Nuorten pankkiyhteyshenkilönä olen havainnut, että pitkään jatkuneen nollakorkojakson aikana opintolainaa on nostettu hyvin matalalla kynnyksellä ja sen käyttötarkoitukset ovat olleet kirjavia. Lainarahaa on sijoitettu, sillä on ostettu auto tai hankittu vaikkapa koiranpentu. Muutaman tonnin kertasuoritus tilille voi myös hetkellisesti aiheuttaa muutosta kulutustottumuksissa, jos suunnitelma lainarahan käytölle ei ole selvillä. Toki opintolainaa on käytetty myös sen varsinaisen käyttötarkoituksen mukaisesti, eli opintojen aikaisen elämän rahoittamiseen.

Opintolainojen keskimääräinen koko on kasvanut

Näyttää siltä, että opintolainojen keskimääräinen koko on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana. Tätä havaintoa tukee myös Kelan tilastot, sillä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden mediaaniopintolaina oli 22 660 euroa vuonna 2022, kun vuonna 2010 se oli vain 6 700 euroa. Kokonaisuuden kannalta on huomioitavaa myös opintotukijärjestelmään tänä aikana tehdyt muutokset, jotka ovat entisestään lisänneet lainapainotteisuutta.

Haasteissa aina yhteys omaan pankkiin

Kun edellä mainittuun yhtälöön lisätään nykyinen korkotaso sekä huomattavasti kasvaneet elinkustannukset, on moni opinnoistaan valmistunut saattanut takaisinmaksun alkaessa yllättyä maksuerän suuruudesta. Joillekin yllätyksenä on tullut jo pelkästään se, että kyseessähän on nimensä mukaisesti takaisinmaksettava laina. Sinänsä ei ole ihme, että opintovelallisten taloudellisista haasteista on uutisoitu kuluneen vuoden aikana. Luonnollisesti opintolainaan tai sen takaisinmaksuun liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin.

Opintolaina on edelleen hyvä vaihtoehto

Kaikesta huolimatta opintolainassa on edelleen paljon hyviäkin ominaisuuksia sekä valmistumiseen liittyvä porkkana. Mikäli tutkinnon suorittaa määräajassa, voi opinnoistaan valmistuneella olla mahdollisuus tuntuvaan Kelan opintolainahyvitykseen. Opintolaina myös mahdollistaa keskittymisen opintojen etenemiseen ja onhan suoritettu tutkinto toki loistava suoja työttömyyttä vastaan.

Muihin lainatyyppeihin verrattuna opintolaina on edelleen halvimmasta päästä, mutta halvinkaan ei ole enää tänä päivänä ilmaista. Omaa taloutta suunnittelemalla ja lainarahaa harkitusti käyttäen voi opintolainasta kuitenkin hyötyä jatkossakin parhaalla mahdollisella tavalla.

Lue lisää opintolainasta 

Opiskelijoiden ja nuorten yhteyshenkilöt OP Keski-Suomessa 

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle