Maksoitko rahaa väärälle tilille, unohditko lisätä viitenumeron tai maksoitko liikaa? Toimi näin:

Miten pitää toimia, jos on maksanut rahaa väärälle tilille?

Ota yhteyttä laskun lähettäneeseen yritykseen ja kerro tapahtuneesta. Laskulle kannattaa samalla pyytää lisää maksuaikaa, jotta saat selvitettyä, saatko väärälle tilille maksamaasi summaa takaisin.

Ota myös yhteyttä pankkiisi. Sitä kautta pankkisi voi selvittää, kenelle maksu on mennyt. Jos maksunsaaja antaa luvan, saajan pankki voi palauttaa ne maksajalle. Jos virheellisen maksun saaja kieltäytyy palauttamasta maksua, voi maksaja joutua perimään saatavansa itse ja joskus jopa oikeuden päätöksellä.

Entä miten tulee menetellä, jos tulin maksaneeksi liikaa suoritusta?

Ota yhteyttä laskuttajaan ja selvitä tilanne. Yleensä laskuttajat palauttavat liikaa maksetun summan tai huomioivat sen seuraavalla laskulla.

Pitääkö laskussa olevaa viitenumeroa käyttää?

Laskulta löytyvää viitenumeroa kannattaa aina käyttää laskua maksaessa. Viitenumeron avulla laskuttaja seuraa avoimia laskuja, havaitsee kun tietty lasku on maksettu ja löytää saapuneen maksun nopeasti omista järjestelmistään. Jos et käytä maksaessasi viitettä saattaa käydä niin, että laskuttaja ei löydä maksuasi ja saattaa karhuta sitä.

Onko väliä mitä nimikenttään kirjoittaa maksaessaan rahaa toisen tilille?

Nimikenttään kannattaa kirjoittaa vastaanottajan tai laskuttavan yrityksen nimi. Tämä kannattaa tehdä siksi, että maksu löytyy nopeammin, jos sitä pitää selvitellä jälkikäteen.

Yleinen uskomus on, että väärällä nimellä osoitettu maksu ei mene perille. Maksu kuitenkin välitetään perille yksinomaan tilinumeron perusteella, vaikka siihen olisikin annettu muita tietoja.

Asiantuntijoina toimivat OP:n asiantuntijapäällikkö Katariina Säntti ja lakimies Kari Peltola.

Tee laskujen maksamisesta itsellesi helppoa. Valitse sinulle sopivin tapa maksaa laskut – verkossa tai ilman.

Lue myös:

Credit vai debit? Näissä tilanteissa kannattaa aina maksaa luotolla