– Kasvomaksaminen perustuu biometriseen tunnistamiseen. Käytännössä teknologia menee näin: palvelu tekee käyttäjän kasvoista kameran avulla kuvakartan, johon hänen kasvojaan sitten maksutilanteessa aina verrataan. Asiakas voi palvelun kautta määritellä, miltä kortilta ostos tunnistamisen jälkeen veloitetaan, selittää yksikönpäällikkö Kristian Luoma OP Labista.

Ylivoimainen helppous ja nopeus ovat Luoman mukaan kasvomaksamisen suurimpia hyötyjä.

– Ensin kassatoimihenkilö lyö summan kassaan ja sitten asiakas katsoo kameraan, joka tunnistaa käyttäjän usean samanaikaisesti otetun kuvan avulla. Tunnistamisen jälkeen maksaminen tapahtuu hyvin yksinkertaisesti ja nopeasti ilman matkapuhelinta, maksukorttia, käteistä tai muuta totuttua maksuvälinettä, jota tarvitsisi kaivella esiin maksamisen yhteydessä.

Onko se varmasti turvallista?

Uuden teknologian äärellä moni pohtii turvallisuuteen liittyviä asioita. Erityisesti maksamisen palveluiden osalta keskeinen edellytys mille tahansa ratkaisulle on se, että se koetaan turvalliseksi.

Onko mahdollista, että kasvojentunnistamisteknologia erehtyisi ja joku voisi maksaa ostoksia toisena ihmisenä esiintyen?

– Ei ole. Emme tietysti halua tinkiä turvallisuudesta, vaan käytämme lisävarmenteita tarpeen mukaan. Tällä hetkellä palvelu toimii huonosti identtisille kaksosille, peitetyille kasvoille ja pimeissä paikoissa. Näissä tapauksissa palvelu ei yksinkertaisesti hyväksy maksua vaan pyytää asiakasta käyttämään toista tapaa.

Kasvomaksamisessa hyödynnetään luotettavaa kasvojentunnistamisteknologiaa sekä maksunvälityksen ja tilittämisen osalta pankit, kauppiaat ja maksajat yhdistävää korttijärjestelmää. Kaikki järjestelmät ovat Kristian Luoman mukaan tarkkaan valvottuja ja niitä hyödynnetään maksunvälityksessä jo valmiiksi.

Kasvomaksaminen tulee osaksi arkea vähitellen

Kasvomaksamisesta povataan maailmanlaajuisesti seuraavaa suurta maksamisen trendiä. Kristian Luoma näkee, että kasvomaksut tuovat maksamiseen vieläkin mullistavampaa nopeutta ja vaivattomuutta kuin mobiilimaksaminen.

– Kansainvälisesti toteutetuissa piloteissa asiakkaat ovat olleet kasvomaksamiseen hyvin tyytyväisiä. Kasvomaksamiseen käytettävä teknologia soveltuu maksamisen lisäksi myös muihin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi Kiinassa tätä teknologiaa hyödynnetään kanta-asiakkuuteen liittyvien etujen tunnistamisessa ja kulunvalvonnassa.

Myös OPn kasvomaksamisen pilotista on tullut paljon rohkaisevaa ja innostunutta palautetta. Tällä hetkellä pilottiin mukaan lähteneet käyttäjät voivat kasvotunnistamisen avulla maksaa esimerkiksi lounaansa.

– Moni on hämmästellyt palvelun sujuvuutta ja vaivattomuutta. Se on helppo uskoa – asiointi nimittäin vie keskimäärin yhteensä alle 8 sekuntia, kertoo Luoma.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan kasvomaksamista pilotoidaan pienimuotoisesti vuoden loppuun asti, jonka jälkeen päätetään jatkosta. Uusien tapojen ja teknologioiden juurtuminen arkeen on aina lopulta kiinni asiakkaista.

– Teknologia on vielä uutta, ja on tärkeää kerätä palautetta siitä, mikä palvelussa mahdollisesti pelottaa ja epäilyttää. Oppien perusteella voimme ottaa oikeat seuraavat askeleet palvelun kehityksessä ja tuoda kasvomaksamisen uutena vaihtoehtona laajemmankin porukan käyttöön.

Näin se toimii! Katso video:

Muuta evästeasetuksiasi