Neljä sataa vuotta myöhemmin Jyväskylässä:

Olen päässyt etuoikeutettuna seuraamaan sijoituskulttuurimme kehitystä lähes vuosikymmenen ajan ja vastannut arviolta kaksi tuhatta kertaa "en tiedä", kun minulta on kysytty, mihin nyt kannattaisi sijoittaa. Kysymys on filosofinen ja vastuu on aina kuulijalla. Sijoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Moni innostuu nousukauden aikana osakkeista vain myydäkseen ne laskumarkkinassa pois. Näin toimien sijoitusvuodesta 2020 ei olisi tähän mennessä jäänyt käteen muuta kuin alkuvuoden pörssiromahdus, verovähennykset sekä päätös pysyä ikuisesti poissa sijoituksista. Varovaisuus on meillä sisäänrakennettu ominaisuus. Suomalaisen ensimmäinen kysymys nousumarkkinoilla on ”koska tämä loppuu?”. Viimeisen 200 vuoden aikana odotus on saattanut tuntua pitkältä.

Ehkä heiluvat osakekurssit ja hyvä tuottohistoria ovatkin lopulta syy, miksi sijoittaminen on suositumpaa kuin koskaan. Sijoittamisen suosion taustalla lienee myös varsin ymmärrettävä psykologinen ilmiö, yöunet. Varautuminen tulevaan on nykyisessä epävarmassa maailmassa ajankohtaisempaa kuin koskaan. Sijoituskauppa käy tällä hetkellä kuumana ja kuten aina, kysyntä luo tarjontaa.

Erityisesti asuntosijoittaminen on nostanut päätään viime vuosina. Asuntosijoittajaksi pääsee nykyään jo muutamalla kympillä ja Jyväskylästä voi ostaa ainakin viiden palveluntarjoajan kiinteistörahastoja. Kilpailu karsii tehottomimmat toimijat pois ja kiinteistörahastot ovat nykyään myös ammattisijoittajien suosiossa. Tasaista ja varmempaa kassavirtaa arvostavien kannattaa painottaa asuntoja. Korkeampaa tuotto-odotusta hakevien salkuista voi vastaavasti löytyä enemmän toimitiloja.

Jos intiaanit olisivat sijoittaneet 24 dollaria OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahastoon vuonna 1625 ja saaneet vuotuisen kuuden prosentin tuoton, olisivat he tuotoilla pystyneet ostamaan koko Manhattanin takaisin vuonna 2020.

Isoin riski pääoman säilymiselle ja tuotolle on olla sijoittamatta mihinkään.

Lue lisää OP-Alternative portfolio

OP Private Keski-Suomi ja asiantuntijat

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle