Suomen Pankilla on visio, että suomalaisten talousosaaminen on maailman parasta vuonna 2030. Suomessa on tehty aiheesta tutkimusta vain hajanaisesti, joten kokonaiskuva meidän talousosaamisemme tasosta on pirstaleinen. Tosin suomalaiset nuoret ovat pärjänneet erilaisissa talousosaamisen kilpailuissa erinomaisesti. Kansainvälisissä vertailuissa Suomi pärjää varsin hyvin, joten Suomen Pankin visio ei ole tuulesta temmattu.

Tutkimustulokset kertovat, ja tiedämmehän itsekin, että meille on kunnia-asia maksaa laskut ajallaan ja olemme yleisesti ottaen kiinnostuneita raha-asioista. On ilo todeta, että myös sijoittamisen suosio on viime aikoina kasvanut, erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Ei olisi pahitteeksi, jos vähän varttuneemmatkin rohkaistuisivat – etenkin tänä päivänä, kun inflaatio syö korottomien tilien varoja useita prosentteja vuodessa.

Talousosaamisen neuvonantajan Anu Raijaksen sekä myös omien havaintojeni pohjalta suomalaisten säästämisessä yllätysten varalle olisi parantamisen varaa. Valitettavan moni joutui kokemaan tämän konkreettisesti, kun tulot romahtivat koronaviruksen viedessä työpaikan alta. Tällä hetkellä usealle harmaita hiuksia aiheuttavat musertavan suuret sähkölaskut. Lisäksi monien talous on vedetty hieman liian tiukille lainojen osalta, ja uutta asuntolainaa otettaessa ei välttämättä ole budjetoitu lainkaan säännöllistä säästämistä, jolloin yllättäviin menoihin ei olekaan riittävästi varoja sukanvarressa.

Yleinen ajatus säästämisestä tuntuu olevan se, että sitä ei nähdä normaalina osana omaa taloutta ja se on mahdollista vain, jos rahaa jää oman kulutuksen jälkeen yli. Mutta onko kaikki kuluttaminen tarpeellista? Moni, myös allekirjoittanut, on ollut tämän samaisen kysymyksen äärellä peruselämisen kulujen noustua.

Onneksi haastavista ajoista syntyy aina jotain positiivistakin: olemme laittaneet omia kulutustottumuksiamme uusiksi, havahtuneet miettimään kustannustehokkaampia ja ekologisempia lämmitysmuotoja ja niin edelleen. Voisimmeko oppia tästä myös sen, että sisällytämme säästämisen osaksi normaalia taloudenpitoamme, jotta voisimme – yllätyksistä huolimatta - elää mahdollisimman omannäköistä elämää?

Säännöllinen säästäminen - tärkeintä on aloittaminen

OP Keski-Suomen asiantuntijat apunasi 

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle