Milloin reaaliaikainen verotus alkaa eli milloin tulorekisteri on tulossa käyttöön?

– Tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019 alkaen. Verohallinto on yksi tulorekisterin tietojen hyödyntäjä. Siirrymme askeltaen kohti yhä reaaliaikaisempaa tuloverotusta.

Mitä hyötyä tulorekisteristä ja reaaliaikaisesta verotuksesta on palkansaajalle?

– Tavoittelemme asiakkaillemme selkeää näkymää heidän kuluvan vuoden tulonmuodostukseensa sekä aiempaa parempaa ennakkopidätysprosentin vastaavuutta asiakkaan tulojen ja vähennysten tilanteeseen. Pyrimme siihen, että asiakkaan tiedot ovat esitäytetyllä veroilmoituksella mahdollisimman kattavasti valmiina ja oikein, mikä on kaikkien etu.

Miten palkka, etuus- ja muut vastaavat tiedot siirtyvät tulorekisteriin? Tarvitseeko palkansaajan tehdä jotain?

– Vuodesta 2019 alkaen palkanmaksajat ilmoittavat palkkatiedot tulorekisteriin. Vuodesta 2020 lähtien tulorekisteriin ilmoitetaan myös eläke- ja etuustiedot. Tulorekisteriin ilmoitetut palkkatiedot ovat henkilöasiakkaiden tarkasteltavissa lähes reaaliaikaisesti OmaVerossa.

Miten veroilmoitus jatkossa tarkistetaan ja korjataan ja mihin aikaan vuodesta? Muuttuvatko veroilmoituksessa tarkistettavat asiat tämän uudistuksen myötä millään tavalla?

– Veroilmoitus uudistuu keväällä 2019. Esitäytettyyn veroilmoitukseen on koottu samat tiedot kuin ennenkin. Ulkoasu on kuitenkin uudistunut ja veroilmoitusta korjataan eri tavalla kuin aiemmin. Veroilmoitusta voi korjata tai täydentää OmaVerossa. On hyvä kuitenkin huomata, että kuten aiemminkin: jos tiedot ovat kunnossa niin ei tarvitse tehdä mitään.

Onko 11.12.2018 viimeinen isompi koko kansan veronpalautuspäivä? Millaisia palautuksia tai jäännösveroja voi kuitenkin vielä jatkossakin tulla, ja mihin aikaan vuodesta?

– Kyllä vain. Vaikka olemme siirtymässä kohti mahdollisimman reaaliaikaista verotusta niin ihan täysin emme pääse eroon palautuksista ja jäännösveroista. Ensi vuodesta alkaen verotus valmistuu porrastettuna, ja veronpalautukset maksetaan elokuun ja joulukuun välisenä aikana. Jäännösveron eräpäivät ovat elokuun ja helmikuun välillä. Maksupäivä ja eräpäivät ovat jatkossa nähtävissä henkilöasiakkaan verotuspäätöksessä.

Verohallinto on luopumassa paperipostin lähettämisestä. Millä aikataululla tämä tapahtuu ja miten Verohallinnon postia voi vastaanottaa sähköisesti?

– Väestörekisterikeskus on julkaissut Suomi.fi viestit -palvelun. Suomi.fi-viestit –palvelun käyttöönottamalla henkilöasiakkaat voivat jatkossa siirtyä sähköiseen viranomaisasiointiin. Tiedot toimitetaan OmaVeroon, ja Suomi.fi -palvelusta henkilö saa sähköpostiin erillisen muistutuksen OmaVeroon saapuneesta veroasiasta.

– Verohallinto luopuu paperipostin lähettämisestä vaiheittain. Vuoden 2019 perusverokortti tulee vielä paperipostina, vaikka olisikin ottanut Suomi.fi-viestit käyttöön. Myös kiinteistöverotuspäätös tulee postitse kotiin vielä keväällä 2019.

Miten saada joululahjarahat jatkossa kasaan?

Moni on tottunut säästämään vuoden mittaan säätämällä verokortin tulorajaa hieman yläkanttiin. Miten saada vastaava summa kasaan pikku hiljaa vuoden varrella, ja mihin se kannattaa säästää? OP:n Säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen antaa vinkit:

– Nyt jos koskaan kannattaa tehdä uudenvuodenlupaus säännöllisestä säästämisestä. Silloin itsellä on varoja, joita voi käyttää myös kesken vuoden, jos tulee yllättäviä menoja, eikä tarvitse turvautua esimerkiksi lainan ottamiseen. Hyvä nyrkkisääntö on laittaa palkasta vähintään viisi prosenttia säästöön, jos se on suinkin mahdollista.

– Jos tavoitteena on joululahjarahojen kerryttäminen, kannattaa kokeilla Säästölipasta OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Voit asettaa sinne säästötavoitteen ja siirtää lippaaseen rahaa haluamasi summan kerrallaan. Lisäksi voit kerryttää säästöjä jokaisesta tekemästäsi korttimaksusta, vaikkapa kaksi tai viisi euroa kerrallaan. Vuoden lopussa onkin sitten jo kasassa hyvän kokoinen potti.

– Säästölippaan kautta myös rahastojen kokeileminen on helppoa. Voit halutessasi ottaa käyttöön automaattisen rahastosäästämisen, jolloin ylimääräisiä säästöjä siirtyy Säästölipas-tililtä valitsemaasi rahastoon.

Lue seuraavaksi:

Verokortti uudistuu 2019 – kaikille palkkatuloille sama ennakonpidätysprosentti