1. Mikä on Mobiiliavain ja mitä sillä voi tehdä?

Mobiiliavain on OP-mobiilin uusi vahvistusväline avainlukulistan rinnalle. Mobiiliavaimen 4–8-numeroisella, itse valitulla PIN-koodilla voit hyväksyä OP-mobiilissa tapahtumat, jotka aikaisemmin ovat vaatineet avainlukulistaa. Käytännössä siis kohdissa, joissa aiemmin kaivoit avainlukulistan esiin, voit nyt naputella oman koodisi ja hyväksyä tapahtumat näppärästi. Mobiiliavain on osa OP-mobiilia, joten et joudu lataamaan erillistä sovellusta käyttääksesi sitä. Tällä hetkellä Mobiiliavainta käyttää jo useampi kuin joka kolmas OP-mobiilin aktiivisista käyttäjistä, ja määrä kasvaa koko ajan.”

2. Mistä saan Mobiiliavaimen käyttööni?

”Voit ottaa Mobiiliavaimen käyttöösi OP-mobiilin asetuksista. OP-mobiilin uuden version päivityksen myötä saat myös herätteen, jossa kehotamme Mobiiliavaimen käyttöönottoon. Käyttöönottoon tarvitaan avainlukulista sekä puhelimeen kytketty lisävahvistusnumero. Jos sinulla ei ole määritettyä lisävahvistusnumeroa, voit lisätä sen OP.fi-palvelussa, kohdassa Oma profiili > Turvallisuus. Sinulla voi olla samaan aikaan kaksi eri Mobiiliavainta, esimerkiksi yksi puhelimessa ja yksi tabletissa.”

3. Onko Mobiiliavain turvallinen?

”Mobiiliavain on turvallinen. Se perustuu vahvoihin julkisen avaimen salausmenetelmiin ja se toimii vain tietyssä laitteessa. Lisäksi Mobiiliavaimen turvallisuus perustuu vain käyttäjän tiedossa olevaan laitekohtaiseen PIN-koodiin, jota ei voi edes arvailla millään muulla laitteella, eikä se ole OPn tiedossa.

Jos Mobiiliavaimesi PIN-koodi on joutunut vääriin käsiin, vaihda se OP-mobiilissa tai poista Mobiiliavain käytöstä OP-mobiilissa, OP.fi:ssä tai ottamalla yhteyttä konttoriin.

Jos puhelimesi katoaa, poista Mobiiliavain yksittäisestä laitteesta OP.fi-verkkopalvelun kautta itsepalveluna tai olemalla yhteydessä OP puhelinpalveluun tai konttoriin.”

4. Missä kaikkialla Mobiiliavainta voi nyt käyttää?

”Mobiiliavaimella voi tällä hetkellä vahvistaa tapahtumia OP-mobiilissa ilman avainlukulistaa. Jatkossa Mobiiliavaimen käyttöä laajennetaan jatkossa muun muassa OP.fi:ssä asioimiseen, kortti- ja verkkomaksamiseen sekä muihin asiointipalveluihin tunnistautumiseen. Vielä et siis voi heittää pois pahvista avainlukulistaasi; tarvitset sitä Mobiiliavaimen ohella muissa kanavissa asiointiin sekä uuteen laitteeseen aktivointiin.”

5. Korvaako Mobiiliavain tulevaisuudessa pahvisen avainlukulistan?

”Mobiiliavain tulee tulevaisuudessa korvaamaan avainlukulistan pääosalle asiakkaista. Kaikilla asiakkailla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta ottaa Mobiiliavainta käyttöönsä, joten tutkinnassa on sellaiset ratkaisut, joilla varmistetaan myös näiden asiakkaiden mahdollisuudet asioida laajasti erilaisissa digitaalisissa palveluissa.

Kyse on paitsi Mobiiliavaimen näppäryydestä, myös PSD2-maksupalveludirektiivistä, joka sisältää lisävaatimuksia tunnistamiseen tilitietojen tarkastelun ja maksamisen yhteydessä. On esitetty, ettei avainlukulista sellaisenaan täytä sääntelyn vaatimuksia näissä kyseisissä käyttötapauksissa.”

Asiantuntija: OP-mobiilin tuotepäällikkö Matti Mikkonen.

Lataa OP-mobiili tai lue lisää Mobiiliavaimesta.