Kodin osto oli paras ostopäätökseni ikinä. Kuukausittaiset asumismenoni muodostuivat pienemmiksi kuin vuokralla asuessani ja maksoinhan sentään ihan omaa soppeani! Nuo muutamat kympit, jotka säästin asumiskuluissa, sijoitin rahastoihin hupuloimisen sijaan. Näin kasvatin aivan huomaamatta varallisuuttani myös pahan päivän varalle. Ensiasunnon osto oli lopulta win-win päätös ja nukuin yöni uudessa kodissani erittäin makoisasti.

Kaikki vaihtoehdot ovat yhtä oikein

Millainen ensikoti kannattaa ostaa? Moni ostaa opiskeluaikana pienen yksiön tai kaksion, keskustan ja (usein) yliopiston tuntumasta, jonka sitten jättävät vuokralle, kun he valmistuvat - etenkin jos työ vie toisaalle. Vuokratuotoilla voi osittain rahoittaa oman seuraavan kodin lainamenoja. Toiset taas etsivät ”sitä oikeaa” kauemmin, samalla säästäen ja kerryttäen omarahoitusosuuttaan, sijoittaen kerralla isompaan rivi- tai omakotitaloon. Kaikki vaihtoehdot ovat yhtä oikein.

Kannattaako tällaisessa korkomarkkinassa, jossa myyntivoiton saamisesta ei ole takeita, ostaa asuntoa laisinkaan? Kyllä, sillä asuminenhan maksaa A-I-N-A jotakin! Mikäli asut Jyväskylän keskustassa kolme vuotta vuokralla 800 euron kuukausihintaan, tarkoittaa se rahassa 29 000 euroa sijoitettuja varoja kohteeseen, josta et omista neliötäkään. Myydessä kotisi, on mahdollisuus tehdä myyntivoittoa ja ainakin kartuttaa varallisuuttasi, toisin kuin vuokralla asuessasi.

Usein asumiskustannukset omassa asunnossa ovat huokeampia kuin vuokralla. Vuokra-asunnosta saattaa joutua muuttamaan ennenaikaisestikin, esim. myyntitilanteessa. Yllättävässä taloudellisessa tilanteessa voit sopia lyhennysvapaasta pankin kanssa. Vuokranantajalta tuskin heruu taloudellista sympatiaa.

Mieti rauhassa, mutta älä pelkää

Hallitus on esittänyt ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapauden poistamista 1.1.2024 alkaen. Ensiasunnon ostajille on tullut todella kiire löytää oma koti. Maltti on kuitenkin valttia! Hätiköidessä on suuri riski tehdä vääränlainen ostopäätös, joka saattaa maksaa sinulle tuhansia euroja enemmän kuin tuo menetetty veroetuus. Mieti rauhassa tarpeitasi, sijaintia, asunnon kokoa ja kuntoa, sekä yhtiön tulevia remontteja. Älä pelkää kuitenkaan ostaa ensikotia, sillä se tulee varmasti olemaan sinunkin paras ostopäätöksesi!

Kirjoitus on julkaistu myös OP Koti Keski-Suomen asiakaslehdessä talvi 2023. 

Jos asunnon osto on ajankohtaista;
OP Koti Keski-Suomi palveluksessasi

Lisätietoa asuntolainasta

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle