Omaisuuden arvon määrittäminen voi tulla eteen monista syistä. Lainalle tarvitsisi vakuuden, perinnölle täytyy määritellä arvo, sukupolvenvaihdos on suunnitteilla tai perunkirjoitus työn alla. 

Metsäkiinteistön omistaja voi hyödyntää tällaisessa tilanteessa verkosta tilattavaa OP Metsäarviota. Palveluun syötetään kiinteistötunnus, jonka jälkeen arvion tilaaminen maksetaan verkkopankissa. Dokumentti saapuu kahden arkipäivän kuluessa. 

– Metsäkiinteistön omistaja näkee OP Metsäarviosta summa-arvolaskelman. Arvio sisältää myös tuottoarvomenetelmällä lasketun kuvaajan, josta voi tarkastella kohteen tuottoarvoa 2–5 prosentin tuottovaatimuksilla. Kuvaajan avulla voi saada käsityksen mahdollisesti toteutuvasta kauppahinnasta. Arvion tilaajan ei tarvitse olla OP:n asiakas, kertoo OP Metsäarvio -palvelusta vastaava Juhana Simula.

OP Metsäarvio perustuu summa-arvon laskentaan, joka on yleisin metsän arvonmäärityksessä käytettävä menetelmä. OP Metsäarviolla kiinteistön arvo perustuu metsätaloudelliseen arvoon ja on aina metsäasiantuntijan laatima. Kohteesta käydään läpi niin metsävaratiedot, satelliitti- ja ilmakuva-aineistot kuin metsänkäyttöilmoitukset.

OP Metsäarvion -dokumentin saa kahden pankkipäivän kuluessa sähköpostitse.

Myyntihinnan määrittelyyn OP Metsäarviota ei kuitenkaan suositella, sillä arvio esittää ainoastaan kohteen metsätaloudellisen arvion. Kiinteistön muita arvoja voivat olla esimerkiksi tontit, rakennukset, pellot tai muut kiinteistön arvoon vaikuttavat tekijät.

OP Metsäarvio kelpaa OP Ryhmän pankeissa lainan vakuudeksi, myös Verohallitus hyväksyy dokumentin esimerkiksi perinnön arvon määrittelyyn.

– OP Metsäarvio ei kuitenkaan ole tae lainan myöntämiseen, vaan luotonhoitokyky arvioidaan aina yksilöllisesti luottopäätöksen yhteydessä, Simula huomauttaa.

Miten OP Metsäarvio toimii?

  1. Tilaa arvio verkossa tai pyydä Osuuspankin pankkivirkailijaa tekemään tilaus puolestasi.
  2. Maksa tilaus. Metsäarvion hinta on 124 euroa ensimmäisestä kiinteistötunnuksesta, samalla tilauksella seuraavat kiinteistötunnukset 31 euroa kappaleelta.
  3. Arvio saapuu sähköpostitse kahden pankkipäivän kuluessa.

Mihin tilanteisiin OP Metsäarviota voi hyödyntää?

  • Lainan vakuusarvon määritykseen
  • Perintö- ja lahjaveroarvon määritykseen omistajanvaihdostilanteissa
  • Sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun
  • Perunkirjoituksiin

Lue myös:

Metsä on poikkeuksellinen sijoituskohde, joka kasvaa taloudesta huolimatta

Metsän taloudellinen merkitys on kasvanut