Kahvinkeitin ja jääkaappi-pakastin

Sippasiko kallis Moccamaster? Ei hätää, sen voi todennäköisesti korjata. Usein riittää pelkkä puhdistus kalkinpoistoaineella. Jos sen sijaan keittimen runko on vioittunut, pohja irronnut tai vesisäiliö haljennut, kannattaa ostaa uusi.

Jos puntaroit jääkaappi-pakastimen korjaamista, tarkista ensin sen ikä ja sähkönkulutus. Tiedot löydät helposti ostokuitista ja käyttöohjeesta. Kovin vanhoja laitteita ei tavallisesti kannata korjata. Käyttöohjeen avulla voit myös paikallistaa vikoja. Tarkista esimerkiksi, ovatko tiivisteet ja viemäriputki kunnossa. Pyydä tarvittaessa korjaustarjous laitteen huollosta.

Oivallus: Lue huolellisesti käyttöohje, ennen kuin luovut sähkölaitteesta. Saatat löytää siitä korjausohjeen.

Kansituoli

Auringossa kauhtunut puinen tuoli kokee muodonmuutoksen, kun korvaat käytössä kuluneen kankaan vaikkapa räsymaton pätkällä tai raanulla, jolle et ole keksinyt käyttöä. Hio ja käsittele puuosat joko öljyllä, puumaalilla tai vahalla aina sen mukaan, sijoitatko kansituolin ulkokäyttöön vai esimerkiksi lasitetulle terassille.

Oivallus: Säästät arvokasta puuta ja samalla maailman metsiä.

Verhot, pöytäliinat ja ryijyt

Löytyykö kaapeistasi vanhoja Marimekon tai Finlaysonin pöytäliinoja tai verhoja, jotka eivät enää sovi sisustukseesi? Pölyttyykö mummon solmima ryijy kapioarkussa? Ompele niistä tyynynpäällisiä tai kauppakasseja ja tee vanhoista judovöistä kestävät hihnat kasseihin. Ompele tähdetilkuista kasvomaskeja.

Oivallus: Säästät luonnonvaroja kierrättämällä laadukkaita materiaaleja.

Polkupyörä

Useimmat pyörät ovat korjattavissa. Etenkin vanhojen pyörien rungot, vanteet ja muut komponentit ovat kestäviä. Säilytyspaikalla on väliä. Ulkona säilytetyt pyörät ovat voineet ruostua kauttaaltaan, ja niiden runko on saattanut vaurioitua runkoon valuneen veden vuoksi, joka on laajentunut jäätyessään. Vaurio näkyy pullistumana. Sellaisen pyörän voi viedä romunkeräykseen. Sen sijaan sisällä säilytetyllä pyörällä voi olla ikää jopa 40 vuotta, ja se on yhä huippupeli. Vaihepyöristä voidaan vaihtaa muun muassa vaihde- ja jarruvaijerit, ketjut ja jarrupalat.

Oivallus: Kun menet varaosaostoksille, ota puuttuva osa mukaan tai kuvaa pyörä, jotta saat varmasti oikean osan. Omaan muistiin ei kannata luottaa.

Televisio

Televisio kannattaa yleensä aina korjata, varsinkin, jos se on kalliinpuoleinen. Laitteessa voi olla valmistusvika, sen näyttö voi rikkoutua, tai ukkonen pimentää sen. Nykytelevisiot ovat kestäviä ja vikoja ilmenee yhä harvemmin.

Oivallus: Ukkosviat kannattaa korjata toisin kuin moni luulee eikä korjaus tule välttämättä edes kalliiksi.

Vinkkejä antoivat Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Espoossa sekä SM-huolto Raumalla. Tutustu Kierrätyskeskuksen verstastuotteisiin ja Plan B -uusiotuotteisiin.