Äiti piti kyläkauppaa ja isäni ajoi myymäläautoa, kun olin lapsi. Kotona he opettivat säästäväisyyttä: ei pidä turhanpäiväisesti tuhlailla. Tuo malli on jäänyt mieleen. En koskaan osta mitään velaksi niin, etten tietäisi pystyväni hoitamaan maksuja ajallaan. Yleensä säästän ensin, ja sitten vasta ostan. Saimme siskojen kanssa aikoinaan myös auttaa kaupalla. Siinä oppi niin hevosenkenkien, vaatteiden kuin ruokienkin hintoja.

Ensimmäisillä kesätyörahoillani ostin varmaan merkkifarkut ja hienommat korkokengät! Meillä piti kotona olla aina puhtaat ja ehjät vaatteet, mutta ei meillä merkkivaatteisiin törsätty. Ne rahat piti hankkia itse.

Ensimmäinen kesätyöni oli rantavahti, josta etenin uimaopettajaksi. Samaan aikaan, lukioaikoina, toimin pankissa ekstraajana, kouluavustajana, leipomon konsulttina ja kahvilatyöntekijänä. Olin 13-vuotias, kun pääsimme siskoni Eijan kanssa Siskokset ja Peräkylän pojat -bändin solisteiksi.

 Meillä on mieheni kanssa yhteinen rahapussi. Toinen maksaa yleensä koko perheen ravintolareissun.

Vaikka olen säästäjä, niin olen melko antelias muille kuin itselleni. Kolmelle lapselleni olen halunnut opettaa esimerkilläni säästäväisyyttä.

En ole materialisti, vaikka joskus sorrun heräteostoksiin. Kun ostan jotain, ostan mieluummin kunnollista ja kestävää. Lasten kanssa keskustelemme heidän hankinnoistaan ja näytämme esimerkillä työn tekemisen tärkeyden. Meillä ei ole ollut varsinaista viikkorahakäytäntöä, mutta kodin töistä on lapsille välillä maksettu.

Lempiherkkuni on Aino vadelmasuklaajäätelö. Se maksaa vajaat neljä euroa.

Sata euroa on paljon rahaa, jos jotain pitää hankkia. Toisaalta se sata euroa ei tunnu viisihenkisessä perheessä isolta summalta, kun ollaan ruokakaupassa. Mutta, jos ostan itselleni jotain satasella, se on isohko summa.

Kun minusta tuli tangokuningatar, tulot nousivat huimasti opiskelijabudjetista, vaikka tein opiskelijanakin paljon töitä. Ostin tuolloin ensiasunnon, kun uskalsin ottaa pankista lainan. Kun jäin äitiyslomalle, niin äitiyspäiväraha oli sen verran pieni, että menoista piti tinkiä. Silloin maksoimme muun muassa asuntolainasta vain korkoja. Ne olivat tarkemman markan aikoja.

Olemme liikunnallinen perhe, siksi satsaamme laadukkaisiin välineisiin ja lomiin.

Raha voi tuoda onnenhetkiä ja sydämen iloa, jos se luo kokemuksia sekä elämyksiä läheisten ja ystävien kesken. Jakamisen ja antamisen ilo on minulle paras onnellisuuden lähde. Toki raha voi tuoda myös katkeruutta ja kateutta.

Arja Koriseva, 55, on pitkän linjan laulaja. Tänä vuonna Arja nähdään Menopaussimusiikkinäytelmän tähtenä sekä Kontio ja Parmas -tv-sarjassa. Arjalta ilmestyy myös 30-vuotis -tuplacd. Hän asuu Toivakassa puolisonsa ja 14- ja 19-vuotiaiden tyttärien kanssa. 25-vuotias esikoispoika asuu jo omillaan.

Lue myös:

Uutisankkuri Matti Rönkä: En tuhlaa, mutta teen isojakin hankintoja nopeasti