Elektroniikka

Sähköpotkulauta

Pari vuotta sitten nuorisoa nähtiin tasapainoskoottereiden (hoverboard) päällä. Niillä temppuilivat sosiaalisessa mediassa ja videoillaan niin Robin Packalen kuin Mikael Gabrielkin. Nyt leluilla temppuilu on jalostunut käytännölliseen suuntaan.

– Uusi vaihe on sähköiset potkulaudat eli sähköskootit. Joissain kaupungeissa niitä voi jo vuokrata, ja kokeilun jälkeen moni on päättänyt ostaa sellaisen itselleen. Myynnistä näkee niiden kiinnostavan asiakkaita nyt tosi paljon, sanoo Verkkokauppa.comin viestintä- ja tapahtumapäällikkö Lauri Kutila.

Hänen mukaansa aikuiset ovat huomanneet, ettei kyse ole vain nuorison jutusta. Sähköskootti toimii erinomaisesti nopeissa siirtymisissä paikasta toiseen kaupungissa. Niinpä aikuiset ovat hankkineet niitä kulkuvälineiksi esimerkiksi työmatkoja varten.

Sähköisten potkulautojen hinnat lähtevät muutamasta satasesta. Halvimpien käyttöikä ei Kutilan mukaan ole paras mahdollinen, mutta kestävän laitteen saa noin 500 eurolla.

Sähköpolkupyörä

Toinen rinnalla kulkeva trendi on sähköpolkupyöräily suosion kasvu. Pyörien myynti kasvaa Kutilan mukaan koko ajan.

Suosituimpien sähköpyörämallien hinta liikkuu noin 1000 eurossa.

– Toiset ovat valinneet sähköpolkupyörän auton tai perinteisen skootterin sijaan. Sekin on kätevä kulkuväline vaikka vähän pidemmillä työmatkoilla. Silloin sähköpolkupyörään saatetaan sijoittaa yli 5000 euroa. Kalleimmat maksavat yli 8000 euroa.

Langattomat kuulokkeet

Pitkän aikaa langattomat kuulokkeet tarkoittivat kuulokkeita, jotka oli yhdistetty sangalla tai jonkinlaisella häiritsevällä johdolla.

Nyt myynnissä on koko joukko laadukkaita ja aidosti piuhattomia korvanappeja. Kumpikin korva saa siis oman nappinsa, joita ei yhdistä mikään, paitsi tietysti bluetooth.

– Jos ihmiset hakevat kesäksi kuulokkeita, he hakevat juuri näitä true wireless -tuotteita. Applen Airpods teki ilmiöstä ison, mutta nyt saatavilla on monia äärimmäisen hyviä vaihtoehtoja.

– Aikaisemmin true wireless -kuulokkeita ei ollut riittävästi markkinoilla. Nyt kysyntään pystytään vastaamaan, koska niitä on saatavilla monilta eri valmistajilta, ja alle 100 eurolla on jo mahdollista saada hyvät irtonapit, Kutila sanoo.

Robottipölynimuri ja -ruohonleikkuri

Tekniikka on Kutilan mukaan kehittynyt niin valtavasti, että nyt robottipölynimurin ja -ruohonleikkurin ostaminen alkaa olla järkevää.

– Kilpailu on vienyt laitteita eteenpäin ja murros on tapahtunut. Ominaisuudet ovat häkellyttävän hienoja. Robottipölynimurin laseranturi piirtää pohjakuvan asunnosta ja siivousjälki on hyvää: kyse ei ole enää lakaisijasta, vaan ihan oikeasta imurista. Ne ovat tulevaisuuden pelejä.

Samoin robottiruohonleikkuri tietää leikattavan alueen pihamaan reunoille maahan viritettävän langan ansiosta. Ja jos pitkäkyntinen yrittää viedä puutarhanhoitajan, se pitää melkoisen metelin eikä suostu leikkaamaan vieraalla maalla.

Laatuvehkeen saa Kutilan mukaan reilusti alle 1000 eurolla.

– Meillä on ollut niitä myynnissä useita vuosia, mutta nyt kuluttajat ovat löytäneet ne. Nurmikon leikkaaminen on aina vähän ikävä velvollisuus, joten jos sen pystyy automatisoimaan, kyse on hienosta asiasta kesänviettoa ajatellen.

Ruoka

Street food

Jos edellisenä kesänä onnistuit välttämään raakamakkarat, nyt on aika korjata tilanne. Niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, sanoo kokki, ruokatoimittaja ja keittokirjailija Meri-Tuuli Väntsi.

– Suomalaiset ovat onneksi tulleet rohkeammiksi, eikä makkaran tarvitse aina maistua samalle. Street food on nyt ehkä jopa suositumpaa kuin aiemmin.

Mikäpä kesällä sen mukavampaa, kuin pyöräyttää grillissä hodareita, burgereita ja pitaleipiä herkullisilla lisukkeilla. Sämpylöitä on tarjolla paljon erilaisia, samoin kastikkeita. Ja hoikempi raakamakkara sujahtaa kokonsa puolesta näppärästi kuumaan koiraan.

– Käsin syöminen on kiva tapa. Grillaaminen on muuttunut välittömämmäksi. Enää ei paisteta hirveää kasaa lihaa ja maissia, ja isketä niitä lautaselle, vaan syödään suoraan grillistä.

On vielä eräs asia, josta Väntsi on enemmän kuin onnellinen.

– Oranssissa marinadissa lilluneen liha alkaa vihdoin olla nähty, ja valmismarinadeja on onneksi yhä vähemmän kaupoissa. Ihmiset maustavat rohkeammin itse.

Väntsi neuvookin kokeilemaan lihan ja kanan paistamista sellaisenaan pienen suolan kera, ja jälkimaustamaan kypsän lihan. Kanan kanssa sopii hyvin hapokas yrttiöljy, ja valmiin pihvin päälle voi suikaloimisen jälkeen ripotella haluamansa mausteet.

– Silloin saa kokea molemmat maailmat: sekä kivat ja rapsakat mausteet että oikein paistetun lihan itsensä parhaimman maun.

Makumaailmat

Aasialaiset maut ovat monien suomalaisten suussa pidettyjä. Viime vuosien aikana erityisesti korealainen tyyli on Väntsin mukaan noussut suosioon. Trendi näkyy maailmalla ja on rantautunut yllättävän nopeasti Suomeen.

– Korealaisessa makumaailmassa on se ihana juttu, että se on hyvin käyttäjäystävällistä. Mukaan pääsee helposti jo ihan muutamalla jutulla, ja sopivia mausteita löytyy isommista marketeista.

Helpoilla jutuilla Väntsi tarkoittaa esimerkiksi korealaista kansallisruokaa kimchiä, joka valmistetaan hapattamalla kasviksia chilin, äyriäisten ja valkosipulin kera. Kimchi on täydellinen lisuke suomalaisen grillimakkaran kanssa, jos on tulisen ystävä.

Toinen herkku, jota voisi kokeilla erityisesti grillatessa, on gochujang. Se on korealainen voimakkaan makuinen chilitahna, joka sopii liha-, kala- ja kasvisruokiin.

Väntsin ikuinen rakkaus on kuitenkin Välimeri ja sen ruokafilosofia. Viime aikoina kielen päällä ovat olleet erityisesti Italian, Kreikan ja Espanjan klassiset maut.

– Siellä on mielettömiä ja ihania vihanneksia. Tulta ja grillaamista käytetään paljon, ja liha valmistetaan kevyesti maustettuna. Rakastan myös juustokulttuuria sekä hyviä makkaroita.

Juhlat

Kesäjuhlia varten Väntsi suosittelee rentoa otetta – ja vihanneksiin panostamista. Itse hän mielellään nostaa kauniit vihannekset päärooliin ja antaa lihan olla siinä sivussa.

Valinta on hyvin perusteltu: pitkissä bileissä alkaa tulla ähky, jos tarjolla on lukuisia raskaita lihavaihtoehtoja, ja silloinhan hauskanpito voi lopahtaa.

– Hyvä vaihtoehto on simppeli ja kaunis rosé-paahtopaisti. Sen kanssa voi tarjoilla kuudesta seitsemään erilaista kasvisjuttua, esimerkiksi kylmiä ja lämpimiä salaatteja, dippejä ja leipää.

Muista tehdä tarpeeksi isoja määriä, jotta syötävää riittää vielä pääruokailun jälkeen jääkaappiin yöllisen hiukopalan aikaa odottamaan. Silloin on aika kaivaa pitaleivät esiin.

– 90-luvulla elettiin texmex-buumia. Nyt pitaleipä voi olla se hiilari, jonka väliin kaikki tungetaan.

Juomat

Geneeriset laatikkoviinit Vänsti suosittelee unohtamaan, etenkin juhlia suunnitellessa. Juomiin kannattaa panostaa, vähän enemmän kuin 10 euroa.

Hän neuvoo valitsemaan yhden hyvän valkoviinin ja punaviinin, ja tilaamaan ne Alkon tilauspalvelun kautta viikkoa aikaisemmin. Hyviä vinkkejä saa vaikka Viini-lehdestä tai Glorian ruoka & viinin sivuilta.

– Tänä kesänä kokeilisin myös käsityöläissiidereitä, joita alkaa jo saada eri paikoista.

Pintansa pitävät edelleen lukuisien pienpanimoiden persoonalliset oluet. Tyylitajua osoittava varaa vierailleen kiinnostavia ja maukkaita juomia.

– Olemme menossa siihen suuntaan, että laatu korvaa määrän. Hieman kalliimman juoman äärellä viihtyy pidempään ja pystyy paremmin nauttimaan seurasta. Hyvän juoman äärellä on myös helpompi pysähtyä arvostamaan työtä, joka sen eteen on tehty.

Tyyli

Värit

Muodin asiantuntija, toimittaja ja Fashion Finlandin tuore liiketoimintajohtaja Sami Sykkö neuvoo valitsemaan aina itselleen ja mahdolliseen tilaisuuteen sopivia vaatteita. Paras tyyli tulee oman linjan seuraamisesta ja sen hiomisesta. Muodin oikkuihin tuijottelu on turhaa ja voi viedä vikaan.

– Paras kaveri vaatevalinnoissa onkin kokovartalopeili, Sykkö sanoo.

On silti jotain, mitä voi tyyliään jalostaakseen miettiä. Talvella ja kesällä erilaiset värit, kuosit ja kankaat toimivat eri tavoilla, ja tässä kohtaa Sykkö ajattelee italialaisia.

– Kesällä me suomalaiset miehet voisimme ottaa mallia italialaisten miesten tavasta käyttää rohkeasti ja tyylikkäästi värejä. Naisilla taas näkyy paljon pellavamekkoja, jotka ovat kesäkuumalla ihanan viileitä.

Tällä hetkellä muodissa ovat esimerkiksi hillitty beige, hiekka ja räväkkä sitruunan keltainen, joista ensimmäinen on Sykön mukaan helppo väri myös suomalaisille. Muodikasta on lisäksi esimerkiksi hienostunut safarityyli.

Ja jos varastosta vielä sattuu löytymään kivipestyjä farkkuja, voi nekin panna jalkaan – tietyin varauksin.

– Ne ovat nyt muotia, vaikka näyttävät aivan kauheilta. En suosittele, paitsi ehkä nuorille, jotka eivät ole sitä aikaa päässeet kokemaan, Sykkö nauraa.

Hankinnat

Kesävaatteiden päivityksen tekisi hankkimalla tyylikkäät ja mukavat sandaalit. Ja nyt Sykkö ei tarkoita muovista tai kumista valmistettuja puutarha- ja suihkusandaaleja.

– Suomalaiset matkustelevat paljon ja kesät ovat muutenkin pidempiä, joten hyville sandaaleille on käyttöä. Lisäksi hankkisin yhden pellavapaidan sekä -housut, joilla pärjää joka tilanteessa päivästä iltaan asti. Niillä ei voi mennä pieleen.

Lisäksi Sykkö suosittelee hattuja, tarpeeksi leveälierisiä.

– Nelikymppisilläkin on nykyään melanoomaa, joten hattu on järkevä valinta. Ne ovat tyylikkäitä ja suojaavat ihoa vanhenemiselta.

Isot ja pyöreät tai 70-lukua havisevat laatikkomaiset aurinkolasit ovat trendikkyyden lisäksi myös tärkeä suoja silmille. Ja kun ei tarvitse siristellä, ei tule niin nopeasti ryppyjäkään.

– Miesten pukeutuminen on muuttunut koko ajan rennommaksi ja solmioita näkyy vähän. Kaulaan solmittava kevyt huivi on hyvä korvike solmiolle tai rusetille.

Ekologisuus

Tämän kesän, samoin kuin kaikkien tulevienkin, suurin trendi on Sykön mukaan ekologisuus. Ihminen tarvitsee hänen mukaansa lopulta aika vähän.

– Muodista kannattaa valita vaatteita, joista todella pitää ja mitkä sopivat hyvin omaan tyyliin ja päivittävät sitä. Sellaisia voi käyttää vuodesta toiseen.

Tarkoitus on siis käyttää vaatteita mahdollisimman pitkään, ja se tarkoittaa usein myös korjauspalvelujen käyttöä. Luottovaatteet ja hyvän ompelija löytäminen ovatkin Sykön mielestä tärkeitä asioita.

Käyttämättömänä olleesta vaatteesta voi myös tuunata mielekkään: pienillä korjauksilla siitä voi saada ihan uuden näköisen.

– Menen itse usein ompelijan luokse jonkun vaatteeni kanssa. Sitten mietimme yhdessä, mitä sille voisi tehdä. Kaikkein huonoin vaihtoehto on se, että hyvän vaatteen heittää roskiin.