Aika harva keskisuomalainen osasi varautua koronaan. En usko, että kovin monen yrityksenkään strategiassa oli valmistauduttu mihinkään vastaavaan. Kaikkien suunnitelmat menivät uusiksi. Hyvin nopealla aikataululla meidän oli pakko sopeuttaa arkea, niin töissä kuin kotona, ajan vaatimusten mukaiseksi. Loimme uudet toimintamallit ja rutiinit, parhaan olemassa olevan tietämyksemme ja tilannearviomme pohjalta.

Tässä mielestäni onkin yksi tämän ajan tärkeimmistä opetuksista. Olipa kyse yksittäisen ihmisen, perheen tai yrityksen toiminnasta, vain tiettyyn pisteeseen asti voimme ennakoida, suunnitella ja jopa varjella tärkeimpiä. Kun elämä sitten tuo vääjäämättä eteen yllättäviä käänteitä, voimme vain reagoida ripeästi ja parhaan kokemuksemme sekä tietämyksemme mukaan tilanteeseen. Vastaten vähintään omasta nurkasta ja pitäen samalla myös huolta vieressä olevasta kaverista. Eli kuten eräässä elokuvassa asia kauniisti kuvattiin: ”Once that first bullet goes past your head, politics and all that shit just goes right out the window.”

Meillä on yhteiskuntana erinomainen kyky ja valmius selviytyä erilaisista kriiseistä. Korona-aikana varmasti myös perheiden ja yritysten kyky varautua erilaisiin poikkeusoloihin on parantunut. Nyt meillä on kokemusta siitä, mitä esimerkiksi laajamittainen etätyö tai etäkoulu käytännössä merkitsevät. Näistä kokemuksista voimme ottaa opiksi tulevaa suunnitellessa.

Varustautumisen tueksi on tarjolla myös paljon tietoa ja ammattiapua. Tilannekuvaa maailman melskeistä ja markkinoiden suunnasta tarjotaan esimerkiksi eri toimijoiden webinaareissa. Yrityksen strategian laatimiseen ja operatiivisen johtamiseenkin on tarjolla asiantuntijatukea. Tämäkin kriisi hellittää jossain vaiheessa. Haastavasta tilanteesta huolimatta rohkaisen kääntämään katseen tulevaan. Kyllä tästä selvitään. Yhdessä.

Katse kohti kasvua -webinaari torstaina 3.12.2020 klo 8.30-10.00 -Tervetuloa mukaan!

TietoAkseli -Talouden matkaoppaasi

OP Keski-Suomen op.fi-sivuille

Tämä blogi on julkaistu ensimmäisen kerran 20.11.2020.