Hups, tuopillinen vettä kaatui kannettavan tietokoneen näppäimistölle ja kone pimeni. Miten nyt teen työni ja hoidan opintoni? Korvaakohan vakuutus?

Mikäli kannettava on oma, vahinko sattui kotona ja kotivakuutus on voimassa, kyllä korvaa, sanoo tuoteasiantuntija Hannu Partanen Pohjola Vakuutuksesta.

– Meidän näkökulmastamme kannettava tietokone on kotivakuutuksessa osa koti-irtaimistoa. Jos omistat kannettavan itse eikä kyse ole työnantajan tarjoamasta työvälineestä, kannettava kuuluu kotivakuutukseen sellaisilla turvilla ja omavastuilla, mitä olet kotivakuutukseen valinnut, Partanen sanoo.

Samalla periaatteella myös kännykkä kuuluu kotivakuutuksen piiriin.

Ulkoinen haitta korvataan

Kotivakuutuksella suojataan kodin irtaimistoa vahinkojen varalta. Vahinko tarkoittaa esimerkiksi särkymistä ja rikkoontumista ulkoisen haitan takia: jos esimerkiksi laite putoaa lattialle, sen päälle putoaa jotain tai sen päälle kaatuu nestettä, jonka seurauksena laite ei enää toimi, kyseessä on ulkoinen haitta.

Kotivakuutus ei kuitenkaan korvaa tiedostoista johtuvia virheitä. Jos siis kannettavaan tai älypuhelimeen iskee virus ja laite lakkaa sen vuoksi toimimasta, kotivakuutuksesta ei ole apua.

– Jos tietotekniikkalaitteille syntyy vahinko tiedostojen tai ohjelmien aiheuttaman virhetilan tai toimintakyvyn lakkaamisen takia, kyseessä ei ole fyysinen rikkoutuminen. Esimerkiksi virusten aiheuttamia rikkoontumisia kotivakuutus ei korvaa.

Myöskään kannettavalla oleva sisältö, kuten tiedostot ja ohjelmat, ei ole vakuutuksen kohteena. Jos olet esimerkiksi ostanut kannettavaan jonkin kalliin ohjelmiston, joka ei viruksen vuoksi toimi, vakuutus ei korvaa.

– Tällaisia sisältöjä, joita ei korvata, ovat myös erilaiset käsikirjoitukset, opinnäytetyöt ja tutkielmat. Varmuuskopiointi on paras keino huolehtia niiden säilymisestä, Hannu Partanen muistuttaa.

Jos kannettava tai kännykkä on työnantajan omistama, vahingot korvaa todennäköisesti työnantajan vakuutus. Jos taas tietokone tai kännykkä on työnantajan hankkima mutta henkilökohtaisessa käytössä, käyttäjä maksaa niistä tavallisesti verotusarvon. Yleensä kyse on kännykästä ja korvauskäytännössä se voidaan tulkita käyttäjän kotivakuutukseen kuuluvaksi, jolloin vahingot voidaan korvata omasta kotivakuutuksesta.

Matkatavaravakuutusta ei välttämättä tarvita

Jos kannettava tai älypuhelin menee rikki ulkoisen syyn takia reissun päällä, avuksi voi tulla myös matkatavaravakuutus.

– Matkatavaravakuutus korvaa kannettavalle ja älypuhelimelle sattuvat vahingot kotimaan- ja ulkomaanreissuilla.

Toisaalta aina ei tarvita edes matkavakuutusta. Kotivakuutuksen “poissa-ehdon” mukaan irtaimistoa korvataan Pohjoismaissa 5000 euroon asti tilapäisen siirron varalta. Vaikka siis kannettava ja älypuhelin ovat mukana reissussa, ne tulkitaan koti-irtaimistoksi, eikä matkatavaravakuutusta tarvita. Mukaan otettavia laitteita tulkitaan siis hieman kuin polkupyörää, jota todennäköisesti käytetään muuallakin kuin kotipihalla.

Kannettavat tietokoneet ja älypuhelimet alkavat nykyisin olla sellaisissa hinnoissa, että ne saattavat olla monen kodin arvokkaimpia kapistuksia. Pitäisikö ne vakuuttaa erikseen arvotavaroina?

Arvotavaravakuutuksella voi toki vakuuttaa kannettavia tietokoneita, mutta  yleensä se sopii paremmin vielä arvokkaampiin yksittäisiin esineisiin tai kokoelmiin, Hannu Partanen sanoo.

Korjaus voidaan tehdä ilman vahinkoilmoitusta

Jos älypuhelimelle sattuu vahinko, voit asioida suoraan Pohjola Vakuutuksen kumppanilla, joka korjaa laitteen.

– Pohjola Vakuutuksen asiakas voi hoitaa vahinkoasiansa Fonumin myymälässä ilman, että tekee ensin vahinkoilmoituksen Pohjolalle. Fonum tekee korvauspäätöksen ja korjaa laitteen. Mikäli korjaus on kannattavaa, maksaa asiakas siitä Fonumin myymälässä vain omavastuun, kertoo kumppanuuspäällikkö Niina Haanpää Pohjola Vakuutuksesta.

Lisäksi Pohjola Vakuutuksen asiakas saa yleisimpiin puhelinmalleihin panssarilasin veloituksetta.

Lue myös:

Tapetille roiskui rasvaa, lainattu kitara hajosi, TV meni rikki muutossa – mitä kotivakuutus korvaa?