Mistä sinä unelmoit?
Kaikenlainen säästäminen on tarpeellista ja suotavaa, sillä säästäminen ei mene koskaan hukkaan.
Käsi pystyyn, jos tunnustat viime vuosina pohtineesi rahojesi riittävyyttä. Käsi pystyyn, jos on tuntunut siltä, etteivät rahat riitä edes pakollisten menojen kattamiseen, saati ylimääräiseen humputteluun. Uskon, että käsiä nousee kuin sieniä sateella, sillä eläminen on todellakin viime vuosina kallistunut! Kansaa kaatavalle virustaudille, inflaatiolle, korkojen nousulle, Putinille, Trumpille, Suomen hallituksen säästöpolitiikalle ynnä muille talouden kiemuroille ei pieni ihminen mitään mahda. Niinpä täytyy ottaa lusikka kauniiseen käteen ja pohtia, miten itse voisi vaikuttaa omaan taloustilanteeseen.
Olen kuullut pitkän pankkiurani aikana useita kertoja väitteen: ”Haluaisin säästää, mutta pakollisten menojen jälkeen ei jää mitään”. Tämä sinänsä pitääkin toisinaan paikkansa. Monesti syy on kuitenkin kulutustottumuksissa. Elämä on täynnä valintoja ja houkutuksia, joiden kanssa painimme päivittäin. Jos palkkapäivänä maksetaan kaikki laskut, loppu kuukausi eletään jäljelle jäävällä rahalla ja seuraavaa palkanmaksua edeltävänä päivänä katsotaan, mitä jäi, yleensä ei mitään jää. Mitä sitten pitäisi tehdä, että säästäminen olisi mahdollista?
Aluksi kannattaa selvittää oma taloudellinen tilanteesi ja tulevaisuuden suunnitelmat. Kannattaa myös miettiä, mitä haluaisit säästämällä saavuttaa. Tilitapahtumat on kätevä väline – sieltä näet säännölliset tulot ja kaikki menot. Jos tilipäivää edeltävänä päivänä tilisi saldo lähentelee nollaa, on syytä havahtua. Kannustan rehellisesti pohtimaan, onko ihan jokainen menoerä ollut välttämätön. Entäpä tulevaisuuden suunnitelmat. Pysähdy hetkeksi miettimään, millaisia tavoitteita sinulla on tulevaisuuden varalta. Mistä haaveilet? Toivotko, että sinulla olisi säästöjä yllättävien menojen varalta? Haluaisitko kenties vaurastua? Haluaisitko pitkän työurasi jälkeen eläkkeellä tehdä jotain muutakin kuin yrittää selviytyä pakollisista laskuista tuloilla, joka vastaa keskimäärin puolta totutusta palkkatasosta? Jos vastasit kyllä, on aika tehdä henkinen päätös säästämisen aloittamisesta ja ryhtyä toimeen.
Kirjaa itsellesi ylös tavoitteet, jotka haluat säästämällä saavuttaa. Kirjaamalla tavoitteen ylös olet jo askeleen lähempänä saavutustasi. Säästämisen tavoitteet voivat olla mitä vaan: puskuria yllättävien hankintojen varalle, varautumista yllättäviin elämäntilanteisiin, omien haaveiden toteuttamista, taloudellisen riippuvuuden saavuttamista, vaurastumista, eläkepäiviin varautumista… Useimmilla meillä on useita eri aikajänteelle ulottuvia tavoitteita, joihin jokaiseen tarvitaan oma säästösuunnitelma. Tämän jälkeen on hyvä miettiä summa, jolla säästämisen aloitat. Kuukausittainen säästösumma on sopiva, kun se ei vaikeuta arjen pakollisista menoista selviytymistäsi. Pienelläkin summalla säästäminen kannattaa aina! Toki säästösummalla on merkitystä ajan mittaan, jos haluat vaurastua. Säännöllinen säästäminen kannattaa automatisoida siirtymään palkkapäivänä valitsemaasi säästökohteeseen. Silloin et tule tuhlanneeksi säästämiseen varattua rahaa muihin menoihin, kun raha siirtyy sivuun ilman, että ehdit kyseistä rahasummaa edes kaivata.
Kaikenlainen säästäminen on tarpeellista ja suotavaa, sillä säästäminen ei mene koskaan hukkaan. Jos tavoittelet vaurastumista pitemmällä aikavälillä, lähde mukaan osakemarkkinoille vaikkapa kansainvälisesti hajautetun rahaston kautta. Jos kaipaat lyhyen aikavälin puskuria, voi sopiva vaihtoehto olla tilisäästäminen. Olipa tavoitteesi mikä tahansa, kannattaa sijoittajaprofiilin avulla selvittää, millaiset ratkaisut sopivat juuri sinun tavoitteisiisi. Naapurin Villen mainostamat ratkaisut eivät välttämättä sovellu sinun tavoitteisiisi. Me varallisuudenhoidon asiantuntijat autamme sinua löytämään tavoitteisiisi sopivat ratkaisut. Meidän pankin yhteystiedot löydät täältä.
Elämistä ei kannata lopettaa laina-aikanakaan. Olen huomannut, että toisinaan ihmisen on helpompi sitoutua 25 vuoden mittaiseen asuntolainan lyhennyssuunnitelmaan kuin säästämisen aloittamiseen. Näin siitäkin huolimatta, että säästäminen on täysin vapaaehtoista, lainan lyhentäminen ei. Säästäminen on kärsivällisen ihmisen hommaa kuten lainan lyhentäminenkin. Perinteisesti me suomalaiset olemme menneinä vuosikymmeninä uskoneet, että asunnoissa säilyy omaisuuden arvo. Voimakas muuttoliike kasvukeskuksiin on johtanut siihen, että asuntojen arvo suurimmassa osassa Suomea on romahtanut – ja sitä kautta ihmisten kovalla työllä hankkiman omaisuuden arvo romuttunut. Elämäntilanteen muuttuessa tulee monesti tarpeelliseksi pohtia asunnon vaihtoa. Valitettavasti elämme aikaa, jolloin seinien rahaksi muuttaminen voi olla tekemätön paikka, ainakaan niin, että omaisuuden myynnistä saadulla tuotolla pääsisi kehumaan. Suosittelen lämpimästi hyvissä ajoin kerryttämään varallisuutta oman kodin lisäksi sijoitusrahastoihin tai muihin helposti rahaksi muutettaviin sijoituskohteisiin. Kun aloitat säästämisen heti lainan lyhentämisen alkaessa, kerrytät varallisuutta ja puskuria, joka on realisoitavissa milloin tahansa. Sinnikkään säästämisen tuloksena huomaat jossain vaiheessa omistavasi enemmän varallisuutta kuin velkaa. Parhaimmillaan 25 vuoden laina-aikana säästetyn pääoman ehtii tuplata korkoa korolle -periaatteen vaikutuksesta.
Ylivoimaisesti hankalin asia säästämisessä on sitoutuminen. Harva meistä on syntynyt kultalusikka suussa. Useimmiten vaurastuminen aloitetaan tilanteesta, jossa säästöjä ei ole yhtään. Vaikka säästäminen on aina vapaaehtoista ja säästösummien muuttaminen joustavaa, on selvää, että varallisuuden karttuminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Urheilutermein säästäminen ja varsinkin vaurastuminen on verrattavissa maratoniin. Matka on pitkä ala- ja ylämäkineen, eikä kurssivaihtelun aiheuttamalta hapotukseltakaan voida välttyä. Maaliin päästyä olo on auvoinen, olethan saavuttanut itsellesi asettamasi tavoitteen. Mitä pidempään säästät ja mitä suurempaa tuottoa tavoittelet, sitä merkittävämmän varallisuuden saat tulevaisuudessa kasaan. Aika on rahaa – pitkä aika on paljon rahaa. Käy kokeilemassa OPn verkkosivuilta löytyvää Korkoa korolle -laskuria ja hämmästy! En ole ikinä työurani aikana kuullut kenenkään katuvan säännöllisen säästämisen aloittamista. Suurta iloa ja onnistumisen tunnetta tuo se, kun yhdessä asiakkaan kanssa voimme todeta hänen vaurastuneen – kuin huomaamatta.
OP julkaisee verkkosivuilla runsaasti materiaalia säästämisen ja sijoittamisen tueksi. 10-osaisessa Sijoittajakoulussa pääset oppimaan monia sijoittamiseen liittyviä perusasioita. Julkaisemme myös ajankohtaisia sijoitusideoita sivustolla Mihin sijoittaa juuri nyt?