Kokemuksieni mukaan ensimmäinen koti ostetaan enemmän tunteella kuin järjellä. Kun kodinostossa pääsee uusintakierrokselle, alamme pohtia kodinostoa enemmän järkisyin. Otamme tarkemmin huomioon kodin perustiedot ja mietimme, onko kyseinen koti meille taloudellisesti järkevä valinta. Lisäksi uskallamme aiempaa rohkeammin haluta kodin vastaavan tarpeitamme ja unelmaamme. 

Ensiasuntoa ostaessamme tunsin jo kotikatua kävellessä, että tämä se on. Ovikelloa painaessa mikään ei voinut tulla kodinoston esteeksi. Oma koti mahdollistaa omannäköisen ja joustavan elämän viettämisen. Omaan kotiin voi olla helpompi hankkia lemmikki ja oman kodin voi remontoida mieleisekseen. Koti on paikka, jossa koemme olomme turvalliseksi ja jossa on hyvä olla.

Sanotaan, että pitkällä tähtäimellä omistusasuminen on kannattavampaa kuin vuokra-asuminen. Oman kodin ostaminen on yksi elämämme suurimmista päätöksistä, ja myös suurin sijoitus. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että elämäntilanne ja oma talous ovat suotuisat kodin ostolle. Maksaessasi oman kodin lainaa pois, mahdollistat itsellesi omaisuuden kertymistä. Parhaimmillaan kodin arvo nousee vuosien aikana. Vuokralaisena mahdollistat maksamallasi vuokralla vuokranantajasi vaurastumisen ja saat vastapainoksi katon kuukaudeksi pään päälle. Vuokranantajan kanssa et voi neuvotella vuokravapaasta, mutta pankista voit hakea lyhennysvapaata.

Hallitus on esittänyt varainsiirtoveron laskemista asunto-osakkeissa 1,5 prosenttiin ja kiinteistöissä 3 prosenttiin vuoden 2024 alusta alkaen. Tämän jälkeen ensiasunnonostajien varainsiirtoverovapaus jäisi myös historiaan. Korkojen nousu on laskenut kotien hintoja, joten sen osalta on ostajan markkinat päästä neuvottelemaan kodin hinnasta. Jos olet samaan aikaan myymässä omaa kotiasi ja ajatuksena on ostaa uusi koti tilalle, pääset myös ostajana hyötymään nykyisestä hintatasosta. Oman kodin myynnin jälkeen sinulla on parhaimmillaan hyvä käsiraha uutta kotia varten ja täysin uudet suunnitelmat asumisen sekä oman talouden suhteen. 

Ensiasunnonostaja – sinulla on nyt loistava ajankohta löytää oma koti! Saat ostettua kodin ilman varainsiirtoveroa, kunhan sopiva ja oikea koti löytyy vuoden 2023 loppuun mennessä. Jos etsintä viekin pidempään, OP Ryhmä tarjoaa asuntolainasi ilman toimitusmaksua vuoden 2024 maaliskuun loppuun saakka. Vinkkinä uusintakierroksella oleville kodinostajille, että moni asuntokaupan ketju voi alkaa purkautumaan, kun ensiasunnonostajat löytävät kodin. Tällöin me uusintakierroslaiset pääsemme nauttimaan vuoden 2024 alussa alenevista varainsiirtoveroprosenteista. Unelmat on tehty toteutettavaksi, joten rohkeasti niitä kohden. 

Tutustu asuntolainaan ja hae kätevästi täältä

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle