Mediassa on viime aikoina kirjoitettu paljon oikeudenkäyntien hintatasosta ja oikeusturvavakuutuksen riittävyydestä. Monia saattaa pohdituttaa, kannattaako vakuutus ylipäätään ottaa, jos se ei kuitenkaan kata vahinkoja riittävällä tasolla?

Teksti Hanna Hartikainen @HartikainenHM
Julkaistu 19.3.2019

Listasin tähän kolme syytä, miksi oikeusturvavakuutus kannattaa olla.

  1. Oikeusturvavakuutuksen tarkoituksena on korvata lakimiesavun käyttämisestä aiheutuvia asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja yksityiselämään liittyvissä yllättävissä riita- ja rikosasioissa. Tällaisia ovat tyypillisesti esimerkiksi käräjäoikeudessa käsiteltävät omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon liittyvät riidat, kuten oman asunnon ostoon, myyntiin taikka remonttiin liittyvät erimielisyydet.
  2. Vakuutus korvaa lakimieskuluja, mikäli olet joutunut rikoksen uhriksi eli olet asianomistajana rikosoikeudenkäynnissä.
  3. Viime aikoina on uutisoitu vakuutusmäärän olevan 8.500 euron tuntumassa ja oltu huolestuneita sen riittävyydestä. OP:n oikeusturvavakuutuksen vakuutusmäärä on tällä hetkellä 10.000 euroa oikeusjuttua kohden. Oikeusturvavakuutus korvaa keskimäärin erittäin kattavasti toteutuneet oikeudenkäyntikulut. Lähtökohtaisesti noin 90 %:ssa tapauksista nykyinen OP.n tarjoama vakuutusmäärä on jo riittävä.

Huhtikuun alusta alkaen Pohjola Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksen vakuutusmäärää nostetaan 14 000 euroon, sillä haluamme asiakkaidemme kokevan turvan mahdollisimman hyvänä. Uudistuksessa vakuutusmäärää myös porrastetaan, jotta se riittäisi paremmin asiakkaan koko oikeusprosessiin.

Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus on tarkoitettu yksityiselämän tarpeisiin ja tästä syystä esimerkiksi työoikeudelliset riita-asiat ovat vakuutusturvan ulkopuolella. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sinulla on useimmiten ammattiliittosi kautta mahdollisuus päästä oikeusturvavakuutuksen piiriin, jossa katetaan nimenomaan työoikeudellisia riitoja. Jos puolestasi toimit yrittäjänä ja tai olet mukana taloyhtiön hallinnossa, huolehdi, että yritykselläsi tai taloyhtiöllänne on voimassa olevat oikeusturvavakuutukset.

OP Vakuutuksen henkilöasiakkaista vastaava johtaja.

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta