Korot laskevat – vai laskevatko sittenkään?

Toive asuntolainojen euribor-viitekorkojen laskusta on elänyt pitkään. Tätä toivetta on saatu elää todeksi jo jonkin aikaa, kun Euroopan keskuspankki (EKP) on viime kesästä saakka laskenut ohjauskorkoa kerta toisensa jälkeen. Markkinat odottavat, että EKP tulee vielä kesällä laskemaan ohjauskorkoa.

Korkojen laskun pohjat saattavat kuitenkin olla nähty, jos viimeaikaisiin ennusteisiin käy uskominen. Kolmen kuukauden euribor on jälleen alempana kuin 12 kuukauden euribor. Tämä voi olla yksi merkki siitä, että ohjauskoron laskut saattavat olla kesän jälkeen tässä. Mutta mistä tiedämme, ovatko asuntolainojen viitekorkoihin, euriboreihin, vaikuttavat EKP:n ohjauskoron laskut kesän jälkeen todella ohitse?
Tämä kysymys on erittäin vaikea eikä siihen valitettavasti ole kenelläkään meistä kristallipalloa. Ulkopoliittinen tilanne on kireä, jota ei helpota Trumpin tullipuheet tai näkymät kauppasodasta. Valtioiden velkaantuminen ja puolustusmenojen kasvu ovat valitettavaa todellisuutta, joka luo korkomarkkinoille lisää epävarmuustekijöitä. Inflaation nousuakaan ei voida pitää mahdottomuutena. Trumpin valinnan jälkeen euriboreissa on nähty heiluntaa suuntaan, jos toiseenkin. Sitä, mihin suuntaan olemme korkojen kanssa menossa, ei varmuudella osaa sanoa kukaan. Jos osaisi, ei meidän koskaan tarvitsisi miettiä ikäviä tosiasioita, kuten sitä, miten euribor-viitekorkojen nousu vaikuttaa meidän omaan talouteemme.
Ole realisti – kysy itseltäsi tärkeät kysymykset
Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan oman taloutesi tasapainoa? Otetaanpa esimerkki. Suomalaisten asuntolainat ovat yleisimmin sidottu 12 kuukauden euribor-viitekorkoon, jolloin kyseinen viitekorko tarkastetaan lainan osalta kerran 12 kuukauden aikana. Lainalle lyhennystavaksi on valittu useimmiten annuiteetti-lyhennystapa. Annuiteetti-lyhennystavassa lainan kuukausittain maksettava maksuerä nousee, jos euribor-korko on tarkistuksen hetkellä noussut. Mitä lainan kuukausittaisen maksuerän nousu tarkoittaisi sinun talouteesi? Voitko edelleen elää tavallista arkea ja tehdä sinulle tärkeitä asioita, vai joutuisitko luopumaan jostakin?
Eläminen on kallistunut huomattavasti viimeisten vuosien aikana. Asuntolaina on yksi suurimmista talouden menoeristä elämisen menojen ja asumisen menojen lisäksi. Kysymys kuuluu: kuinka paljon olet halukas ottamaan riskiä lainasi suhteen? Entä millaista riskiä taloutesi kestää? Kahvipaketin hintaan emme voi vaikuttaa. Mutta siihen voimme vaikuttaa, kuinka hyvin nukumme yömme asuntovelallisina. Haluammeko pohtia ja yrittää ennustaa, mihin maailma on menossa? Vai haluammeko nukkua yömme hyvin tietäen, että pystymme siirtämään osan korkojen nousun aiheuttamasta riskistä jonkun toisen kannettavaksi? Korkojen noustessa ainut päänvaivaa aiheuttava asia ei usein ole pelkästään kohonneet lainanhoitokustannukset. Korkojen ollessa korkeat myös monesta muusta asiasta joutuu maksamaan kovemman hinnan.
Elämä on yhtä riskiä – kuuluu sanonta. Kannattaisiko riskiä kuitenkin ottaa jossain muualla kuin asuntolainassa? Tuottoa kannattaakin halutessaan lähteä etsimään sijoittamisen ratkaisuista, jos riskinottohalua ja riskinottokykyä löytyy. Säästöjen ja sijoitusten tuomat puskurit hyödyttävät toki myös asuntovelallista. Säästäminen lainan maksun ohella on tärkeä osa varautumista. Puskureiden ollessa kunnossa elämän ikävät yllätykset ovat helpompia hallita. Parhaassa tapauksessa säästöjä kerrytetäänkin hyvän päivän eikä pahan päivän varalle.
Riskin siirtäminen on yksi keino hallita korkoriskiä
Korkotasojen muutoksilta voidaan suojautua. Korkojen nousun vaikutuksilta suojautuminen kannattaa jokaisessa markkinatilanteessa. Suojautuminen on vakuuttamista. Se ei ole sijoittamista, mutta parhaassa tapauksessa koronsuojautumisen ratkaisut voivat tuoda merkittäviä säästöjä kuukausi- ja vuositasolla. Riskin korkojen vaihteluista kannat kokonaisuudessaan itse henkilökohtaisesti, jos valitset lainan ilman korkosuojausta. Nykyinen markkinatilanne on erittäin otollinen korkotasojen muutoksilta suojautumiseen, koska suojautuminen on nyt edullisempaa. Korkojen ollessa korkeat joutuu sen sijaan suojautumisesta pulittamaan isomman summan. Siispä kysy itseltäsi tärkeä kysymys: haluatko nukkua yösi hyvin riippumatta siitä, miten maailman meno vaikuttaa asuntolainasi korkoon? Tee ratkaisusi vastauksesi mukaisesti.
Riikka Lundberg työskentelee Keski-Suomen Osuuspankissa henkilöasiakasrahoituksessa asiakkuusasiantuntijana, auttaen asiakkaita toteuttamaan unelmia sekä tekemään parempia taloudellisia valintoja. Vapaa-aika kuluu perheen ja monipuolisten urheiluharrastusten parissa.
Lisää aiheesta
