Mitä lapsuudenkodissasi opetettiin sinulle rahasta?

Olimme hyvin toimeentuleva perhe, mutta säästäväisyyttä painotettiin. Isäni oli diplomi- insinööri ja äitini musiikinopettaja. Isäni lompakossa ei ollut kolikkotaskua, ja hän kantoi kolikoita takkinsa taskussa. Muistan, kun saimme veljeni kanssa tyhjentää taskut ja kerätä rahat säästölippaisiimme. Minulla oli jo pienenä oma säästötili, jonne kävimme viemässä rahat.

Aikuisenakin minulla on ollut säästötili tai vararahasto pahan päivän varalle.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

Sekä että. Nykyään haluan ennemmin tavarasta eroon.

Jos löydän hyvät kengät, joita tiedän käyttäväni, ostan niitä samalla kahdet.

Mihin käytit ensimmäiset kesätyörahasi?

Olin 17-vuotiaana kesätöissä Diorina-vaateliikkeessä. Laitoin työstä saamani rahat Italian lomamatkaan, ensimmäisiin omiin stereoihin ja kameraan.

Ihan ensimmäinen keikkapalkkioni 5-vuotiaana oli lauantaimakkara. Karkasimme ystäväni kanssa lauIamaan salaa vanhemmilta, ja saimme palkkioksi lauantaimakkarapalan.

Mihin kannattaa aina investoida?

Itseensä kannattaa investoida, niin hyvinvointiin, koulutukseen kuin vanhuuden varalle. Investointi matkusteluun kannattaa siinä mielessä, että se rikastuttaa elämää. Taloudellisesti varmaan olisi hyvä investoida osakkeisiin, joskin niitä pitää sitten seurata ja todella perehtyä. Ostin ensimmäisen asuntoni 23-vuotiaana, heti kun sain pankista lainaa.

Tajusin myös ottaa vapaaehtoisen eläkevakuutuksen.

Tiedätkö paljonko lempiherkkusi maksaa ruokakaupassa?

Olen hintatietoinen – mieheni naureskelee, kun seuraan kahvitarjouksia ja bensahintoja. Lempiherkkuani on kiinalainen ruoka ja osaan arvioida paljonko ainekset kaupassa maksavat.

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

Ensimmäisenä rahasta tulee mieleen veljeni kirjoittamat laulunsanat: ”money can´t buy love, i know it so well, my heart is not made for market sell.” Raha kyllä rauhoittaa, mutta voisin kuvitella, että hirvittävät määrät rahaa saattaisi olla myös rasite. Äiti painotti aina, että itsenäisellä naisella pitää olla omat rahat ja ajokortti! Äiti itse uusi ajokorttinsa vielä kahdeksankymppisenä.

Paljonko on paljon rahaa?

Kaikki on niin suhteellista. Opiskelijana kymppi oli paljon ja töistä saatu palkka tuntui isolta. Nyt ne summat tuntuvat pieniltä.

Milloin tingit viimeksi?

Varmaan Turkin lomalla. Tinkaaminen on yksi harrastuksistani siellä, mutta teen sitä vain silloin, kun se on soveliasta. Pieniä liikkeitä ja yrittäjiä haluan tukea ja silloin maksan aina mitä pyydetään. Toki jos saan alennusta, niin otan sen kiitollisena vastaan. Kaikki on kotiinpäin.

Kuka maksaa laskun ravintolassa?

Kun olemme ravintolassa syömässä perheittäin, maksamme laskun perhekunnittain. Jos kutsun ystäväni, tarjoan mielelläni ruuat.

Mitä tekisit, jos voittaisit lotossa?

Jatkaisin laulajan työtä.

Meiju Suvas, 60, on pitkän linjan laulaja. Hän keikkailee aktiivisesti. Suvas julkaisi tammikuun lopussa uuden singlen, Leijumaan.