Yrittäjänä työskentelevä Jari Repo sanoo käyttävänsä rahaa tarpeisiin, ei törsäilyyn. Gourmet-illallisen hyvine viineineen voi vallan mainiosti valmistaa omassa kodissa sen sijaan että nauttisi sen ravintolassa. Leivoskahvit omalla terassilla on elämys.

– Vaikka elän säästäväisesti, en ole joutunut luopumaan mistään. Elämyksiä voi saada edullisestikin, hän vinkkaa.

Jari Repo saa omista metsistä polttopuut, ja talven aikana puuta kuluu vähintään 20 mottia. Puulla lämmittäminen on Revosta mieluisa lämmitysmuoto.
Jari Repo saa omista metsistä polttopuut, ja talven aikana puuta kuluu vähintään 20 mottia. Puulla lämmittäminen on Revosta mieluisa lämmitysmuoto.

Repo on myös innokas sijoittaja. Jotta voi sijoittaa, pitää olla säästöjä. Yksi sijoituskohde on kerrostaloasunnot, joita hän omistaa Iisalmessa useita.

Ensimmäiset osakkeet Repo osti vuonna 1999, ja siitä lähtien hän on sijoittanut niin osakkeisiin kuin rahastoihin, pääpaino kuitenkin osakkeissa. Hän opiskeli sijoittamista ensin omin päin Kauppalehteä lukien. Myös osuuspankilta on tullut hyviä sijoitusneuvoja. Sitten Repo liittyi Suomen Osakesäästäjiin, jonka myötä hän ymmärsi hajautuksen merkityksen. Nyt tuloja tulee niin osingoista kuin vuokrista.

Sijoittajana Repo kuvailee olevansa varovainen riskinottaja. Pörssiosakkeet ovat isomman riskin sijoituksia kuin rahastot, mutta tuottokin on mahdollisesti isompi.

– Varovaisuus tulee siitä, että pyrin hankkimaan laadukkaita osakkeita. Moni laadukas osake on yleensä myös kallis. Jos harkitsee osakkeiden ostamista, kannattaa perehtyä yhtiöön ja tutustua pörssikursseihin, Repo vinkkaa.

Kun Repo kävi ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa sijoitusmessuilla, hän kuuli firettämisestä. Yhdysvalloista lähtöisin oleva fire eli ”financial independence, retiry early”- trendi tähtää taloudellisen riippumattomuuteen nuorena.

– Silloin leukani loksahtivat auki, olinhan tehnyt firettämistä jo pitkään ennen kuin edes tiesin termistä. 

Lapsille opetettu rahan merkitystä pienestä pitäen

Säästäväisyys on tullut Jari Revolle verenperintönä. Myös omille lapsilleen hän on opettanut pienestä pitäen rahan merkityksen. Se ei kasva puussa, vaan työtä tekemällä ja elämällä säästäväisesti.

Repo on ollut koko ikänsä OP Pohjois-Savon asiakas. Hän on laajasti pankissaan asioiva omistaja-asiakas, minkä vuoksi hänellä on oma yhteyshenkilö Sanna Karppinen.

– Sannaa on helppo lähestyä laittamalla OP-mobiilin kautta viestiä, ja saan aina vastauksen.  

Jari Repo pöydän ääressä.
Säästäväisyys on tullut Jari Revolle verenperintönä, ja sitä harjoitellaan myös lasten kanssa. Mökin sisustus tehty matkan varrella tehdyillä löydöillä kirppareilta ja ulkomaan matkamuistoilla.  

Tällä hetkellä päällimmäisenä pankkiasiana ovat lasten tiliasiat. Kaikilla lapsilla on omat sijoitustilit, ja perheen vanhempien tavoin hekin ovat osuuspankin omistaja-asiakkaita.

– Lasten lahjarahat laitetaan ensisijaisesti sijoitustileille. Kaksi lapsista on siinä iässä, että rahaa menee pian esimerkiksi ajokortteihin. Näihin olemme varautuneet sijoittamalla rahastoihin.

Repo ei itsekään makuuttele rahojaan tavallisella pankkitilillä lukuun ottamatta käyttörahan vaatimaa tarvetta, vaan laittaa ylimääräiset varat poikimaan.

– Mielestäni rahat ovat käyttötilillä myös turvallisuusriski. Jos varat ovat osakkeissa, rikollisten on huomattavasti hankalampi alkaa myydä osakkeita kuin tyhjentää pankkitili, jos tili jostain syystä pääsisi vääriin käsiin.

Jos sitten tarvitsee enemmän käyttövaroja, osakkeita voi myydä. Tosin Repo myöntää olevansa parempi ostaja kuin myyjä.

Repo kiittelee, että laina- ja rahoitusasiat ovat aina sujuneet OP:n kanssa mutkattomasti, siksi hän ei ole koskaan edes kilpailuttanut pankkia. Hän arvostaa myös OP:n järjestämiä sijoitustilaisuuksia Kuopiossa, jonne kuljettiin yhteisellä linja-autolla.

– Pikkukylillä ei ole paljon ihmisiä, kenen kanssa puhua sijoitusasioista. Siksi harrastan näitä sijoitusmessuja. Mielelläni myös kertoisin ja jakaisin omia kokemuksia sijoittamisesta.

Osuuspankin omistaja-asiakkaana Revon perhe kerryttää OP-bonuksia, joita kertyi viime vuonna muutaman sadan euron arvosta. Bonuksia on hyödynnetty salkun- ja tilinhoitokuluihin. 

Oman tilan kunnostamisessa riittää puuhaa

Insinöörin koulutuksen saanut Repo on aina ollut kiinnostunut tekniikasta. Jo 5-vuotiaana hän opetteli purkamaan ja kokoamaan Fiat 600:n moottorin. Repo on säästänyt pitkän pennin korjaamalla ja huoltamalla itse niin autot kuin kotitilalla käytettävät koneet. Lapset oppivat samalla isänsä vierellä.

Jari Revon kodin parvekkeelta avautuu kansallismaisema. Siellä on mukava kuunnella lintujen laulua.
Kodin parvekkeelta avautuu kaunis maisema. Siellä on mukava kuunnella lintujen laulua.  

Vuonna 2005 Repo osti aution maatilan Iisalmesta, jonka päärakennuksen hän ensin korjasi perheen kodiksi. Myöhemmin hän rakensi tontille uuden päärakennuksen ja vielä hirsimökin tontilla olevan järven rantaan.

Yrittäjänä työskentelevän Revon vapaa-aika kuluu oman tilan vanhoja rakennuksia kunnostellessa. Nyt miehellä on työn alla halli, johon on tarkoitus tulla nikkarointitilat. Vanhaan päärakennukseen on jo valmistunut viinikellari ja kuntosali, tupaan museo.

– Halkean, jos minulla ei ole tekemistä, vaikka se välillä tuskastuttaakin. Mutta kun saan tehdä omaan tahtiin, tekeminen on miellyttävää, Repo juttelee savolaisen lupsakkaasti.

Hän haaveilee saavansa tilalle joskus myös eläimiä, kuten kanoja ja lampaita, ehkä hevosenkin, jos vain perheen 18-, 16- ja 8-vuotiaat lapset lupaavat auttaa niiden hoidossa.

Eikä tässä vielä kaikki. Revon perhe on hankkinut vain kivenheiton päästä kodistaan toisen maatilan, jossa sielläkin riittää puuhastelua.

Jari Repo paistamassa makkaraa omassa rannassa.
Välillä on kiva paistaa makkarat omassa rannassa. 

– Kun lapset varttuvat, toivottavasti he haluavat asettua näille tiloille. Joku lapsista voisi rakentaa kokonaan uuden talonkin.

Entisajan yhteisöllisyys kiinnostaa perhettä. Kun ikää tulee, on hienoa, että jälkikasvu on lähellä. Repo itsekin auttelee omia lähistöllä asuvia vanhempiaan, ja oma poika käy tekemässä isovanhemmille lumitöitä – ja tienaa samalla taskurahaa.

Tiesitkö nämä omistaja-asiakkaan eduista?


Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat hyötyjä pankki- ja vakuutuspalveluista sekä sinulle kertyvistä OP-bonuksista. Omistaja-asiakkaana saat:
•    Päivittäiset pankkipalvelut ilman kuukausimaksuja 31.12.2024 asti
•    OP-bonuksia kertyy mm. varoista, pankkilainoista, vakuutuksista ja sijoituksista
•    Vuonna 2024 saat omistaja-asiakkaana OP-bonuksia 40 % normaalia enemmän
•    OP-bonuksia käytetään mm. palvelu- ja vakuutusmaksuihin  
•    0,25 % koron käyttötilille
•    Tuoteturvalla suojaa korttiostoksille
•    Jopa 250 euron omavastuuedun kotivakuutukseen
•    Veloituksetta 50 %:n korotuksen henkivakuutuksen vakuutusmäärään
•    Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin veloituksetta
•    Ostat osakkeita ja rahastoja muita edullisemmin
•    Osakeanalyysit ilman lisämaksua.

Tule omistaja-asiakkaaksi >> Osuuspankin omistaja-asiakkuus | OP