Mobiiliavain on OP-mobiilissa ja OP-yritysmobiilissa toimiva sähköinen tunnistusmenetelmä, jolla voit vahvistaa maksuja ja tapahtumia sovelluksessa. Mobiiliavaimen käyttöönotto ja käyttäminen on helppoa.

Jos en omista älypuhelinta, miten tunnistaudun jatkossa verkkopankissa?

Tarvitset verkkopankin käyttäjätunnukset, salasanan, avainlukulistan, sekä puhelimen, jolla voi vastaanottaa tekstiviestejä. Voit käyttää tunnuksia op.fissä.

Älypuhelimissa ja tableteissa toimivat OP-mobiili ja OP-yritysmobiili tarvitsevat Mobiiliavaimen.

Toimiiko Mobiiliavain sormenjälkitunnisteella?

Kyllä toimii. Kaikkea ei voi kuitenkaan tehdä sormenjälkitunnistuksen avulla. Myös näin parannetaan tunnisteen turvallisuutta.

Voiko joku kaapata Mobiiliavain-tunnukseni etälukulaitteella?

Tämä on epätodennäköistä. OP käyttää parhaita nykypäiväisiä salausmenetelmiä. Vaikka joku onnistuisi kaappaamaan Mobiiliavaimen PIN-koodin, hän ei tee sillä mitään ilman laitetta, johon Mobiiliavain on linkitetty. Myös laitteessa, eli esimerkiksi älypuhelimessa, on erillinen sisäänkirjautumiskoodi, joka kaappaajan tulisi tietää.

Jos laite varastetaan, voit suojautua poistamalla Mobiiliavaimen kyseisestä laitteesta tai sulkemalla tunnuksesi kokonaan esimerkiksi sulkupalvelussa p. 020333.

Jos epäilet PIN-koodisi joutuneen jonkun muun tietoon, vaihda PIN-koodi OP-mobiilissa. Huomioithan, että PIN-koodi on laitekohtainen.

Voit aina poistaa väärinkäyttöriskin sulkemalla tunnuksesi kokonaan esimerkiksi sulkupalvelussa.

Onko Mobiiliavain turvallinen?

On. Pidä mielessä, että et kirjoita omaa PIN-tunnustasi ylös tai anna sitä muiden käyttöön. Mobiiliavain on henkilökohtainen ja myös laitekohtainen.

Näin valitset turvallisen PIN-koodin.

Tarvitaanko Mobiiliavainta, jos käyttää verkkopankkia vain tietokoneen selaimella?

Ei tarvita, mutta sen käyttö tulee mahdolliseksi myös verkkoselaimella käytettävässä op.fissä loppuvuoden aikana.

Voinko käyttää OP-mobiilia tai OP-yritysmobiilia ilman Mobiiliavainta?

Et voi. Mobiiliavain pitää aktivoida käyttöön näissä sovelluksissa.

Mitä jos puhelin, johon olen asentanut Mobiiliavaimen, katoaa tai menee rikki? Pääsenkö enää kirjautumaan verkkopankkiin?

Pääset. On tärkeä pitää mielessä verkkopankin käyttäjätunnus sekä salasana, säilyttää avainlukulista ja varmistua, että tunnuksiin on liitetty käytössä oleva matkapuhelinnumero. Voit kirjautua verkkopankkiin käyttäjätunnuksen, salasanan ja avainlukulistan avulla ja poistaa Mobiiliavaimen käytöstä laitteesi kadotessa tai mennessä rikki.

Jos laite hukkuu ja epäilet, että myös tunnuksesi on väärissä käsissä, soita Sulkupalveluun +358 20 333.

Toimiiko Mobiiliavain ulkomailla?

Mobiiliavain toimii kaikkialla, missä on verkkoyhteys. Myös verkkopankin käyttäminen edellyttää toimivaa verkkoyhteyttä.

Miten tekstiviestivahvistus toimii, jos en käytä Mobiiliavainta?

Tarvitset avainlukulistan sekä matkapuhelimen, jolla voi vastaanottaa tekstiviestejä ja jossa on käytössä tunnukseesi liitetty, ajan tasalla oleva puhelinnumero. Kun saat vahvistuspyynnön tekstiviestinä puhelimeesi, vahvista tunnistautuminen palveluun, johon olet kirjautumassa (esim. op.fi) syöttämällä viestissä saamaasi numeroa vastaava avainluku.

Maksaako tekstiviestivahvistus, jos otan viestin vastaan ulkomailla?

OP ei veloita asiakasta tekstiviesteistä. Tarkista omalta operaattoriltasi, koituuko viestin vastaanottamisesta kuluja. Esimerkiksi ulkomaiset operaattorit voivat soveltaa erilaista maksupolitiikkaa, kuin kotimaiset. Jos asut ulkomailla varmista operaattoriltasi, että kaikki tekstiviestit tulevat läpi maahan, jossa asut.

Käytän OP-mobiilia älypuhelimella, sekä tabletilla. Asensin molempiin laitteisiin saman Mobiiliavaimen PIN-koodin, haittaako tämä?

Ei haittaa. Pitää muistaa, että jos vaihtaa tunnuksen toiseen laitteeseen, tunnus ei automaattisesti vaihdu toisesta. Mobiiliavain on laitekohtainen. Voit siis asentaa myös eri Mobiiliavaimen PIN-koodin eri laitteisiin.

Voinko käyttää Mobiiliavainta tunnistautumisessa esimerkiksi Verohallinnon sivuilla?

OP:n ulkopuolisiin palveluihin kirjautuminen tapahtuu toistaiseksi avainlukulistan avulla. Tavoitteena on laajentaa Mobiiliavaimen käyttöä myös näihin OP:n ulkopuolisiin palveluihin.

Perheellä on vain yksi tabletti käytössä, mutta jokaisella on oma Mobiiliavain. Voiko yhdellä laitteella käyttää jokaisen omaa Mobiiliavainta?

Ei oikeastaan. Yhteen laitteeseen voi liittää vain yhden Mobiiliavaimen OP-mobiilisovellukseen ja OP-yritysmobiilisovellukseen. Muut perheenjäsenet voivat esimerkiksi käyttää verkkopankkia op.fin kautta.

Näin Mobiiliavain toimii eri laitteilla

Tietokone

Voit kirjautua op.fi-palveluun käyttäjätunnuksesi ja salasanasi avulla, mutta sinun tulee lisäksi tunnistautua tekstiviestin ja avainlukulistan avulla. Myöhemmin voit tunnistautua ja vahvistaa tapahtumia myös op.fi-palvelussa Mobiiliavaimella.

Älypuhelin tai tabletti

Lataa App Storesta tai Google Playsta OP-mobiili tai OP-yritysmobiili laitteeseen. Sovellukset vaativat verkkoyhteyden toimiakseen. Aktivoi Mobiiliavain. Käytä Mobiiliavainta tunnistautumiseen ja maksujen hyväksymiseen.

Jokaisen asiakkaan tunnuksiin tulee olla liitettynä matkapuhelinnumero. Sitä tarvitaan sekä Mobiiliavaimen käyttöönottoon että avainlukulistalla asioimiseen. Ilman sitä ei jatkossa voi käyttää OP:n verkko- ja mobiilipalveluita tai maksaa verkkokaupoissa.

Lue seuraavaksi:

Usein kysytyt kysymyksen Mobiiliavaimesta

Asiantuntijana artikkelissa toimi Inkeri Jalonen OP:lta.