Jututimme Arja Korisevaa kesällä ja kyselimme kesätunnelmia ja odotuksia tulevaan syksyyn. Koriseva on kotonaan sekä musiikin että teatterin saralla ja hän on aina ollut tuottelias ja aktiivinen tekijä. Tämän kesän hän on ottanut rauhallisemmin, koska tytär on lähdössä opiskeluvaihtoon. 

– Kiitos, hyvää kuuluu. Olen työstänyt paria televisio-ohjelmaa, jotka tulevat syksyllä ulos. Juhannuksen jälkeen teen konsertteja Helsingin Poliisisoittokunnan solistina. Laulan kesätapahtumissa ja tanssitan Fortuna-orkesterini kanssa kesäisillä tanssilavoilla. Tämä kesä on tarkoituksellisesti vähän rauhallisempi, koska tyttäreni on lähdössä vaihtoon ja haluan olla mahdollisimman paljon perheeni kanssa. Olen työstänyt uutta musiikkia tuottajani Samuli Turusen kanssa. Uusin lauluni  ”Viiva ovenpieleen” julkaistaan 16.6.23.

Kutsumus tehdä ihmisille hyvää

Musiikki on vienyt Korisevaa 13-vuotiaasta lähtien. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteiden maisteri, liikuntaan ja suomenkieleen erikoistunut luokanopettaja.

– Olen aloittanut nämä hommat oman orkesterin kanssa jo 13-vuotiaana . Jo silloin huomasin, että voin vaikuttaa ihmisten tunteisiin. Koen työni merkitykselliseksi, kun näen, miten ihmiset reagoivat ja saan heidät sekä nauramaan ja itkemään. Silloin kun opiskelin Hämeenlinnan OKL:ssä, minua kiinnosti erityisesti psykologia, ihmisen mieli ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Jos musiikista ei olisi tullut ammattini, olisin taatusti jatkanut psykologian opiskelua.

Olen saanut tehdä töitä valtavan upeiden ihmisten kanssa ja pääsin heti alusta asti tekemään paljon televisiota. Sitä kautta näkyvyys ja tunnettuus tuli suureksi.

– Minulle on aina sanottu, että älä vain ikinä muutu vaan ole tuo positiivinen oma itsesi. Persoonani kautta olen töitä tehnytkin ja olen iloinen, että se työ on kantanut. Olen saanut viihdyttää monipuolisesti ja uskon, että siksi minulla on laaja kuulijakunta. Olen pyrkinyt aina tekemään työni mahdollisimman hyvin ja kunnianhimoisesti. Onnistunut työ on poikinut uusia mielenkiintoisia töitä. Minulla on ollut valtavan hieno yleisö, joka on kannatellut ja ollut uskollinen.  

Hyvä ja mieluinen arki tasapainottaa

Korisevalla keikkailun vastapainona toimii hyvä arki, joka täyttyy monenlaisesta konkreettisesta tekemisestä.

– Olen aina sanonut, että arjesta täytyy nauttia ja minä nautin omastani. Täytän sen sellaisilla asioilla, mistä saan voimia ja mistä nautin. Tykkään konkreettisesti tehdä asioita, koska varsinainen työni on abstraktia. Teen mielelläni pientä pintaremonttia, erilaisia käsitöitä ja liikun mahdollisimman monipuolisesti. Perhe on aina ollut liikunnallisesti yhdessä tekevä. Ja täytyy mainita myös ystävät. Minulla on sellaisia ystäviä, jotka ovat peruskoulusta asti olleet sydämessäni. Myös uudet aikuisystävät, joita olen saanut tässä matkan varrella. Ystävyyden merkitys on tosi suuri.

Elämäsi tarinoissa -kirkkokonserttikiertueella positiiviset ja turvalliset asiat yhdistyvät

Keski-Suomen 120 v. juhlavuoden Elämäsi tarinoissa -kirkkokonserttikiertue ulottuu eri puolille Keski-Suomea. Korisevalle oli luontevaa lähteä mukaan.

– Koetan valita ohjelmistooni sellaisia lauluja, joista ihmiset löytäisivät kiinnekohtia omaan elämäänsä. Kirkkokonserteissa on tärkeätä kunnioittaa tilaa ja kuulijoita. Olen tehnyt kirkkokonsertteja jo yli 30 vuotta ja uskonkin tietäväni,  millainen ohjelmisto siellä toimii, mikä on sallittua ja mikä tyylikästä. Mukana on yleisön suosikkeja vuosien varrelta, hengellisen musiikin klassikkoja, minun lempilaulujani ja voimalauluja. Sanat ja sanomat ovat hurjan tärkeitä. Niissä on suuri vastuu. Minun täytyy itse uskoa niihin ja sitä kautta ne puhuttelevat myös kuulijoita enemmän. Tuttujen laulujen seassa on hieman uudempaakin tuotantoa!

– Kun selvisi, että saan tehdä yhteistyötä osuuspankin kanssa ja kyseessä on kirkkokonsertit Keski-Suomessa, oli asia selvä. Olen aloittanut urani täällä Keski-Suomessa pienissä ympyröissä oman orkesterini kanssa ja koen suurta lukkarinrakkautta keskisuomalaisia kuntia kohtaan. Osa kirkoista on sellaisia, joissa en ole pitkään aikaan käynyt. Yhteistyö tuntuu tosi luontevalta ja hyvältä. Minulla on pitkä osuuspankkihistoria, en näe tässä yhteistyössä mitään muuta kuin mahdollisuuksia.

– Luulen, että saan uusia konserttiystäviä, sillä ainakin aiemmissa pankkien järjestämissä juhlakonserteissa on ollut sellaisia, jotka eivät ole olleet aiemmin konserteissani. Toivon, että tämä avaa heidän silmänsä hyvällä tavalla. Positiiviset ja turvalliset asiat yhdistyvät heidän omassa ympäristössään, omassa kotikirkossaan, missä heillä on hyvä ja rauhallinen olla. Musiikin luoma tunnelma ja tärkeät maalliset arjen asiat kuten raha ja pankki yhdessä yhteisessä illassa koettuina luovat varmastikin vahvan mielikuvan ja tunnetilan, joka säilyy mielissä pitkään. Se on iltamme yhteinen tavoite.

Raha-asiat hallussa nuoresta pitäen

Koriseva on saanut lapsuudenkodistaan rahan käytön ja työn teon mallin. Suhde pankkiin alkoi musiikkiuran alkaessa.

– Keikkailu oli ensimmäinen työ, josta minulle maksettiin oikeaa palkkaa. Saimme vanhemmilta omaa rahaa käyttöön, mutta varsinainen pankkitili avautui silloin, kun me Peräkylän poikien ja Eija-siskon kanssa lähdettiin keikkailemaan. Silloin sain pankkikirjan. Lukioaikana sain tutustua pankkielämään , kun pääsin Toivakan pankkiin töihin ekstra-apulaiseksi.

– Vanhemmat ovat olleet kaupan alalla. Rahasta puhuttiin kotona. Raha ei ole ollut itsestäänselvyys, työn tekoa arvostettiin ja siihen on kannustettu - ahkeruuteen ja aktiivisuuteen. Olimme enemmän niukasti ja säästeliäästi elävä perhe, mutta esimerkiksi ruuasta ei koskaan tingitty! Olen oppinut nuoresta asti hallinnoimaan omaa pankkitiliäni ja minulle on ollut aina tärkeää, että siellä on katetta! Olen ollut ahkera, aktiivinen ja tehnyt monenlaisia töitä sekä pitänyt muun muassa erilaisia liikuntaan liittyviä kerhoja. Äiti sanoikin, että Arja vielä keikalta yöllä tullessaankin kerää käpyjä.

– Raha ja omat säästöt ovat aina tuoneet tietynlaista perusturvaa. En ole koskaan ollut materialisti, mutta perusasioiden täytyy olla kunnossa ja laskut pitää pystyä maksamaan ajallaan ja tehdä hyviä maksusuunnitelmia. En ole ottanut hullunrohkeita riskejä vaan periaatteeni on se, että ensin ansaitaan ja sitten vasta ostetaan. Näin olen voinut nukkua yöni rauhassa.

Henkilökohtainen kohtaaminen pankkipalveluissa on erottautumistekijä

Koriseva toivoo läsnäoloa ja henkilökohtaisuutta pankkipalveluihin. Nuorten olisi hyvä ymmärtää sosiaalisen kanssakäymisen merkitys.

– Tarvitsemme apua, henkilöä, johon voi luottaa ja joka katsoo asioita pidemmälle, asiakkaan näkökulmasta -ammatillisesti. Opastus, neuvonta ja henkilökohtainen kohtaaminen ovat valtavan tärkeitä. Olen varma, että näillä pankki pystyisi erottautumaan ja luomaan luottavaisen suhteen asiakkaaseen. Ikääntyvä kansa antaa kohtaamiselle arvoa. Tiedän, että se on myös kaikkein kallein tapa palvella. 

Korisevan mielestä nuorta väkeä voisi myös opastaa sosiaalisen kanssakäymisen arvokkuuteen jokapäiväisissä asioissa.

– Jos minä en esimerkiksi konsertin jälkeen menekään jakamaan nimikirjoituksia tai kohtaamaan ihmisiä heidän odottaessa sitä, seuraa hurja pettymys. Henkilökohtainen, tärkeä kohtaaminen jää toteutumatta. Voisin kuvitella, että pettymystä koetaan myös, jos pankissa ei olekaan palvelemassa asiantunteva ja sinun asioistasi kiinnostunut henkilö.

– Sekä musiikin sanomat ja raha-asiat herättävät meissä kysymyksiä, pistävät miettimään ja liikuttavat tunteita. Raha-asioiden ollessa kunnossa, voimme heittäytyä levollisesti musiikin vietäväksi. Jos taas on huolia, voi musiikki lohduttaa, antaa voimia ja tuoda hetken helpotuksen ajatusten keskelle. Toivon, että yhteinen konserttimme olisi meille kaikille ikimuistoinen, voimaannuttava ja tunteita tulvillaan oleva hetki!

Tervetuloa konserttiin!

Elämäsi tarinoissa -kirkkokonserttikiertue - lisätietoja