Mieliikö lomalaisen mieli enemmän ulos vai saako pakkanen pysyttelemään visusti sisätiloissa? Kokosimme vinkit hiihtoloman tekemiseen niin aktiivilomaa kaipaaville kuin myös rennompaa tekemistä etsiville. Poimikaa juuri teille sopivat vinkit ja viettäkää mukava hiihtoloma!

Talviset aktiviteetit vievät mukanaan

Ei hiihtolomaa ilman perinteisiä talvilajeja? Laajavuoren maisemissa kiertää latuverkosto, joka tarjoilee hiihtäjille monipuolisen ja vaihtelevan maaston. Hiihtoreitille voi lähteä myös esimerkiksi Ladun majalta, Halssilan hiihtomaalta tai Savonmäen ulkoilualueelta.

Talvipäivää voi viettää hiihdon lisäksi myös luistellen tai lumikenkäillen. Fatbiken satulassa puolestaan taittuu nopeasti useammankin kilometrin matka. Ulkoiluun kannattaa myös yhdistää eväsretki, ja pakata mukaan kuumaa kaakaota, eväsleivät ja makkarapaketti.

Hauskan laskupäivän vietät esimerkiksi Himoksen rinteillä, mistä löytyy kaiken tasoisille laskijoille sopivat lumivarmat rinteet. Muuramen Riihivuori ja Hankasalmen Häkärinteet tarjoavat myös laskijoille vaihtoehtoja moneen makuun, ja laskettelurinteissä hujahtaakin huomaamatta koko päivä.

Laajiksen rinnevalikoima, Lumimaa sekä snowparkit tarjoilee Jyväskylässä hiihtolomalaiselle tekemistä koko päiväksi. Lumimaasta saa takuulla hyvät vauhdit rinnekoneella hoidetusta pulkkamäestä. Lumimaan laavulla voit myös pitää taukoa, paistaa makkarat ja nauttia omia eväitä ulkoilun aikana. Lumimaa sekä pulkkamäki on maksullinen, mutta pääsymaksulla saat lainaksi pulkat, liukurit ja Stigat. Laajiksessa kuluneen päivän jälkeen voi rentoutua Scandic Laajavuoren kylpyläosastolla tai nauttia hemmottelevista Day Span hoidoista.

Peurungasta löytyy useita aktiviteetteja koko perheen lomapäivän viettoon. Alueella on lapsillekin sopivia hiihtolatuja ja Peurunkajärven rannalta löytyy loistavan luistava pulkkamäki. Ulkona vietetyn päivän jälkeen voi suunnata Peurungan kylpylään rentoutumaan tai laskemaan vauhdikkaista vesiliukumäistä.

Lomalla luontoon

Keski-Suomesta löytyy upeita luontokohteita, jotka tarjoavat elämyksiä ulkoilijoille myös talviaikaan.

Vanhat ikihongat humisevat Pyhä-Häkin kansallispuiston metsissä, mihin retkeilijiä voi tutustua patikoinnin lisäksi myös hiihtäen. Etelä-Konneveden kansallispuiston maiseman keskiössä on puolestaan karut kalliot, satumaiset vanhat metsät sekä kauniit järvimaisemat. Puistoa voi tutkia patikoiden tai lumikenkäillen, ja välissä on hyvä pysähtyä hetkeksi nuotiopaikalle eväitä nauttimaan.

Salamajärven kansallispuisto tarjoaa eräelämyksiä karun kauniissa luonnossa, ja valittavissa on monipuolisia patikointireittejä. Yksi puiston reiteistä, Peuran polku, tarjoaa retkeilijälle mahdollisuuden tavata harvinainen metsäpeura.

Leivonmäen kansallispuisto on unelmakohde perheille sen helppojen reittien sekä hyvin hoidettujen laavujen ansiosta. Tämän kansallispuiston maiseman keskiössä on kauniita järviä, vehreitä metsiä ja mykistyttäviä koskia.

Lähialueesi luontokohteet löydät kätevästi: luontoon.fi‍

Monipuolista tekemistä sisällä

Keilauksen merkeissä voi kisailla esimerkiksi Jyväskylässä Scandic Laajavuoressa tai Hollywood Bowlingin, Hankasalmessa Revontulen tai Laukaassa Peurungan keilaradoilla. Jyväskylän Hutungissa on hiihtoloman ajan tarjolla myös hohtokeilausta sekä sunnuntaina perhehohtokeilausta.

Lomalla voi suunnata myös elokuviin katsomaan vaikka uusinta Risto Räppääjä -elokuvaa. Vaihtoehtoisesti kotona voi kasata tyynyt ja peitot pieneksi leffapesäksi ja valita yhdessä mieleinen elokuva. Elokuvailtaan kuuluvat ehdottomasti hyvät leffaherkut, ja yhtenä illan ohjelmanumerona voisikin olla herkkujen valmistus perheen kesken.

Itseään voi haastaa hyppäämällä hetkeksi toiseen todellisuuteen pakohuonepelin parissa. Erilaisista pakohuonepeleistä voi valita omalle porukalle parhaimman vaihtoehdon ja lähteä testaamaan omaa luovuutta sekä ongelmanratkaisukykyä – yhteistyötaitoja unohtamatta. 

Valoelämyksiä ja UV-karkeloita

Lomalaiset pääsevät nauttimaan aivan uudenlaisesta valotapahtumasta Jyväskylässä. WinterLight järjestetään Paviljongissa 18.2.-5.3.2023, ja tapahtuma sisältää monipuolisesti kansainvälistä ja kotimaista valotaidetta ja valoteemaisia elämyksiä.

Viikonloppuina 25.-26.2. ja 4.-5.3. on myös luvassa lasten UV-karkelot, jossa lapset pääsevät ratkaisemaan salapoliisiarvoitusta UV-valojen avulla. Karkeloissa on luvassa myös UV-kasvomaalausta ja paikan päällä on myös valloittava jonglööri.

BONUSVINKKI:

Oletko koskaan päässyt silittämään poroja tai kohtaamaan hirviä silmästä silmään? Himoksen lähellä sijaitsevan Hirvivuoren juurelta löytyy Hirvikartanon Zoo, jossa voit tavata muun muassa Sauli- ja Jenni-hirvet, poroja sekä täpläkauriita. Eläimet ovat esillä omassa ympäristössään, omilla ehdoillaan.

Hauskaa talvilomaa kaikille!

Toivottaa OP Keski-Suomen väki

OP Keski-Suomi etusivulle