Olemme mediasta saaneet lukea sähkön, polttoaineen, ruuan ja korkojen nousemisesta. Ja ennusteiden mukaan suunta on edelleen ylöspäin. Nämä tapahtumat ovat alkaneet murentamaan luottamustamme omaan taloudelliseen tilanteeseen. Näihin tapahtumiin ja kotitalouden kulujen nousemiseen emme pysty vaikuttamaan, mutta pystymme niihin ainakin hiukan varautumaan. Miten sinun suhtautumisesi omaan talouteesi on muuttunut viime aikoina?

Jotta yllättäviin ulkopuolelta tuleviin tapahtumiin pystyy varautumaan, on omaa taloutta hyvä suunnitella myös pidemmälle tulevaisuuteen. Olemme asiakastapaamisissamme kiinnittäneet huomiota siihen, että useimmilla asiakkailla talouden suunnittelun jänne on hyvin lyhyt. Vain kahdeksan prosenttia suomalaisista suunnittelee talouttaan pidemmälle kuin kolme vuotta. Miten sinä suunnittelet talouttasi?

Talouden suunnittelussa kannattaakin lähteä liikkeelle aina omista tavoitteista ja unelmista. Kannattaa ottaa myös riittävän pitkä aikajänne, jotta suunnitelmien toteuttaminen on myös mahdollista. Tyypillinen suomalainen unelma on ulkomaanmatka ja sen jälkeen tulee asunnon hankkiminen tai vaihtaminen. Lisäksi haaveilemme vapaa-ajan asunnosta, auton vaihtamisesta jne. Oletko miettinyt, minkälaisia suunnitelmia haluat toteuttaa tulevaisuudessa ja miten ne ovat mahdollista toteuttaa?

Elämä voi välillä yllättää myös ikävimmillä tavoilla. Ihan tutkitustikin me suomalaiset jakaudumme riskin suhteen puoliksi: toinen puoli meistä tiedostaa riskit ja toinen puoli ei koe minkäänlaisia riskitekijöitä tulevaisuudessa. Riskitekijöinä useimmiten koetaan sairastuminen, työttömyys tai rahat eivät riitä yllättäviin menoihin. Mikä on sinun taloutesi suurin uhka?

Omaa taloutta on siis hyvä suunnitella myös vähän pidemmälle ajalle, että voit elää oman näköistä arkeasi ja tehdä suunnitelmia tulevaisuuteen. Ja samalla oma talous kestää myös elämän yllättävät, jopa ikävätkin tapahtumat. Kannattaa ainakin varmistaa, että asuntolainan takaisin maksu on turvattu, onhan kodin hankkiminen yksi isoimmista ja pitkäaikaisemmista taloudellisista päätöksistä. Arjen pienempiä menoeriä varten saat puskuria monipuolisilla korteilla ja kerryttämällä säästöjä. Vakuutusturvaa unohtamatta.

Oman yhteyshenkilön kanssa on hyvä käydä säännöllisesti keskusteluja omasta taloudesta ja sen suunnittelusta. Joko sinun oma yhteyshenkilösi on ollut sinuun yhteydessä?

Lue lisää omistaja-asiakkuuden eduista elämän käännekohdissa

Lue lisää Omistaja Plus -palvelusta

Kuinka aloitan säästämisen?

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi -etusivulle