Maailman ja talouden tilanne muuttui ja korot lähtivät nopeaan nousuun.  Arjen pyöritykseen ja pakollisiin menoihin menikin yhtäkkiä enemmän rahaa: korot, ruoka, bensa, lämmityksen hinta ym.

Oikea ajoitus mietityttää

Tällä hetkellä korot ovat korkeahkot ja odotamme kuumeisesti, milloin EKP laskee ohjauskorkoa. Mitäs jos näin ei tapahdukaan, tai tapahtuu, mutta lasku on odotettua maltillisempaa?  Tämä tai hiukan pienempi taso onkin nyt se normaali. Vallalla on ajatus, että ”minä sitten ostan sen oman kodin, kun korot laskevat” tai ”sen sijoitusasunnon, kun epävarma tilanne loppuu”. Monia mietityttää, mihin korkoon lainaa sitoisi ja ennen kaikkea, onko nyt oikea aika?

Turvallisen asuntolainan kulmakivet

Tällöin on hyvä palata perusasioiden äärelle ja hahmottaa, mistä turvallinen asuntolaina koostuu. Tärkeimmät asiat ovat A) laina on mitoitettu oikein sinun tuloihisi ja menoihisi, jotta perusarki jatkuu unelmien kodin ostosta huolimatta. Hyvä nyrkkisääntö on, että talouden nettotuloista menee lainan maksuihin noin 30-35 prosenttia.  B) Jatkuva säästäminen tuo puskuria ja pelivaraa omaan talouteen. Säästämällä sinä voit myös tehdä jotain mukavia asioita arjen keskellä. C) Vakuutukset ovat kunnossa. Jos vesivahinko yllättää tai tulee pidempi sairasloma ja tulotaso tippuu.  D) Korko ja sen vaikutukset.  

Lainanhoitomenoista koostuu usein merkittävä osa velallisen elämisen kustannuksista, ja korkokulut puolestaan muodostavat ison osan lainaeristä. Korkokustannuksen nousulta on helppo suojautua toisin kuin muista elinkustannuksista. Arvioi lainanmaksuusi liittyvät riskit sekä muista myös säästäminen ja vakuutukset. Näistä koostuu turvallinen asuntolaina, jonka rinnalla voit toteuttaa omia unelmia rauhallisella mielellä.

Olitkos tietoinen, että muualla Euroopassa sidotaan asuntolainat pääsääntöisesti pitkiin kiinteisiin korkoihin ja korkojen muutokset ovat lähinnä suomalaisten päänvaiva? Pitäisikö meidänkin ottaa mallia muusta Euroopasta?

Kaikki asuntolainasta - lue täältä

Asuntogrilli-podcast - vastaukset kaikkiin asuntolainaa koskeviin kysymyksiin rennolla tvistillä

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle