Ohjelmointi ja tekoälyn vastuullinen käyttö ovat nykypäivänä keskeisiä taitoja ikään katsomatta. Yhteensä lähes 100 yläkoululaista ja 45 toisen asteen opiskelijaa osallistui peliohjelmointiin ja tekoälyn hyödyntämiseen keskittyvään koulutukseen LUT-yliopiston tietotekniikan tutkijatohtorin johdolla. Osallistujille maksuttoman koulutuksen mahdollisti OP Kaakkois-Suomi.

- Paikallisten nuorten tukeminen on meille erityisen tärkeää. Haluamme tarjota heille mahdollisuuksia kehittää taitojaan ja valmiuksiaan työelämää varten, kertoo pankinjohtaja Susanne Vesala.

Kolmen kuukauden koulutuskokonaisuus

AI Hour -koulutuksen pilotti järjestettiin viime syksynä Etelä-Karjalassa ja kevään aikana Kymenlaaksossa. Molemmat toteutukset käynnistyivät yhteisellä aloitustapaamisella LUT-yliopiston Lappeenrannan kampuksella, jossa osallistujat pääsivät tutustumaan muun muassa XR-teknologiaan, konenäköön ja sphero-robotiikkaan Junior Universityn työpajoissa.

Tämän jälkeen nuoret kokoontuivat verkossa viikoittain kouluttajan johdolla noin kolmen kuukauden ajan – yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat omissa ryhmissään. Toisen asteen opiskelijoille koulutuksesta kertyi hyväksi luettavia opintopisteitä, jotka oli mahdollista sisällyttää omiin opintoihin.

- Täydennyskoulutus on monille tuttua tutkinto-opintojen jälkeen ja työuran aikana esimerkiksi henkilöstökoulutusten tai asiantuntijaohjelmien muodossa, mutta se taipuu hyvin myös nuoremmille kohderyhmille, kertoo LUT-täydennyskoulutuksen asiakkuuspäällikkö Sari Valkeapää.

Yksi AI Hour -koulutuksen osallistujista oli Kotkan lyseon toisen vuosikurssin opiskelija Jaakko Rantakallio, joka huomasi tarjolla olevan koulutuksen koulun sähköisestä viikkotiedotteesta.

- Kiinnostuin heti, sillä aihe kiinnostaa minua muutenkin. Olen osallistunut aiemmin koululla yön yli järjestettyyn peliohjelmointitapahtumaan ja suorittanut lisäksi Helsingin yliopiston ohjelmointikurssin.

Kampusvierailun aikana nuoret pääsivät tutustumaan muun muassa XR-teknologiaan, konenäköön ja sphero-robotiikkaan Junior Universityn työpajoissa.

Tarkkaan harkittu koulutussisältö – odotukset täyttyivät

Jaakko odotti koulutukselta erityisesti tietyn pelimoottorin käytön perusteiden oppimista ja kokee saavuttaneensa tämän tavoitteen.

- Uskon, että pystyisin aloittamaan nyt jo itsenäisesti oman peliprojektin. Tietäisin, mistä aloittaa, mikä on yleinen rakenne ja mistä perusasiat koostuvat.

Susanne Vesala kertoo, että koulutuksen sisältöä pohdittiin tarkkaan. Opinnoissa keskityttiin ohjelmointiosaamisen vahvistamiseen, tekoälyn vastuulliseen ja kriittiseen hyödyntämiseen sekä ympäristövastuullisuuden teemoihin.

- Näiden taitojen hallitseminen antaa nuorille kilpailuetua ja valmiuksia kohdata tulevaisuuden haasteet. Lisäksi etenkin tekoälyllä on valtava potentiaali vaikuttaa moniin eri toimialoihin, ja sen käyttö tulee olemaan keskeinen osa jokaisen työarkea jo lähitulevaisuudessa.

Tekoälyyn Jaakko Rantakallio suhtautuu kaksijakoisesti.

- Näen siinä paljon pahaa ja jonkin verran hyvää. Tekoälyä koulutetaan usein kyseenalaisesti hankitulla tiedolla, mutta ymmärrän, että se on myös iso mahdollisuus. Itse käytän tekoälyä lähinnä ohjelmointiin liittyen niin, että pyrin kysymään siltä mahdollisimman tarkkoja kysymyksiä, jotta vastaus olisi jotain muuta kuin mitä googlettamalla saisi.

Käytännönläheinen ja välittävä toteutus etänä

- Koulutus oli hyvin käytännönläheistä. Alussa käytiin läpi lyhyesti teoriaa, mutta sen jälkeen opettaja näytti ja selosti mitä tehdään. Kaikki tekivät samankaltaisen projektin, mutta jokaisella oli myös mahdollisuus kehittää omaa peliprojektiaan.

Vaikka koulutus järjestettiin lähes kokonaan etänä, kokee Jaakko, että opiskelijoista pidettiin hyvää huolta ja varmistettiin, että kaikki pysyvät mukana. Jokaisella koulutuskerralla kerrattiin läpikäytyjä asioita ja heille, ketkä olivat olleet edellisellä kerralla poissa, oli tarjolla lyhyt opetusvideo.

- Olen muutenkin etäkoulutuksen puolestapuhuja, sillä se helpottaa ryhmien syntymistä ja tarjoaa parempia koulutusmahdollisuuksia.

Jaakko näkee todennäköisimpänä uravaihtoehtona lukion jälkeen peliohjelmoinnin ja arvelee pyrkivänsä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun opiskelemaan alaa. AI Hour -koulutuksen kaltaisia kursseja hän suosittelee kaikille, sillä ne ovat helposti lähestyttäviä eivätkä kovin vaativia suoritettaviksi muun koulutyön ohessa.

- Yleisesti ajattelen, että jos jokin asia kiinnostaa, ainoa tapa tietää onko se sinua varten, on etsiä siitä lisää tietoa ja tutustua tarkemmin.

Lue lisää aiheesta

Takaisin OP Kaakkois-Suomen juttuihin