Korona-ajan alussa joillekin alkoi kertyä tilipuskuria vähän kuin itsestään, kun tapahtumat, ulkomaanreissut ja illat ravintoloissa jäivät piippuun. Samassa myös sijoittamisen suosio ja kiinnostus nousi komeasti. Nyt elämyksiä on jälleen päässyt kokemaan ja hyvä niin! Toivottavasti jotain paukkuja on kuitenkin vielä jäänyt taskuihin, ettei päälle iskenyt kulujen nousu pääse aiheuttamaan henkilökohtaista kassakriisiä. Myös varoilleen tuottoja hakevat ovat joutuneet maistamaan koronaa pidemmän laskumarkkinan katkeruutta eikä se mukavalta ole omassakaan salkussani näyttänyt.

Mikä neuvoksi, kun kulut nousevat, tilipuskuria on jäljellä vähänlaisesti eikä mahdollisia sijoituksiakaan tekisi mieli tässä suhdanteessa kotiuttaa? Nettikirppikselle kaikki ylimääräinen, hintalaput tarkempaan syyniin ruokakaupassa, netit, puhelinliittymät, suoratoistot sun muut sopimukset kilpailutukseen tai peräti tarveharkintaan? Meistä jokainen tietää nämä mahdollisuudet, kuten myös sen, että kaikki näistä vaativat hieman aikaa ja vaivaa. Paremman hinnan ja hyödyn niistä omalle ajalleen kuitenkin saa kuin vaikkapa telkkaria tai somea tuijottaessa. Näiden nopeiden heittojeni lisäksi todellisia ja viikoittain päivittyviä arjen säästövinkkejä löydät meneillään olevasta OP:n Säästöhaasteesta.

Ainakin omalla kohdallani - ja rohkenen väittää, että todennäköisesti myös lähes meistä jokaisen kohdalla - hedelmällisin keino säästää, on laittaa automaattinen siirto menemään tilipäivänä. Raha on mennyt säästöön ennen kuin sitä ehtii käyttämään, tai oikeastaan edes näkemään. Omien empiiristen tutkimusteni mukaan kummasti se rahankäyttö sopeutuu hieman pienempiinkin käytössä oleviin euroihin, kunhan säästösumma vain on sopiva.

"Jos et muista kuukausipalkkasi kahta viimeistä numeroa, niin voit yhtä hyvin rahastosäästää sen verran joka kuukausi." Tällaisen neuvon sain ensimmäiseltä pomoltani ja se on minusta kelpo ohje. Säästöä ei tuolla taktiikalla vielä valtavasti pääse vuodessa kertymään, mutta sekin on parempi kuin ei mitään. Jos talous antaa myöten, mikään ei estä soveltamasta vaikka kolmella viimeisellä numerolla - vaikka ne muistaisikin.

OP:n säästöhaaste

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle‍