitään. Vähän tuntemattomankin merkin tuote voi olla ihan samanlainen. Toisaalta: kaksi vuotta sitten hankittuun puutaloon menivät omat ja varastetut rahat.

Mikä on kallein ostoksesi?

– Turun suojellulla ruutukaava-alueella vanhalla Vartiovuorenmäellä sijaitseva talomme. Se on harvoja alueella säästyneitä yksittäisiä taloja, joissa on vielä oma tontti, joten hintaakin kertyi.

– Tietysti kaikki on suhteellista. Kerran katsoimme puolison kanssa vanhan kämppämme arvoa – se oli noussut mukavasti. Uudella hinnalla olisi saanut pienen asunnon Lauttasaaresta Helsingistä.

Milloin tingit viimeksi?

– Olen huono tinkimään. Vanhempani ja isovanhempani olivat valokuvaamoyrittäjiä – perheessämme piti elättää seitsemän ihmistä. Tiedän, mistä kustannukset koostuvat, joten yksityisyrittäjien liikkeessä en halua tinkiä. Se olisi pois toisen leivästä.

Mitä maksoi viimeisin ostoksesi?

– Ruokakauppaan meni juuri 188,77 euroa. Siinä oli pitkän viikonlopun ostokset ja sähkögrilli.

Hoitaako jokainen ravintolassa oman laskunsa vai jaetaanko lasku tasan?

– Helpointa on, että yksi maksaa ja muut tilittävät mitä tilittävät. Ulkomailla kai tarjoilijat eivät suostu edes kiikuttamaan useampaa laskua?

Tommi Kinnunen, 44, on kirjailija sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, joka asuu Turussa. Vuonna 2014 ilmestynyt Neljäntienristeys poiki Kinnuselle Kiitos kirjasta –mitalin, Vuoden kirja –palkinnon sekä Finlandia- ja Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto -ehdokkuudet. Kinnusen kolmas romaani Pintti julkaistiin elokuussa.