Mitä vanhempasi opettivat sinulle rahasta?

− Vanhempani saivat meidät lapset aika nuorina ja äitini oli vuosia kotiäitinä. Lapsena en kokenut köyhyyttä, mutta tiesin kyllä, että ylimääräistä rahaa ei ole. Ymmärsin myös jollain tavalla, että samasta syystä äiti ompeli minulle vaatteita. Vanhempani olivat todella säästäväisiä ja minulle tuli säästäväisyyttä kohtaan vastareaktio, kun muutin omilleni. Vasta aikuisempana olen oppinut olemaan harkitsevampi rahan käyttäjä.

Mitä ostit ensimmäisillä kesätyörahoillasi?

− Pääsin 13-vuotiaana kiskalle töihin. Tuohon aikaan nahkatakit olivat muotia ja olin nähnyt ihanan takin kaupungilla jonkun teinin päällä. Kun sain ensimmäiset palkat, marssin kauppaan ja ostin samanlaisen takin. Se maksoi monta sataa markkaa, eivätkä vanhempani olisi ikinä laittaneet rahaa sellaiseen. Muistan vieläkin, miten hyvältä nahka tuntui ihoa vasten. Isäni piti suunsa kiinni, vaikka näin, että hän olisi toivonut minun käyttävän rahat järkevämmin.

Oletko nykyisin säästäjä vai tuhlaaja?

− En ole niin säästäväinen kuin vanhempani. Kun muutin kotoa pois 18-vuotiaana ja aloin saada omaa rahaa, laitoin kaiken sileäksi. Käytin opiskelujen ohella rahaa mukavuuksiin, kuten rahaa syömiseen. Silloin minulla olisi ollut hyvin harvoin varaa korjata vaikka yllättäen hajonnutta pesukonetta. Nykyään olen sillä tavalla järkevämpi rahan kanssa, että jotain on pahan päivän varalle, vaikka en ole mikään säästäjä.

Tiedätkö paljonko lempiherkkusi maksaa ruokakaupassa?

− Suurin piirtein. Olen riisikakkujen suuri ystävä: mitä juustoisempi sen parempi. Jos saatavilla on monta eri lajia, niin otan sen mistä tykkään eniten, vaikka se olisikin vähän kalliimpi. Käyn joka päivä kaupassa, joskus montakin kertaa päivässä. Kotimme lähellä on 300 metrin säteellä neljä ruokakauppaa. Isoon markettiin lähteminen autolla vaatisi liikaa suunnitelmallisuutta, mutta huomaan kyllä ostosten hintaerot eri kauppojen välillä. Ostan yleensä aika lailla samat ostokset ja olen huomannut, että loppusumma vaihtelee.

Mitä tekisit miljoonalla?

− Noin neljäsosan käyttäisin asumisviihtyvyyden parantamiseen. Ehkä teettäisin isomman remontin, jossa tekisin kodista toimivamman tai ostaisin uuden kodin. Osalle summasta pyytäisin asiantuntijoiden vinkkejä, varmaan sijoittaisin osan. Korvamerkkaisin kyllä osan hauskanpitoon, jeesaisin muita ja ostaisin lopulla jäätelöä ja irtokarkkeja.

Milloin tingit viimeksi?

− Isä oli kova tinkimään ja lapsena se oli hävettävää. Jos yritän tingata, teen sen vitsin varjolla. Ja jos on isompia ostoksia, niin laitan miehen asialle. Hänellä tinkaamiseen ei liity mitään lapsuuden traumaa.

Maksaako jokainen ravintolassa oman laskunsa vai jaetaanko se tasan?

− Jos olen miehen kanssa, niin toinen maksaa kokonaan. Minä maksan varmaan yhtä usein kuin mieheni. Minulle omat rahat ovat aina olleet riippumattomuuden osoitus. Kaveriporukalla on ehkä reiluinta, että jokainen maksaa omansa, sillä ikinä ei tiedä, mikä jonkun rahatilanne saattaa olla.

Kirsi Alm-Siira, 44, on MTV:n uutisankkuri. Nainen luotsaa kanavalla myös uutta Studio -keskusteluohjelmaa yhdessä Nina Rahkolan kanssa. Kirsi asuu Helsingissä puolisonsa ja kahden tyttärensä kanssa.