Poikieni ollessa teini-ikäisiä ja yllättävän elämäntilanteen muutoksen vuoksi, suunnitelmallisuudesta ja talouden puskureista hyötyi paljon. Juuri silloin, kun arjen menot ja harrastukset tuntuivat vievän melkoisen siivun talouden tuloista, asuntolainan lisäksi. Onneksi oli sopivasti säästöjä varalla ja riittävät vakuutukset turvana.

Lainan ottaminen jakaa suomalaisia

Joulukuussa 2023 OP Ryhmän teettämän kyselyn mukaan 27 prosenttia 18-79-ikäisistä suomalaisista oli kerännyt säästöön jo viiden kuukauden verran nettopalkastaan, sen sijaan lainan ottaminen jakoi suomalaisia.

Oman kodin ostamisen tai vaihtamisen ajankohta lähtee usein omasta tarpeesta ja halukkuudesta. Se on yksi isoimmista ja pitkäaikaisimmista talouden suunnitelmista ja päätöksistä. Asuntolainojen korkojen muutoksilla on osaltaan iso vaikutus asumisen menoerään. Talouden suhdanteet vaihtelevat ja pitkällä aikavälillä korot ehtivät nousta ja laskea useammankin kerran.

Lainan määrä perustuu huolelliseen talouden tarkasteluun 

Asuntolainaneuvottelut alkavat usein hakijan kysymyksellä, kuinka paljon voisin saada asuntolainaa. Neuvottelussa suunnitellaan vastuullisesti yhdessä perheen kanssa realistisesta lainamäärästä, huomioidaan sopiva maksuvara lainan maksamiseksi, yllättävien menoerien hoitamiseksi ja mukavien haaveiden toteuttamiseksi. Sopiva lainamäärä selviää aina jokaisen tilanne yksilöllisesti arvioimalla. Lainan saantiin vaikuttaa usea asia kuten tulot ja menot, velat ja omat säästöt sekä luotolle löytyvät vakuudet.

Lainahakemuksen voi tehdä ennakkoon

Suunnitelmat ja haaveet oman kodin hankkimiseksi voi aloittaa matalalla kynnyksellä tekemällä pankkiin lainahakemuksen. Asuntokohdetta ei tarvitse olla tiedossa. Pankeista saa hyvää opastusta kestävästä talouden suunnittelusta myös silloin, kun on tarve vain tarkistuttaa nykyisen lainansa tilannetta. Omaa taloutta kannattaa suunnitella pidemmälle aikavälille, korkojen nousulta voi suojautua ja yllättäviin elämäntilanteisiin voi varautua. Työttömyyteen ja työkyvyttömyyteen voi varautua vakuutuksen avulla, omaisuuden vakuuttamisen lisäksi. Lainaneuvottelussa huomioidaan myös, miten voi kerryttää säästöjä kaikkiin muihinkin tarpeisiin ja unelmiin. Asuntolainaneuvottelu ei sido vielä mihinkään, mutta mieleisen kodin löytymisen aikataulu voi toisinaan yllättää. 

Oletko sinä jo ennakoinut omaan talouteesi sopivaa lainaa? Tule tapaamaan meitä Rakennusmessuille 15. – 17.3., niin jutellaan lisää!

Kuinka haen asuntolainaa?

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle