Vielä viitisen vuotta sitten Mari Riikonen mietti, kannattaako sosiaaliseen mediaan mennä mukaan.

– Onneksi annoin periksi: Facebook on tuonut kaikkea uutta ja kivaa elämään. Se on hyvä kanava kierrätysihmiselle. Seuraan aktiivisesti ainakin kymmenkuntaa kirpputorisivustoa: ostan, myyn, vaihdan ja lahjoitan.

Vanhoihin tavaroihin ja vintageen hurahtanut Mari kiittelee verkkokirpparien monipuolisuutta. Foorumeja riittää ja löytöjä tulee tehtyä.

– Kivat jouluvalot ostin, ilmaiseksi sain pöytälampun ja hankin kranssin, jonka annoin lahjaksi eteenpäin, Mari listaa löytöjään.

Hän myöntää, että tavaroita tulee hankittua, vaikka niitä ei heti tarvitsisikaan. Usein toisen romu on toisen aarre.

– 50-luvun parturituolin sain kahvipakettia vastaan. Tuoli on vielä säilytyksessä, mutta haaveissa näen sen uuden kodin lukutuolina.

Kahvipaketti oli käypää valuuttaa myös silloin, kun Riikoset hankkivat lapselleen puisen keinutuolin. Itselle tarpeeton syöttötuoli taas lähti uuteen kotiin limsapullolla.

– Kun nurkissa pyörii jokin tavara, ei välttämättä tarvitse odottaa, että joku sen ostaisi. Vaihtokauppa toimii nopeammin. Kaupanteossa on syytä olla rehellinen: riekaleita on turha myydä hyväkuntoisina. Ostajana on kuitenkin hyvä olla varovainen. Terve järki auttaa.

– Varastettua tavaraa liikkuu paljon. Jos joku myy uutta maastopyörää tosi halvalla, hälytyskellojen on syytä soida. Se hyvä puoli somessa on, että sana kiirii, eikä epärehellisesti voi toimia kauan.

– Itse en viitsinyt kuvata joka lastenvaatetta, joten kehotin, että tulkaa penkomaan – kymmenen senttiä per vaate.

Visuaalisena markkinoijana työskentelevä Mari on hyödyntänyt somea myös työssään.

– Tarvitsin ikkunasomistukseen viisi tiiliskiveä ja huhuilin Facebookissa, voisiko joku auttaa. Sain tiilet ja maksoin niistä suklaalevyn. Kun järjestämääni näytökseen tarvittiin vintage-vaatteita ja -malleja, ne hoituivat verkon kautta nollabudjetilla. Kaupanteko netissä voi poikia muutakin kuin tavaraa.

– Tavaranvaihtotilanteissa toisen sosiaalisen ihmisen kanssa tulee joskus juteltua pitkästikin. Meillä oli juuri yökylässä ystävä, johon tutustuin netin kautta.

Marin vinkit kirppistelyyn

  • Jos kallista tuotetta myydään tosi halvalla, tavara ei välttämättä ole kuvatun kuntoinen tai se voi olla varastettu.
  • Kerro tuotteesta ja sen kunnosta rehellisesti. Älä varaa turhaan, äläkä jätä maksamatta. Jos ostat, ota kuitista kopio ja lisää se Facebook-keskusteluun.
  • Älä heitä hyvää tavaraa roskiin. Itselle tarpeeton tavara voi saada jonkun kiljahtelemaan riemusta.