Tiesitkö, että tunnuslukujen säilyttäminen lompakossa voidaan tulkita törkeän huolimattomaksi pankki- tai luottokortin käytöksi, mikä voi aiheuttaa sinulle suuremman vastuun katoamistapauksissa?

Lompakon katoaminen pikkujoulujen tiimellyksessä tai lomamatkalla on arkista ja inhimillistä mutta kun muistat seuraavat toimenpiteet, vältyt pahimmilta lisäharmeilta ja -kustannuksilta.

Jos pankki- tai luottokortit ovat kadonneet, ilmoita katoamisesta välittömästi maksuvälineen myöntäjälle. Korttien sulkupalvelu 020 333 on toiminnassa vuorokauden ympäri. Ulkomailta soitettaessa numero on +358 20 333.

– Numero on hyvä tallentaa muistiin matkapuhelimeen, jolloin se on nopeasti saatavilla, sanoo FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan asiantuntija Sasu Heino.

Esimerkiksi OP:lla on myös oma sulkupalvelunsa kadonneelle kortille.

Miten nopeasti ilmoitus korttien katoamisesta on hyvä tehdä?

Mitään aikarajaa ei virallisesti ole, mutta ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian, kun huomaa lompakon ja sen sisältämien korttien kadonneen.

Ilmoituksen jälkeisistä maksutapahtumista vastaa pankki. Jos huomaat tilillä luvattomia tapahtumia, voit ilmoittaa niistä pankille.

Entä jos vitkuttelee korttien kuolettamisen kanssa ja etsiskelee kadonnutta lompakkoa tai kortteja omin keinoin ennen kuin lopulta tekee katoamisilmoituksen?

Jos ilmoituksen tekeminen kestää pitkään, se voidaan tulkita huolimattomuudeksi, jolloin käyttäjän omavastuu on 50 euroa.

– On hyvä muistaa, että kortin tunnuslukujen säilyttäminen lompakossa tulkitaan törkeän huolimattomaksi menettelyksi, jolloin kortinhaltija vastaa kortilla oikeudettomasti ennen katoamisilmoitusta tehdyistä tapahtumista, Heino kertoo.

Myös kortin luovuttaminen toiselle voi johtaa koko vastuuseen vahingosta.

Muista ilmoitus myös kadonneista asiakirjoista

Jos lompakon mukana katoavat myös passi tai ajokortti, tee asiakirjoista katoamisilmoitus poliisille. Kun ilmoitus on tehty, poliisi mitätöi aiemman passin tai ajokortin, ja voit hakea tilalle uutta asiakirjaa.

Lompakon katoamisesta ei välttämättä tarvitse tehdä ilmoitusta. Lompakon varastamisesta on kuitenkin aina hyvä tehdä ilmoitus poliisille.

Lompakossa olleiden kauppojen kanta-asiakaskorttien sekä harrastuksiin, kulttuuriin tai liikennöintiin liittyvien asiakas- ja jäsenkorttien suhteen on hyvä olla yhteydessä korttien myöntäjiin ja mitätöidä kortit.

Miten lompakon katoamisen aiheuttamia vahinkoja voi ennaltaehkäistä?

Pankki- ja luottokorttien turvarajat kannattaa aina pitää ajan tasalla. Kun korttien osto- ja nostorajat on määritelty ja niiden maantieteellistä ja internetin käyttöä on rajoitettu, vähenevät väärinkäytösten riskit.

Käteistä kannattaa säilyttää lompakossa vain sen verran kuin tarve vaatii.

– Matkoilla ollessa on hyvä säilyttää ainakin yhtä korttia ja osaa käteisvaluutasta hotellin tallelokerossa. Silloin ei jää tyhjän päälle, jos lompakko katoaa ulkomailla.

Miten yleisiä lompakoiden katoamiset ovat?

– Meillä ei ole tilastoitu lompakoiden katoamisia, mutta esimerkiksi tänä vuonna olemme saaneet 140 yhteydenottoa kortin oikeudettomaan käyttöön liittyvistä tapauksista.

Useimmiten ihmiset ottavat yhteyttä, kun korttia on käytetty oikeudetta ja kysytään neuvoa, miten toimia tai kuka vastaa vahingosta.

FINE saa myös kyselyjä tilanteista, joissa pankki ei ole suostunut korvaamaan korttien oikeudetonta käyttöä. Ne liittyvät useimmiten tapauksiin, joissa pankkikortin tunnuslukua on säilytetty tai käytetty huolimattomasti.

Yhä useammalle älypuhelimesta on tullut virtuaalinen lompakko. Miten älypuhelimen katoamisen suhteen kannattaa menetellä?

Jos kännykässä on maksuvälinesovelluksia ja kännykkä katoaa, on siitä myös ilmoitettava pankille.

– Ainakaan toistaiseksi meille ei ole juurikaan tullut näistä tapauksista yhteydenottoja, Heino sanoo.